‘Türkçe istikrar ve işbirliğini pekiştirsin’

Antalya Talya Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Antalya Doruk Toplantısı’na ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Sezer’in açılışta yaptığı konuşmada, ”Uluslararası terörizm, kökten dinci, ayrılıkçı ve aşırı akımlar, yasa dışı göç, uyuşturucu madde ve silah kaçakçılığı gibi diğer örgütlü suçlar, Avrasya bölgesinin gelişimine ve istikrarına tehdit oluşturmaktadır” dedi.


Güney Kafkasya’da gerçek bir barış, gönenç ve işbirliği ortamı oluşturulmasının, ancak Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde barışçıl bir çözüme kavuşturulmasıyla sağlanabileceğine işaret eden Sezer, ”Kardeş Azerbaycan’a yukarı Karabağ konusunda vermekte olduğumuz desteği kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum” diye konuştu.


Sezer, Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının, kardeş cumhuriyetlerde yatırımlarını hızlandırmaya özendirildiğini de bildirdi.


ALİYEV: “EN AĞIR PROBLEM İŞGAL”


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Türk dili konuşan ülkeler arasındaki ekonomik ve siyasal iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, ”Her Türk dili konuşan ülkenin problemi, Türk dili konuşan her bir ülkenin problemi olmalıdır” dedi.


Azerbaycan’ın en ağır probleminin, Ermenistan’ın devam eden Azerbaycan topraklarını işgali olduğunu da vurgulayan Aliyev, “Etnik temizleme faaliyetinde Azerbaycan yüzde 20 toprağını yitirmiştir, 1 milyondan fazla soydaşımız göçebe olarak yaşıyor. Biz hukuk yoluyla meselinin çözümünden yanayız” diye konuştu.


İŞGAL SONA ERDİRİLMELİ


Aliyev’in sözlerini tamamlamasından sonra toplantıyı yöneten Cumhurbaşkanı Sezer, Doruklar Süreci’nin başlatılması ve gelişiminde emeği bulunan Azerbaycan’ın eski cumhurbaşkanı merhum Haydar Aliyev’i rahmetle andığını ifade etti. Sezer, ”Azerbaycan topraklarında süren işgalin bir an önce uluslararası hukuk ilkeleri gereğince sona erdirilmesini, Yukarı Karabağ sorunun barışçı yollardan çözüme kavuşturulmasını diliyoruz” dedi.


NAZARBAYEV’DEN UZAY İÇİN İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türk dili konuşan ülkeler arasındaki ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal ilişkilerin daha da geliştirilmesini istedi.
Kazakistan’ın Türk dili konuşan devletlerle uzay alanında bilimsel araştırmalar yapmaya hazır olduğuna değinen Nazarbayev, ”Kazakistan bu yıl ilk yer uydusunu fırlattı. 2008 yılında ikinci bir yer uydusunu fırlatmayı planlamış bulunmaktadır. Bu yönde birlikte etkinliklerde bulunabiliriz” dedi.


“İLETİŞİM PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ”


Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiev, Orta Asya devletlerinin coğrafi konumu gereği, bölgenin önemli ulaştırma yollarından ayrı kalmasının giderilmesi için ulaştırma ve iletişim projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.


Kurmanbek Bakiev, Türk dili konuşan kardeş devletler ve halklar arasındaki işbirliğinin gelişmesinin ivme kazandığını belirtti. Çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesi konusunda siyasi diyaloğun önemine dikkati çeken Bakiev, ”Bugün kabul edeceğimiz deklarasyon belgesi, ülkelerimiz arasındaki karşılıklı ilişkilerin pekiştirilmesi ve her alanı kapsayan işbirliğinin genişletilmesi bakımından önem arz edecektir” dedi.


SONUÇ BİLDİRİSİ AÇIKLANDI


Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 8. Doruk Toplantısı’nın sonuç bildirisinde, demokratik ve laik devlet yapısına bağlılık yinelendi; ayrıca terörle ortak savaşımın önemi vurgulandı.


Bildiri, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiev tarafından Kazakça, Kırgızca ve Türkçe olarak imzalandı.


Toplumsal huzur ve barış sağlanmadan sürdürülebilir gönenç ve istikrar ortamının oluşturulamayacağı inancıyla, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı temelinde demokratik ve laik devlet yapısına bağlılıklarını yineleyen devlet başkanları, bu yöndeki her türlü girişimi desteklediklerini dile getirdiler.

1035570cookie-check‘Türkçe istikrar ve işbirliğini pekiştirsin’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.