Türkçe korkusu yol tabelası söktürdü

 

Kärnten Eyalet Valisi aşırı sağcı Jörg Haider, Slovenya sınırındaki Almanca ve Slovence olmak üzere iki dildeki yol işaret ve tabelalarını (Schwabag / Zvabek) söktürerek, yerlerine yalnızca Almancalarını takdırdı.

Vali daha önceki demecinde de “Önlem almazsak yakında Türkçe’lerini de eklemek zorunda kalacağız” diye konuşmuştu.

Avusturya’da 1976’da yürürlüğe giren ve 2002’de kaldırılan Azınlıklar Yasası’na göre; yerleşim merkezlerini gösteren işaretler iki dilde yazılıyordu. Slovenya sınırına yakın köydeki Sloven azınlık köylerini gösteren tabelalar da iki dilde yazılmıştı.

Kärnten eyaleti Valisi aşırı sağcı Jörg Haider’in ırkçı demeçlerle iki dildeki tabelaları söktürmesi Slovenya ve Avusturya arasındaki ilişkilerde de gerginliğe neden oldu.

TEPKİLER

Hukuk doktoru olan Vali Jörg Haider, davranışının yasalara uyumlu olduğunu belirtirken, Sloven azınlık temsilcileri iki dilli tabelaların kaldırılmasına karşı çıktılar. Slovenler Jörg Haider’in davranışını Kärnten Eyaletini tek toplumlu bir bölge yapılmak istendiği biçiminde yorumladılar.

Avusturya Federal Hükümeti ve muhalefet partileri valinin ırkçı demeçlerini ve tabelaları söktürmesini gelişmeleri sesizce izlemekle yetinirken, Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel valinin tavrını eleştirdi.

Kärnten Eyaleti Yeşil Partisi temsilcileri ise, Jörg Haider’in bölgede provokasyonlarla insanları sürekli birbirlerine kışkırtan politika yapmasının kabul edilemeyecegini belirttiler.

FOTOĞRAF: Irtçı Vali Jörg Haider, gelecekte Viyana’daki tabelalarda da Almanca ve Türkçe isimler gerekecegini söyledi.
 

1141280cookie-checkTürkçe korkusu yol tabelası söktürdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.