Türkçe sınavlarda yeni şans

Türkçe GCSE ve A Level sınavlarını hazırlayan OCR sınav kurumu bir süre önce Türkçe’nin de içinde olduğu bazı etnik toplum dilleri sınavlarının “katılım düşüklüğü” gerekçesiyle kaldırılacağını açıklamıştı. İngiltere Türk Dili, Kültürü & Eğitim Konsorsiyumu’nun mücadelesi sonuç vermiş ve OCR, kararını gözden geçirme sözü vermişti.

Konsorsiyum başkan adayı da olan Hidayettin, “Nihayet Türkçe ve diğer dil sınavları üzerine müjdeyi aldık” diyerek şu yorumu yaptı:
“Kısaca, Pearson Edexcell, 2018 yılından itibaren Türkçe ve diğer dillerde GCSE ve A’Level sınavlarının organizesini OCR’dan devralıyor. Bu gösteriyor ki diğer toplumlarla birlikte yapılan ve önemli eğitim kurumları tarafından desteklenen kampanyaların başarı şansı çok daha yüksektir. Kimsenin şüphesi olmasın. Türkçe tek başına olsaydı bu başarı kesinlikle elde edilemezdi.”

“Ancak henüz işimiz bitmedi” diyen Hidayettin, “Ailelere bu sınavların önemini belirtmek için öok geniş bir medya kampanyası başlatmalıyız. Ayrıca siz okullarımıza bu sınavları alan çocuklarımızın ve gençlerimizin sayılarını yükseltmek için büyük görevler düşüyor” diye devam etti.

KAMPANYA SONUÇ VERDİ

Hidayettin, Türkçe sınavların korunması için yapılan kampanyayı da şöyle anlattı:

“Eğitim Bakanlığı bu konuda geçen yıldan beri gelişen global ekonomide değişik dillerde eğitimin gerekliliğini savunmuş ve sınav kurumlarına kararlarını değiştirmeleri için baskı uygulamıştı. Ayrıca karardan etkilenecek toplumların başlattığı kampanyalar üç büyük siyasi parti tarfından desteklenmişti. Birçok milletvekilleri sınav kurumlarına mektuplar yazıp kararlarının değişmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Elde edilen başarıda muhakkak ki toplumların güçlü lobisi, çeşitli metodlar kullanarak yaptıkları kampanyalar etkili olmuştur. Ayrıca ilgi alanı Modern Diller olan Parlemento Grubu, British Academy, National Resource Centre for Supplementary Education ve diğer eğitim kurumlarının desteği bu olumlu sonuca ulaşılmasında büyük etkenler olmuştur.”

“BİZİM KAMPANYA CILIZDI”

Hidayettin, “Türkçe konuşan toplumlar arasında yaratılan hava bence sakıncalıdır” diyerek şöyle konuştu:

“Çünkü tüm etkenlerin önemi gözardı edilmiş gibi geliyor bana. Etkilenecek olan sadece Türkçe değildi. Zaten öyle olsaydı, başarı şansımız çok az olurdu. Toplum olarak pek başarılı bir kampanya yürüttüğümüzü söyleyemem. Tabi ki Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu ve bazı bireyler çaba göstermişler, önemli toplnatılara katılmışlar ve siyasetçiler nezninde lobicilik yapmışlardır. Ancak özellikle türk dili ve kültürü okullarımızın çabaları çok cılız kalmıştır. Örneğin diğer toplumlar imza kampanyaları için on binlerce imza toplarken biz 2 bin 500 imzayı zor topladık.

Görevimiz, özellikle Türk dili ve kültürü okularının yapmaları gereken şeyler tamamlanmış değildir. Aksine çabalarımızı artırmak yerine yan gelip yatırsak birkaç yıl sonra aynı durumda olacağız.”

“İlk yapılması gereken ailelerimize çocuklarının Türk dilinde GCSE ve A’Level sınavlarını almalarının avantajını anlatmamız gerekir” diyen Hidayettin şu yorumu yaptı:

“Konsorsiyum bununla ilgili kapsamlı bir medya kampanyası yapmak için acilen kolları sıvamalıdır. Diğer önemli konu sınavların yeniden yapılanıp daha güçleşeceği için yapmamız gereken birçok diğer şeylerin olmasıdır. Örneğin, Türkçe GCSE ve A’Level öğretmenlerinin eğitilmesi, devlet okulları ile işbirliği yaparak öğrencilerinin sınavları almalarını sağlamak, sınav denetimcilerinin sayısını artırmak ve onları eğitmek v.s.”

Hidayettin, “Bu başarıdan çıkaracağımız en önemli ders, artık tamamıyle kendi içine dönük, diğer toplumlardan kendimizi soyutlayan bir toplum olarak değil, diğer toplumlarla yakın işbirliği oluşturmamız, ve ortak paydalarda birlikte çalışmamız gerektiği gerçeğidir” diye devam etti.

857150cookie-checkTürkçe sınavlarda yeni şans

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.