‘Türkiye ABD’yi geri çevirdi’

Haberde Avrupalı diplomatların, “Türkiye ne zaman çekileceği konusundaki kararı kendisi veriyor görünmek istiyor” yorumu yapıldı.


The Economist dergisinin başyazılarından birinde de Türkiye’nin harekatı anlaşılabilir fakat makul olmayan bir adım olarak tanımlandı.


Derginin yorum haberi şöyle:


“Farklı farklı Kürtler var. PKK, geçmişteki bazı kötü alışkanlıkları ve inançlarını terketmiş olsa da genel olarak kötü kısmı. Hala Türkiye’nin güneydoğusunda Türk askerlerini öldürüyorlar. Sıklıkla bu tür katliamların suçunu kendisinden ayrılan gruplara atsalar da, hala sivilleri havaya uçuruyorlar. Türkiye’nin PKK’yı ezmek istemesi anlaşılabilir. Ama bunun yerinde bir hareket olup olmadığı başka bir mesele. Başbakanları Recep Tayyip Erdoğan türban konusunda Laikler ve İslamcılar arasında bir tartışmaya girmiş durumda. Laik generallerin bu konudaki suskunluğunu, PKK’ya saldırmaları için serbest bırakarak ödüllendirmek istemiş olabilir”


“KÖTÜ ZAMAN”


The Times gazetesinin Dış haberler Editörü Bronwen Meddox da, Amerikalı yetkililerin harekatla ilgili yaptığı açıklamalara atfen, “Karışık mesajlar vermek için kötü bir zaman” değerlendirmesini yaptı.


Yazarın yorumu şöyle:


“ABD, daha sonra açıklık getirmeye çalışsa da, Kuzey Irak harekatıyla ilgili muğlak mesajlar göndererek Türkiye’ye çok fazla cesaret verdi. PKK savaşçılarının fevkalade kötü oldukları, Türkiye’nin bu provokasyonla ilgili birşeyler yapmasının ve sınırındaki Kürdistan çağrılarına direnmesinin meşruiyeti yadsınamaz. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin binlerce askerin bir aydan uzun bir süre kalmasına destek vermesi, çok yıkıcı bir unsurun denkleme dahil olmasını hoşgörmesi anlamına geliyor. Amerika’nın kritik bir NATO müttefikine destek vermesi hiçbir şey yapmamasından iyi. Ama bu bu kadar tahrik edici bir adıma onay vermek için iyi bir zaman değildi.”

1056020cookie-check‘Türkiye ABD’yi geri çevirdi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.