Türkiye Bursları Tanıtım Toplantısı Cakarta’da yapıldı

Toplantı Endonezya için 19 Aralık 2015 tarihinde Cakarta Luwansa Otelde gerçekleştirildi.

Toplantıya Endonezya’nın çeşitli Üniversitelerinden öğrenci, akademisyen ve bu burslardan yararlanmış mezunlar katıldı.

Toplantıda Endonezya ve Türkiye Milli Marşlarının söylenmesini müteakip Büyükelçi Zekeriya Akçam bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında Türkiye Eğitim Sistemi ile bilgi veren Akçam aynı zamanda bu bursların öneminden ve Endonezya Türkiye arasındaki iyi ve gelişmekte olan ilişkilerden bahsetti.

Daha Sonra Uluslarası Öğrenciler Dairesinden Cengiz Polat bursların kapsamına ve nasıl başvurulacağına ilişkin detaylı bir sunum yaparak bilgi verdi.
Cengiz Polat Türkiye burslarının diğer ülkeler arasında en iddialı ve kapsamlı burslar olduğuna dikkat çekerek bu konudaki soruları yanıtladı.

Toplantı Türkiye Hükümetinin Yabancı öğrencilere verdiği burslar kapsamında Türkiye’de eğitim gören mezun Endonezyalı birkaç öğrencinin Türkiye tecrübelerini anlatmaları ve burs adaylarına yönelik ipuçları vermeleriyle devam etti.

Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı bünyesi altında verilen Türkiye eğitim bursları bir süredir Başbakanlık tarafından yürütülüyor. Burslar tamamen yabancı öğrencilere yönelik. Daha önce Türk vatandaşı olup da bir nedenle vatandaşlığını kaybetmiş olanlar burslara başvuramıyor.
Türkiye Burslarının amacı “Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek ve insan odaklı bir yaklaşımla küresel bilgi yüküne katkıda bulunmak, geleceğin liderleri arasında bir ağ oluşturarak ülkeler arasında işbirliğini güçlendirmek.” Program uzun ve kısa süreli olarak lisans, yüksek lisans ve doktora imkanları sunmakta ve şartları taşıyan her dünya vatandaşının başvurusuna açık.
Başvuruda belli bir not ortalaması aranan adaylardan ön seçimle belirlenenler mülakata alınıyor.
Yaklaşık 150 ülkeye açık olan burslar verilirken yine de Türkiye ve diğer ülkeler arasındaki yatırım ilişkileri burslu sayısının belirlenmesinde etkin olabiliyor. Son yıllarda 140 ülkeden toplam 15 bin civarında burs verildiği, her yıl 4 bin yeni burslu alındığı ve dünya üzerinde 60 binin üzerinde Türkiye bursları mezunu olduğu, Endonezya’da ise Turkiye bursunu kullanan 400 civarında mezun olduğu verilen bilgiler arasında.
Bu konuda detaylı bilgiye :http://www.trscholarships.org/index.php/tr/turkiye-burslari/basvuru-sartlari web sitesinden ulaşmak mümkün.
Toplantıda öğlen yemeğinde Endonezya yemekleri sunulurken diğer taraftan konuklaraTürk çayı ve kahvesi ikram edildi.
Yemek esnasında sohbet fırsatı bulduğum ve Türkçe konuştuğumuz mezunlar burslardan memnuniyetlerini dile getirdi; Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirip 2014 Haziran ayında Endonezya’ya dönen Muhammad Dara İstanbul’a eşini de götürdüğünü 2 yaşındaki kızlarının İstanbul’da doğduğunu ifade etti. Aldıkları bursun ailesini geçindirmeye yettiğini belirtti. Tük yemeklerine çok alıştıklarını, hijyen açısından Türk yemeklerinin daha iyi olduğunu, ayrıca meyve ve sebzenin Türkiye’de daha ucuz ve bol olduğunu sözlerine eklerken eşi de söylediklerine katıldı. Özellikle Endonezya yemek kültüründe olmayan sabah kahvaltısını çok sevdiklerini ve özlediklerini de sözlerine eklediler.

Başka bir mezun Yubi, ODTÜ Bilgisayar öğretmenliğinde 4 yıl burslu okumuş. 2013’de ülkesine dönen ve halen Endonezya BCA bankasında çalışan Yubi başta kendi yemeklerini özlese de kısa sürede Türk yemeklerinin tutkunu olmuş. Ankara’yı çok sevdiğini ve Cakarta’dan sonra özellikle toplu taşıma konusunda orada çok rahat ettiğini ifade ediyor. Bir Türkle evlenip orda kalmayı aklından geçirse de annesini kıramayıp geri dönmüş. Gitmeden hiç Türkçe bilmediğini ifade eden Yubi Türk arkadaşları sayesinde kısa sürede akıcı bir şekilde konuşmaya başlamış, fazla konuşma fırsatı olmadığından Cakarta’danTürkçesini unutmaktan korktuğunu, arkadaşlarının da kendisine çok dostça davrandığını, Türk misafirperverliğini unutamadığını da sözlerine ekledi.

Atmajaya Katolik Universitesinden Nerisa, Luna ve Willem bilgi almaya geldiklerini ve burslara kesinlikle başvuracaklarını, Türkiye’yi merak ettiklerini ve bir şekilde gitmek istediklerini ifade etti
Başka bir aday Raihan Politika konusunda Yüksek Lisans yapmak için gitmek istediğini belirtti.

Bandung Padjadaran Üniversitesinden gelen bir yönetici ise daha çok ismi ile dikkat çekiyordu!
Dr.Ir. Heryawan Kemal Mustafa! İsmini kimin ve neden verdiği sorumuza “Dedesinin adı olduğu için kendisine konulduğunu” Atatürk’ün tam adını bizden duyana kadar bilmediğini ifade etti.
Dr. Heryawan Türkiye Üniversiteleri ile öğrenci değişimi konusu ile ilgilendiklerini ve bu konuda ilişkiler kurmaya çalıştıklarını ve ortak aradıklarını belirtti.

Burs tanıtımına ve mezunları biraraya getirmeye yönelik bu toplantılarının yeni yapılmaya başladığını ifade eden ve Türkiye’den gelen Cengiz Polat ve ekip arkadaşları Cakarta’dan sonra Malezya-Kuala Lumpur’a geçeceklerini orada aynı konuda yapılacak toplantıya katılacaklarını ifade etti.

Büyükelçi Zekeriya Akçam ise her masaya uğrayıp sohbet ettiği ve izlenimlerini aldığı öğrenci, mezun ve burs adaylarının bitmek bilmeyen selfi çektirmek isteklerini geri çevirmediği gözlendi.

Cakarta
20 Aralık 2015

1578460cookie-checkTürkiye Bursları Tanıtım Toplantısı Cakarta’da yapıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.