Türkiye Cambridge’e cami yaptıracakmış

Geçen haftanın İngiltere gündeminde en çarpıcı konu ‘kızlı erkekli’ tartışmasıydı…

Geçen ay Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’de “kızlı erkekli” aynı evde kalınmasına karşı çıkarak devleti milletin namus bekçisi yapmıştı.

İngiltere’de üniversiteleri temsil eden Universities UK adlı kuruluş, üniversitelerde özellikle dini etkinlik ve seminerlerde kadın ve erkek izleyicilerin gönüllü olarak ayrı oturmasını mümkün kılacak bir yönetmelik hazırladı.

Başbakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, UKK’in yönetmeliği ‘derhal gözden geçirmesi’ uyarısında bulunup yönetmeliğe destek çıkan üniversiteleri kınadı.
Cameron, “Bizim üniversitelerimiz özgür ortamlardır. İbadet yerleriyle karıştırılmamalıdır” dedi.

İşte çağdaşlık, laiklik bu…

***

Bir diğer konu da camide içki meselesi… İnsan yapımı olan ve “Allah’ın evi” diye kutsallaştırılan camilerin siyasi malzeme olarak kullanılması…

İktidar, Taksim Gezi Parkı olayları sırasında eylemcilerin Bezmi Alem camisinde içki içildiğini öne sürmüştü. Camii’nin hocası “Ben Allah’tan korkarım, yalan söyleyemem. Böyle bir şey yok” deyince de sürülmüş ve daha sonra cemaat gazetesi bu içki olayının komplo olduğunu yazmıştı.

İngiltere’de yaşıyoruz. Pek çok içkili etkinliğimizi kiliselerde yapıyoruz. Türkiye’de değil cami, 100 metre çevresinde içki satışı bile yasak… Bu konuyu konuşmak isteyenler ise afaroz a uğrayıp saçma sapan bir şekilde “din düşmanı” ilan ediliyor.

***

Bir başka cami haberi de BBC’de… BBC’ye göre Türkiye’nin, İngiltere’nin Cambridge kentinde yapılması planlanan cami projesini üstlenmek için görüşmeler yaptığı ortaya çıktı.
Bin kişi kapasiteli ve maliyeti 26 milyon dolar (53 milyon Türk Lirası) civarında olması öngörülen projenin Türkiye tarafından finanse edilmesi bekleniyor.

Türkiye, Cambridge’e camiden önce son derece yetersiz olan, hamile ve yaşlı insanlara bile güvenlik gerecekcesiyle tuvaleti kullandırılmayan Başkonsolosluk binasını değiştirmeli, her ay binlerce sterlin kira verilen Büyükelçilik binasını satın almalı. Her ülkenin vatandaşlarının (özellikle öğrencilerin) ucuz kalabildiği bir yurdu (hostel) var. Türkiye’nin de Londra’da bir “Türkevi” olmalı…

Daha önce de “Büyükelçilik binası alınması için ayrılan ödeneğin İngiltere’de cami yapımına kaydırıldığı” duyumunu almıştım. Bunun doğruluk decesini de buradan Büyükelçilik yetkililerine soruyorum.

Sayın Büyükelçi Ünal Çeviköz giderayak Londra’daki topluma bir iyilik yapıp yukarıda saydığım öncelikleri Dışişlerine bildirmeli…

1084180cookie-checkTürkiye Cambridge’e cami yaptıracakmış
Önceki haberAbidin Dino’da bir meta aracına mı dönüşüyor?
Sonraki haberAKP’den ‘masumiyet karinesi’ savunması
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.