Türkiye dostu Prof. Dr. Lewis’i yitirdik

Prof. Dr. Geoffrey Lewis geçen salı günü yolda yürürken düşerek yaşamını yitirdiği belirtildi.


1920’de Londra’da doğan Lewis, dünyanın en saygın okullarından Oxford’da St John’s College’i bitirdi. Akademik kariyerini, Türk ve İslam Edebiyatı üzerine yaptı. İngiltere ve öğretim üyeliği yaptığı diğer ülkelerde Türkiye’nin doğru tanıtılması ve TÜrkçe’nin sevilmesine katkıda bulundu. 


Yaşamını Türkiye ve Türkçe araştırmalarına adayan bilimadamı son olarak Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ndeki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda yer almıştı.


Türkiye’nin liyakat nişanına sahip olan Lewis, aynı zamanda Boğaziçi ve İstanbul üniversitelerinden fahri onur doktorası aldı… 1970-71 arasında İstanbul’da Robert Kolej’de öğretim üyesi olan Lewis, Turkish Language Society’nin üyesi ve Londra’da faaliyet gösteren Anglo-Turkish Society’nin de başkanıydı.


Lewis’in Türkiye ve Türkçe hakkında İngilizce yayınlanmış bazı eserleri şöyle:


Teach Yourself Turkish, 1953, revised 1989;
Plotiniana Arabica, 1959;
The Atatürk  I Knew, 1961;
Turkish Grammar, 1967,  revised 2000;
Modern Turkey, 1974;
Albucasis on Surgery and Instruments,  1974;
The Book of Dede Korkut 1974;
The Turkish Language Reform: A Catastrophic  Success, 1999, Turkish edition
Trajik  Basari, 2003.


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): Prof. Dr. Geoffrey Lewis, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ndeki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katılmış ve editörümüz Faruk Eskioğlu ile ayak üstü Ortadoğu ve Türkiye üzerine sohbet etmişti…


AÇIK GAZETE: Türkiye ve Türkçe’nin dostu, mütavazi ve hoşgörülü insan Prof. Dr. Geoffrey Lewis’i yitirmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Ailesine ve bütün Türkiye ve Türkçe dostlarına başsağlığı dileriz…

809990cookie-checkTürkiye dostu Prof. Dr. Lewis’i yitirdik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.