‘Türkiye eninde sonunda AB’ye girecek’

Dini, “Öngörüldüğü ve karar alındığı gibi, 3 Ekim’de Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanacak. Bunun tersinin olması için hiçbir haklı gerekçe yok” diye konuştu.

Müzakerelerin ne zaman sona ereceğine ilişkin tarih verilmemesinin doğal olduğunu kaydeden Dini, “Çünkü halen Türkiye içinde kurumsal reformlar yapılması gerekiyor. Türkiye’de yürürlükteki yasal mevzuatın AB’ye uygun hale getirilmesi çok uzun, zor ve yorucu bir süreç olacak. Ayrıca çözümlenmesi gereken siyasi sorunlar, yani azınlıklar sorunu var” ifadesini kullandı.

Fransa ve Hollanda’daki referandumlardan çıkan olumsuz sonuçların AB’nin genişleme sürecini yavaşlattığının altını çizen Dini, “Türkiye, eninde sonunda AB üyesi olacak, ama sabırlı olmalı, çok fazla zorlamamalı. Zaten başta ekonomik olmak üzere birçok anlamda Avrupa ile imtiyazlı ilişkilere sahip. Türkiye büyük bir ülke. Ekonomik anlamda Avrupa ile imtiyazlı ilişkileri önceden var. Türk ürünleri, AB üyesi ülkelerin ürünleri gibi Avrupa’ya giriyor. Türk ekonomisi Avrupa’ya yönelmiş durumda. Türkiye’nin en büyük ticari ortakları Avrupa ülkeleri”dedi.

Türkiye’nin Müslüman, ama her zaman laik bir ülke olduğunu da belirten İtalyan senatör, “Türkiye’nin, Ortadoğu’da da çok büyük bir rol oynayabileceğini düşünüyorum. Türkiye’de büyük bir modernleşme var. Aşırı İslamcı terör grupları, Avrupa’ya saldırdıkları gibi Türkiye’ye de saldırıyor. Çünkü siz de ileri görüşlü, özgürlüğe saygı gösteren bir ülkesiniz” diye konuştu. 

1114990cookie-check‘Türkiye eninde sonunda AB’ye girecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.