‘Türkiye fikri mülkiyet haklarını korumuyor’

Tüm dünyada araştırmalar yapan IIPA, dünya genelinde 60 adet ülkede fikir ve sanat telif haklarının korunma düzeyinin izlenmesi için hazırlanan 2006 yılı ”Special 301” raporu ile ilgili önerilerini yayınladı. IIPA tarafından verilen görüşte, Türkiye’nin, fikri mülkiyet haklarının korunmasında yeterli çabayı göstermediği, gerekli düzenlemeleri yapmadığı ve korsan yayınlarla etkin olarak mücadele etmediği belirtilerek, Çin, Rusya gibi ülkelerle birlikte “öncelikli izleme” listesindeki ülkeler arasında yer alması önerildi.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın talebi ve desteğiyle hazırlanan ve uluslararası ticarette kotaların belirlenmesi açısından büyük önem taşıyan “Special 301” raporuna esas olacak görüş yazısında, Türkiye’de bulunan korsan ürünlerin büyük bir bölümünün ülke sınırları içerisinde ve genel olarak bilgisayarlarda CD-R kaydı şeklinde gerçekleştirildiği vurgulandı. Raporda, ayrıca uygulanmakta olan bandrol sisteminin geliştirilmesi gereken bazı yanlarının bulunduğu ve korsan ürünlerin yasalmış gibi bandrollenebildiğine dikkat çekildi.

Raporda, Türkiye’de var olan korsan faaliyetlerden en çok etkilenen sektörlerden birinin yayıncılık sektörü olduğu aktarılarak, IIPA’nın değerlendirmesi Türkiye Özel Raporu’na göre Türkiye’deki yayın evlerinin çok satan kitaplarının orijinali ile korsanının hemen hemen aynı anda piyasaya çıktığı belirtildi. Üniversitelerin ve kitapçıların yakınında bulunan fotokopi dükkanlarının, ders kitaplarını ve yardımcı kitapları korsan olarak çoğalttıkları da raporda değinilen diğer bir konu oldu. Raporda, Türkiye’de gerçekleştirilen yazılım korsanlığı üzerinde de duruldu.

Türkiye’de yazılım korsanlığının farklı şekillerde gerçekleştirildiği aktarılan raporda, lisans belgesi taşımayan, yasa dışı yöntemlerle çoğaltılmış yazılımların ticaretini yapmak ve bu yazılımları kullanmak, bir kaç adet lisanslı yazılım yüklü bilgisayarın satın alınıp bu bilgisayardaki lisanslı yazılımların diğer bilgisayarlara yüklenmesi şeklinde gerçekleşen kullanıcı kopyalaması, internet yoluyla kopyalama ve yazılım kiralama yöntemlerin bunlardan bazıları olarak sıralandı.

1146700cookie-check‘Türkiye fikri mülkiyet haklarını korumuyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.