‘Türkiye, Filistin için girişimde bulunmalı’

Maliki, istedikleri barışın ciddi müzakereler sonucu elde edilmiş, başkenti Kudüs olan demokratik bir Filistin devletinin kurulmasını öngören, İsrail’in işgalini sona erdiren, Filistin toprakları üzerindeki ambargoların kalktığı, Filistin halkının özgür ve onurlu bir biçimde yaşadığı ve toparlayıcı türde bir barış olduğunu kaydetti.


Maliki, Annapolis Konferansı’na giderken pek çok umutları olduğunu ve konferansın sonunda müzakerelere başlanacağını beklediklerini ifade ederek, ancak bu beklentilerinden hiçbirinin gerçekleşmediğini, tersine İsrail’in, Filistin halkına daha çok baskı uygulamaya başladığını dile getirdi.


Maliki, Annapolis Konferansı’na katılan ülkeler arasında Türkiye’nin de yer aldığını hatırlatarak, bu nedenle diğer ülkeler gibi Türkiye’nin de bu konferansta alınan kararlar konusunda ahlaki, yasal ve siyasal açılardan sorumlulukları bulunduğunu vurguladı.
Annapolis kararlarının yerine getirilmesi çağrısında bulunan Maliki, ”Türkiye de siyasal ağırlığı, saygınlığı, bölgedeki önemi ile İsrail ve ABD nezdinde girişimlerde bulunmalı” diye konuştu. Maliki, en büyük isteklerinin, Gazze’nin içinde bulunduğu acılara son verilmesi ve ambargoların kaldırılması olduğunu sözlerine ekledi.


Erdoğan, Filistinli Büyükelçilerle bir araya geldi


“FİLİSTİN’İ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ” 


Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Biz Türkiye olarak kardeşimiz Filistin halkının kendi bağımsız ve egemen devletini kurmasını en güçlü şekilde destekledik. Bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz” dedi.


Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki başkanlığında Filistin’in Avrupa’daki Büyükelçileriyle Başbakanlık Yeni Bina’da bir araya gelen Erdoğan, yaptığı konuşmada, uzun yıllardır sürmekte olan ”haklı davanın” sadece Filistin’in davası değil, Türkiye’nin, Türk halkının da davası olduğunu kaydetti.


Erdoğan, bölgede artık barışın hakim olmasını, bölgeden güzel haberler almayı, Türkiye ve Türk halkı olarak Filistin’in barış ve huzur içinde kalkındığını, refaha ulaştığını görmeyi ve bunun sevincini yaşamak istediklerini söyledi.


Türkiye olarak, bu noktada üzerlerine düşen neyse yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini bildiren Erdoğan, sadece uyuşmazlığın çözümü yönünde değil, aynı zamanda Filistin halkının insanca yaşama şartlarına kavuşması için mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti.


Erdoğan, Gazze’deki ”ağır şartları” çok yakından takip ettiklerini, ablukanın başta çocuklar, kadınlar ve yaşlılar olmak üzere masum insanlara ”hayatı dar ettiğini” bildiklerini ve bu acıyı paylaştıklarını ifade etti.


Filistinli Büyükelçilere, ”Bakınız bu tür olaylar olurken, benim Filistin’deki kardeşlerim birbiriyle niçin barışık yaşamıyor, niçin el ele vermiyor, niçin bütünleşmiyor?” diye seslenen Erdoğan, bunların başarılması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, ”Aynı değerlerin insanları, aynı inancın mensupları birbiriyle niçin adeta bir savaşı yaşıyor? Bunu birbirimize sormamız lazım” dedi.


Türkiye’den, Gazze’ye gıda, ilaç ve akaryakıt yardımı yapılacağını bildiren Erdoğan, bu yardımların ulaştırılmasının engellenmemesi konusunda İsrail’in söz verdiğini söyledi.

1055420cookie-check‘Türkiye, Filistin için girişimde bulunmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.