Türkiye flamingolara mezar olmasın

Dünyanın ilk toplu flamingo mezarlığı geçen yaz Türkiye’de Tuz Gölü’nde bulunmuştu. Doğa Derneği uzmanları gölün tümüyle kuruması nedeniyle yüzlerce flamingo yavrusunun uçamadan göl tabanı üzerinde kuruyarak hayatını kaybettiğini saptamıştı.


Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle şu açıklamayı yaptı:


“Kuruyarak ölen flamingolar, çatlayan toprak manzaraları ve tuzlanan tarım alanları bu ülkenin kaderi değil. İnsan aklı ve Anadolu kültürü su sorunun çözümünü üretmek için bize her türlü imkanı sunuyor. 22 Mart 2008 Dünya Su Günü’nde Devlet Su İşleri (DSİ) başta olmak üzere tüm tarafları konuyu tartışmanın ötesine geçerek, kalıcı çözümler üretmeye davet ediyoruz”.


YOK OLUŞUN NEDENİ SUSUZLUK


“Ortaya çıkan bu manzaranın nedeni Orta Anadolu’nun giderek artan susuzluk sorunu” denilen açıklama şöyle devam etti:


“Susuzluk nedeniyle geçtiğimiz beş yılda Tuz Gölü ve çevresindeki dört uydu göl (Tersakan Gölü, Bolluk Gölü, Kulu Gölü, Eşmekaya Sazlığı) tümüyle kuruma noktasına geldi. Bu nedenle göllerde üreyen ve beslenen en az 30 kuş türü bölgeden silindi. Bu sorunun önüne geçmek Konya Havzası’nda ivedilikle damlama sulama gibi tasarruflu sulama yöntemlerine geçilmesi gerekiyor. Bunun içinse DSİ Türkiye’nin su politikasını yeniden belirleyerek suyun planlamasını havza ölçeğinde yapması gerekiyor.”


Doğa Derneği, “Göller neden kuruyor?” sorusunu da “Su kaynaklarının dörtte üçünü tüketen sulama yatırımları hızla yapılırken suyun tasarruflu kullanımı ve kullanılan suyun temizlenerek yeniden doğal su döngüsüne kazandırılması üzerinde yeterince durulmuyor” diye yanıtladı.


Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken de açıklamada şu görüşleri savundu:


“Ülkemizde sulanan alanların yüzde 94’ü, suyu israf eden yüzey sulama metotları (karık, tava ve salma) ile yapılırken geriye kalan sadece yüzde 6’lık bir alanda basınçlı sulama sistemleri (yağmurlama, damlama) kullanılmakta. Oysa yüzey sulama yöntemi yerine basınçlı sulama sistemlerinin oluşturulması ile tarımsal sulama için kullanılan sudan tüm ürünlerde yüzde 50–90 arasında tasarruf sağlanabilmekte. Bu güne kadar sulamanın yüzeyden yapılması nedeniyle Türkiye’nin su kaynaklarının en azından üçte birinin israf edildiği tahmin ediliyor. Bu nedenle Tuz Gölü gibi pek çok sulak alanımız kuruyor…”

1057250cookie-checkTürkiye flamingolara mezar olmasın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.