‘Türkiye hazır ise biz de hazırız…’

Hristofyas, EOKAcı Grigoris Afksentiu için Maşera’da düzenlenen anma töreninde “Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusunda Türkiye de hazır ise, Rum tarafının da hazır olduğunu” öne sürdü.


Rum radyosunun haberine göre Hristofyas “işgale son verecek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ve birliğini federasyon çerçevesinde yeniden tesis edecek, Kıbrıslıların tamamının insan hakları lehinde bir çözüm bulunması gerekir” dedi.


Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; Hristofyas’tan, Kıbrıs sorununa BM çerçevesinde çözüm bulunması konusunda istek göstermesini beklediği açıklamasını da yorumlayan Dimitris Hristofyas “Kıbrıs Rum tarafının tutumunun kesin olduğunu” savundu. “Türkiye’nin tavrını değiştirmesini, BM kararlarına, 8 Temmuz Anlaşması’na, Doruk Anlaşmaları’na, Uluslar Arası Hukuk’a ve Avrupa Hukuku’na saygı göstermesini umduğunu” da söyleyen Rum Yönetimi Başkanı “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprağını işgal ile elinde bulunduran biz değiliz,  Türkiye’dir” dedi.


Lokmacı karşısındaki Rum barikatı ve BM’nin barikatın açılmasına ilişkin bir formül hazırlayıp hazırlamadığına ilişkin bir soruya karşılık Hristofyas, “Birleşmiş Milletler bize gelip konuştuğunda pozisyonumuzu alacağız” yanıtını verdi. Hristofyas hem Lokmacı’nın hem de Yeşilırmak geçitlerinin açılmasına hazır olduklarını ancak bazı şartları bulunduğunu söyledi. 


PROTESTO EDİLDİ
   
Hristofyas bu açıklamaları; EOKAcı Grigoris Afksentiu için Ledra Bölge Piskoposu ve Maşera Manastırı Sorumlusu Epifaneos’un yönetiminde düzenlenen anma töreninin ardından yaptı. Törenin ardından EOKAcılar; RMMO askerlerinin de katkısıyla Maşera çarpışmalarını canlandırdıkları bir gösteri yaptı.


Radyo; Dimitris Hristofyas’ın Grigoris Afksentiu anıtına çelenk koyması sırasında Kilise destekli “Elen Ruhlu Gençler” örgütü EFEN’e mensup gençlerin federasyon ve Hristofyas’ın törene katılması aleyhine sloganlar attığını haber verdi.
Aleyhine atılan sloganlarla ilgili yorumu sorulan Hristofyas; “Bütün bunların, şu anda yaşasaydı halkın ve ülkenin birleşmesi için çalışacak olan Afksentiu gibi bir kahramanı onurlandıracak şeyler olmadığına inanıyorum” dedi.


FEDERASYON DEĞİL BİRLEŞİK KIBRIS İSTİYOR


Öte yandan Güney’in ulusal gazetelerinden Alithia Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2’nci Hrisostomos ile kilisenin Kıbrıs sorunundaki görüşleri ve Rum yönetimi başkanlığı seçimlerinde kilise ile bazı siyasi partiler arasında yaşanan olaylar hakkında gerçekleştirilmiş bir söyleşiye yer verdi.


Rum başkanlık seçimlerinin birinci turunda Tasos Papadopulos’u desteklediği açıkça bilinen Başpiskopos Hrisostomos, Rum yönetimi başkanlığına Hristofyas’ın seçilmesinin ardından kilise ile hükümet arasındaki ilişkilerin nasıl olacağı yönündeki bir soruya; “hiçbir değişiklik olmayacağını ve halk tarafından seçilen başkanın kilisenin de başkanı olacağını” şeklinde yanıt verdi.


Hrisostomos; Kıbrıs sorununa ilişkin Rum kilisesinin görüşlerini de dile getirdi ve Rum Yönetimi Başkanı’nın özgür hareket etmesi, Kıbrıslı Türklerle müzakere ederek halkın, AB’nin, BM’nin ve büyük devletlerin görüşlerini de alarak karar vermesi gerektiğini ifade etti.


Kilise olarak görüşlerini söyleyeceklerini ancak kararı verecek olanın Rum Yönetimi Başkanı olduğunu kaydeden Hrisostomos; “siyasi eşitlik” hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine ise; “Kilisenin, tüm siyasi liderliklerin hemfikir oldukları federal devlet görüşünün aksine her Kıbrıs vatandaşının bir oy hakkına sahip olacağı birleşik bir Kıbrıs istediğini” belirtti.


Hrisostomos; “Tüm siyaset dünyasının kararına karmaşa katmak istemediğimiz için verdiğim tek taviz de budur” şeklinde konuştu.


Güney Kıbrıs’taki başkanlık seçimlerinin ilk turunun yapılması ve Papadopulos’un yarış dışı kalmasının ardından bazı DİKO ve DİSİ mensuplarıyla gerçekleştirdiği görüşmeler hakkında sorulan soruları ise Hrisostomos; “faydadan çok zarar sağlayacağı için” yanıtlamaktan kaçındı.

706640cookie-check‘Türkiye hazır ise biz de hazırız…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.