‘Türkiye için asıl mücadele sınır içinde’

Türkiye’deki Kuzey Irak’a harekât ve cumhurbaşkanlığı seçim süreci tartışmalarını ele alan Steele şunları yazdı:


“Ordu harekete geçmek için sabırsızlanıyor. Hükümet ise tereddüt ediyor. Genel seçimlere bir ay kala, birçok gözlemciye göre bu konu, gölge boksuna döndü. Ordu kendini, Türkiye’nin laik geleneğinin temsilcisi olarak görüyor ve ana muhalefet partisi ile işbirliği içinde, İslamcıları zayıf ve vatanseverlikten uzak göstermeye çalışıyor olabilir.”


“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şimdiye kadar direndi ve bu hafta cesur bir şekilde, Irak’taki her bir PKK militanına karşılık, Türkiye içinde 10 militan bulunduğunu söyledi. Başbakan’a göre asıl mücadele, sınırın öbür tarafında değil, içeride verilmeliydi.”


Steele, Kuzey Irak meselesi dışında, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananları ve cumhuriyet mitinglerini de şöyle yorumladı.


“Aslında laik kesim, AKP’ye kıyasla daha dar görüşlü ve milliyetçi. Cumhuriyet mitinglerine katılanlar, genelde orta ve üst sınıflardan geliyordu ve göçmenlere karşı güçlü bir önyargı taşıyorlardı. Bir zamanların yönetici sınıfı, köylülerin kente yerleşmesine ve seçimleri kazanacak güce ulaşmış olmasına bozuluyorlardı.”


“Türkiye’deki asıl mesele, Kemalizm’in modernleştirilmesinin mümkün olup olmadığı. Laikler, tekrar ilerici ve açık görüşlü bir parti oluşturup, sınıfsal önyargılara dayanmayan, İslamlaşmaya yönelik fantezilerden arınmış ve sırtını askere yaslamayan bir şekilde İslamcılarla mücadele edebilecek mi?”

803390cookie-check‘Türkiye için asıl mücadele sınır içinde’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.