‘Türkiye, internette AB’nin gerisinde

Türkiye, 28 ülkeyi kapsayan e-Avrupa sıralamasında 25’inci sırada geliyor. AB’nin Avrupa’da teknoloji kullanımını artırmak için uyguladığı ‘E-Avrupa’ projesi çerçevesinde yapılan araştırmaya göre, AB’nin genişlemeden önceki 15 üyesi internet teknolojisini etkin şekilde kullanıyor. Mayıs 2004’te katılan yeni üyeler ve halen tarih bekleyen Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’nın da bulunduğu daha geniş bir çerçevede bakıldığında ise, internet yaygınlığında bir düşüş görülüyor.

   

AB’nin genişlemeden önceki 15 üyesinde kişi başına 3160 bayt veri alışverişi olduğunu kaydeden araştırma, Türkiye’de kişi başına sadece 17 bayt veri aktarımı olduğunu ortaya koyuyor.

      

TÜRKİYE’DE ERİŞİM PAHALI

Toplam 25 üyeli Avrupa Birliği’nde internet kullanım oranı yüzde 46 iken, bu rakam Türkiye’de yüzde 7.3’te kalıyor. Araştırma, Türkiye’de internet yaygınlığının geri kalmasının birinci nedeni olarak yüksek erişim maliyetini gösteriyor. Buna göre, Türkiye’de erişim maliyetlerinin yüksekliği bir çok potansiyel kullanıcıyı internetin dışında bırakıyor.

      

ERİŞİM MALİYETİ ÖZEL SEKTÖRÜN İŞİ

İnternet yaygınlığının düşük kaldığı yeni üye ve üyelik bekleyen ülkeler için konuşan Dr. Dutta, bireysel internet kullanımının artması için erişim maliyetlerin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi. İnternet yaygınlığının artırılması ilgili olarak Dr. Dutta, “Asıl iş özel sektöre düşüyor. Gelişmek için yatırım yapmaları ve rekabet içinde olmaları gerek, aksi halde maliyetleri düşürmezler ve ilerleme sağlayamazlar” diye konuştu.

      

ÖLÇÜT, GELİRDEN AYRILAN PAY

Araştırma sorumlusu Dr. Soumitra Dutta, ülkelerin teknolojiye ne kadar önem verdiklerini tespit etmek için, kişi başına düşen milli geliri iletişim ve teknoloji kullanımından bağımsız hale getiren bir yöntemden yararlandıklarını, bu uygulama sayesinde AB’nin varlıklı ülkelerinden Fransa’nın teknoloji kullanımında Estonya’nın arkasında kaldığını söyledi. Dutta, “Teknoloji kullanımını belirleyen, ülkenin mali durumundan ziyade, ülke gelirinden teknolojiye ayrılan pay ve tüketicilerin kendi gelirlerinden ne kadar pay ayırdıklarına bakıyoruz” dedi.

      

PORTEKİZ VE YUNANİSTAN GERİDE

Hollanda ve Danimarka’nın lider durumda yer aldığı e-Avrupa sıralamasında, Portekiz ve Yunanistan, AB’ye yeni katılan çok sayıda ülkenin gerisinde kaldı. Listede ilk 15’e giren AB’nin yeni üyeleri Estonya ve Malta ise, Fransa ve İtalya’yı geride bırakarak, çok sayıda AB ülkesinin önünde teknoloji yaygın kullanan ülkeler olarak yer aldı.

 

1093040cookie-check‘Türkiye, internette AB’nin gerisinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.