Türkiye Kosova’yı hemen tanıyamadı

PRİŞTİNE –  Kosova Parlamentosu, bugünkü olağanüstü toplantısında, Sırbistan’dan bağımsızlığını oy birliğiyle kabul etti.


Bağımsızlık Bildirgesinin okunmasından sonra yapılan oylamaya 109 milletvekili katıldı. Toplantıya katılan milletvekilleri, Kosova’yı bağımsız yapan bildirgeyi açık oylamada oy birliğiyle ayakta alkışlayarak kabul etti.


Parlamentonun, aralarında Sırpların da bulunduğu 11 azınlık üyesi ise oylamaya katılmadı.
Parlamento Başkanı Yakup Krasniçi, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, “Kosova bağımsız, egemen ve demokratik bir ülkedir. Milletvekilleri Kosova’yı bağımsız, egemen ve demokratik bir ülke ilan etme arzularını 17 Şubatta ifade etti” diye konuştu.


TÜRKİYE KARARI SAYGI İLE KARŞILIYOR


Kosova ile ilgili son gelişmeler, Dışişleri Bakanı Ali Babacan başkanlığında Dışişleri Bakanlığında yapılan toplantıda ele alındı. Edinilen bilgiye göre, Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığına ilişkin kararı saygı ile karşılıyor ve kararın hayırlı olması temennisi dile getiriliyor. Kosova’nın tanınması ile ilgili çalışmaların devam ettiği de öğrenildi.


ABD BAĞIMSIZLIK İLANINI “NOT ETTİ”


ABD, Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesini “not ettiğini” bildirdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Washington’un konuyu değerlendirdiği ve Avrupalı ortaklarıyla görüştüğü belirtildi.


Açıklamada, Kosova hükümetinin, BM’nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari tarafından geliştirilen etnik azınlıkların korunması planına uyacağını açık biçimde taahhüt etmesinden ABD’nin memnuniyet duyduğu kaydedildi.


RUSYA’DAN SERT TEPKİ


Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Kosova’nın bağımsızlık ilan etmesinin kınandığı belirtilerek, BM Güvenlik Konseyinin acilen toplanması istendi. Açıklamada, Rusya’nın ayrıca BM ve NATO’dan, Kosova’nın bağımsızlık ilanının iptali için zaman geçirmeden harekete geçmesini istediği belirtildi.


BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANDI


BM Güvenlik Konseyi, Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Rusya’nın talebi doğrultusunda acil olarak toplandı. Konsey toplantısı basına kapalı yapılıyor.


AB’DEN SÜKUNET TAVSİYESİ


AB sözcüsü Jens Mester, Kosova’daki tüm taraflara ve bölgenin diğer çevrelerine, sakin olmaları ve herhangi bir kışkırtmaya gelmemeleri çağrısında bulunduklarını söyledi. Mester, uluslararası toplumun Kosova’da şiddet hareketine müsamaha göstermeyeceğini kaydetti.


NATO KOSOVA’NIN GÜVENLİĞİNE KATKISINI SÜRDÜRECEK


NATO’dan yapılan açıklamada da İttifakın Kosova’da güvenliği sağlamaya devam edeceği belirtildi ve tüm taraflara itidalli olmaları çağrısında bulunuldu. Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer adına yapılan açıklamada, Kosova’nın bağımsızlığından sonra NATO’nun gelişmeleri yakından izlediği ifade edilerek, üye ülkelerin NATO büyükelçilerinin yarın Kosova konusunun görüşüleceği özel oturumda bir araya geleceği bildirildi.


TADİÇ: HİÇBİR ZAMAN TANIMAYACAĞIZ


Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ise Kosova’nın bağımsızlığını hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi. Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa da bağımsızlık ilanını kınayarak, Kosova’nın “sahte devlet” olduğunu söyledi.


ARNAVUTLUK MEMNUNİYETLE KARŞILADI


Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa Kosova’nın bağımsızlık ilanını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, 17 Şubat tarihinin Kosova’nın “yeniden doğuşu” olduğunu söyledi.


ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA TANIMA İSTEYECEK


Kosova’nın bağımsızlık ilanının ardından, Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya da Rusya ve BM’den bağımsızlıklarının tanınmasını isteyeceklerini açıkladı.
 

1055470cookie-checkTürkiye Kosova’yı hemen tanıyamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.