“Türkiye Obama’ya mayın tarlası”

Tüm dikkatler, ABD Başkanı Barack Obama’nın Avrupa gezisine çevrilirken The Times gazetesi, NATO Genel Sekreterliği sorununa dikkat çekerek Obama’nın Türkiye’ye seyahat ederek “bir diplomatik mayın tarlası”na yöneleceği yorumunu yaptı.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Times, Başkan Obama’nın Salı günü çıkacağı Avrupa gezisine ilişkin haberinde gezinin son durağını oluşturan Türkiye’ye ilişkin olarak şunları yazdı:

“Gelecek Pazartesi gününe kadar Sayın Obama, kilit bir NATO müttefiki olan Türkiye’ye seyahat ederek diğer bir diplomatik mayı tarlasına doğru yol alacak. İslam’a el uzatma sözü, NATO’nın yeni genel sekreteri ile ilgili ufuktaki tartışma nedeniyle geri çevrilebilir. Batı, bu görev için, 2005 yılında Hz. Mohammet ile alay eden karikatürleri savunarak Müslüman dünyasının gözünde bir parya haline gelen, Danimarka Başkanı Anders Fogh Rasmussen’i istiyor.”

G20 LİDERLERİ 2010’DA BÜYÜME BEKLİYOR

Türkiye’nin de üyesi olduğu G20 ülkelerinin liderleri, 2010 yılında küresel ekonomide, yeniden büyümeye dönüleceğini tahmin ediyor.

Financial Times gazetesinin, bu hafta Londra’da yapılacak olan G20 liderler Zirvesi çerçevesinde, hazırlanan bildirinin taslak metninden yaptığı alıntıya göre, teşvik paketlerinin de etkisiyle 2010 yılında, küresel ekonomik büyümede iki puanlık artış olacağı belirtiliyor.

2010 yılına kadar, küresel ortamda, 20 milyondan fazla yeni istihdam yaratılacağı da tahmin ediliyor.
G20 Zirvesinde, küresel finansal sistemin daha etkin denetlenmesi, bankalara destek olunması, IMF’nin kaynaklarının iki katına çıkartılması, kamu harcamalarının artırılması gibi konuların da ele alınması bekleniyor.

OBAMA, G20 ÜLKELERİNİ BİRLEŞMEYE ÇAĞIRDI

ABD Başkanı Barack Obama, G20 ülkelerini dünyayı tehdit eden ekonomik krize karşı birleşmeye çağırdı.
Financial Times gazetesine konuşan Obama, G20 zirvesinde ekonomik toparlanmaya önayak olacak bir plan ortaya konması konusunda iyimser bir dil kullandı, ABD ile başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri arasında büyük bir fikir ayrılığı yaşandığına dair iddiaları da yalanladı.

Bütün dünya liderlerinin küresel ekonomiyi toparlamak için güçlü bir ”birlik mesajı vermesi gerektiğinin” farkında olduklarını ifade eden Başkan Obama, dünya ekonomisinin desteklenmesi için hazırlanması söz konusu edilen teşvik paketleriyle ilgili olarak ülkeler arasında görüş ayrılığı yaşanmasının ise doğal olduğunu söyledi.

Bu arada FT, zirvenin taslak halindeki sonuç bildirgesini ele geçirdiğini de öne sürdü. Gazetede yer alan taslak metne göre, bildirge Avrupa ülkelerinin itirazlarını yansıtacak ve mali teşvik konusunda spesifik bir plan içermeyecek.

1197530cookie-check“Türkiye Obama’ya mayın tarlası”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.