Türkiye’de basın özgürlüğü geriledi

ABD’li düşünce kuruluşu Freedom House’un, önümüzdeki perşembe günü kutlanacak Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesinde yayımladığı yıllık raporda, dünya genelinde basın özgürlüğünde 8 yıldır ilk kez toplam puanlamada gerileme olmadığı belirtildi.

Washington’daki Freedom House tarafından yayımlanan 2012 Dünya Basın Özgürlüğü raporunda, Türkiye bu yıl da “kısmen özgür” ülkeler arasında sayıldı. Türkiye geçtiğimiz yıla göre 1 puan kaybederek 117’inci sırada yer aldı. Raporda, Türk hükümetinin 2011 yılında “hoşuna gitmeyen” haberlere baskı uygulamaya devam ettiği ve Türkiye’nin dünyada en fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkelerden biri olduğu vurgulandı. Raporda, ceza kanunuyla terörle mücadele kanununun basın ve ifade özgürlüğüne zarar verdiği de belirtildi. Raporda Türkiye bölgesel olarak ise Batı Avrupa’da yer aldı.

ABD’NİN PUANI DÜŞTÜ

Freedom House’un raporunda, ülkelerdeki basın özgürlüğü sıralamasında Batılı ülkeler yine ilk sıralarda yer aldı.Batılı ülkeler üst sıralardaki yerini korumasına rağmen, geçtiğimiz yıl yapılan, gelir eşitsizliğinin protesto edildiği işgal hareketini izleyen gazetecilere yönelik muamele yüzünden ABD’nin puanında düşüş oldu.

Freedom House’un raporunda, İtalya’nın medya patronu Başbakanı Silvio Berlusconi’nin istifasından sonra İtalya’da çok az bir yükseliş olduğu belirtildi.

ARAP BAHARI BASINI ÖZGÜRLEŞTİRDİ

İngiltere’de bu yıl çok az gerileme olan ülkeler arasında yer alırken, Arap Baharı’nın Mısır, Tunus, Libya gibi ülkelerde basının serbestleşmesini sağladığı vurgulandı.

Karin Deutsch Karlekar ve Jennifer Dunham tarafından hazırlanan raporda, Çin, Afrika’daki otoriter rejimler ve Ortadoğu’nun Arap Baharı’yla ilgili haberlere sansür uyguladığı, Uganda, Angola ve Cibuti’de gösterileri izleyen gazetecilere bazen sert müdahalelerde bulunulduğu ifade edildi.

ÇİN, RUSYA VE İRAN’A ELEŞTİRİ

Ayrıca Çin, Rusya, İran ve Venezuela, hükümeti eleştiren gazetecilerin hapsedildiği, medya kuruluşlarının kapatıldığı, gazetecilere karşı davaların açıldığı ülkeler olarak sıralandı.

Raporda, dünyanın gazeteciler için en tehlikeli ülkelerinden biri olan Meksika’da ise bu durumun devam ettiği vurgulandı.

66 ÜLKEDE BASIN ‘ÖZGÜR’

197 ülkede yapılan araştırma neticesinde 66 ülkede basın “özgür”, 72 ülkede “kısmen özgür”, 59 ülkede de “özgür değil” kategorisinde yer aldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü de Ocak ayında yayımladığı Basın Özgürlüğü Endeksi’nde, protesto gösterilerinde polisin gazetecilere muamelesi yüzünden ABD’yi 20. sıradan 47. sıraya geriletmişti.

1076270cookie-checkTürkiye’de basın özgürlüğü geriledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.