‘Türkiye’de darbe ihtimali yüzde 50′

ABD’nin etkili düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsü uzmanlarından olan Baran, son haftalarda konuştuğu üst düzey Türk subaylarının demokrasiye ara verilmesini arzulamadıklarını, ama laikliği korumak için “yakında harekete geçmek zorunda kalınabileceğini” söylediklerini yazdı.


YENİ 28 ŞUBAT


10 yıl önce askerlerin dönemin başbakanı Necmettin Erbakan’ı iktidardan uzaklaştırdığını hatırlatan makalede, 28 Şubat sürecini başlatan koşulların bir kez daha oluştuğu iddia edildi. Makalade, Baran, “O darbeyi yaratan koşullar bugün yeniden ortaya çıkıyor. Bir kez daha iktidarda bir İslamcı var. Yine generaller, hükümetin, modern Türkiye’nin laik temelini nasıl zayıtlattığını öfkeyle fısıldıyorlar. Bence Türkiye’de 2007’de bir askeri darbe olması ihtimali 50-50” diye yazdı.


Baran, Türk subayların, AB süreciyle birlikte ordunun sivillerin kontrolüne girmesinin kaçınılmaz olarak “İslamcı bir Türkiye” üreteceğini düşündüğünü vurguladı. 28 Şubat benzeri bir darbenin antidemokrasi anlamına gelmeyeceğini savunan Baran, öte yandan bunun Türkiye’nin mevcut “İslami deneyimini” sonlandıracağı ve muhafazakar, laik, fakat yine de demokratik bir hükümetin yolunu açabileceğini iddia etti. Baran, “Belki böyle bir Türkiye daha iyi bir AB adayı olabilir” dedi.
 

1036040cookie-check‘Türkiye’de darbe ihtimali yüzde 50′

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.