Türkiye’de de obez sayısı artıyor

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, obezitenin, birçok hastalığa zemin oluşturan, önlenmediği takdirde yaşam süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğu belirtilerek, şişmanlığın oluşumunda aşırı besin alımı, fiziksel aktivite yetersizliği ve kalıtımsal nedenlerinin etkin olduğu kaydedildi.


Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nca Ekim 2004 tarihinde yapılan ”Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım” araştırmanın sonuçlarına da yer verildi. Buna göre, Türkiye’de yaşayan erkeklerin yüzde 21.2’si ve kadınların da yüzde 41.5’i obez.


Türkiye’de düzenli fiziksel aktivite yapan kişilerin oranı sadece yüzde 3.5, diğer bir deyişle kişilerin yüzde 96.5’i düzenli fiziksel aktivite yapmıyor.


Orta yaş grubu şişman erkeklerde kalp damar hastalıkları sonucu ölüm oranı, normal ağırlıktaki erkeklere göre 11 kat daha fazla. Tip II diyabet hastalarının yüzde 80’i ise hastalığın başlangıcında şişman bir vücuda sahip.


Türkiye’de şişmanlığın görülme sıklığının her geçen gün artarak, sağlık üzerindeki etkileri de ciddi boyutlara ulaşıyor. Birçok hastalığın temelinde yatan ”şişmanlık”, kan basıncını ve kolesterolü yükseltiyor. Kalp damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum yetersizlikleri ile kemik ve eklem hastalıklarının ortaya çıkış hızını artırıyor.

1026000cookie-checkTürkiye’de de obez sayısı artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.