Türkiye’den KKTC’ye 40 trilyon lira

Temmuz ayı için 40 trilyon aktaran Türkiye’den, Ağustos ayı için de 50 trilyon gönderilmesi planlanıyor. Bu arada kıbrısta kamu personeli maaşına öngörülenin üzerinde zam yapılması ankarada rahatsızlık yarattı. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle Türkiye arasında yapılan yeni ekonomik program çerçevesinde ilk adımlar atıldı. Temmuz ayı için kamu ve reel sektörü finanse etmek üzere Hazine Müsteşarlığı’ndan 40 trilyon liralık kaynak aktarıldı. Ağustos ayı için öngörülen rakamsa 50 trilyon lira. Böylelikle Kuzey Kıbrıs’a Türkiye’den iki ay için toplam 90 trilyon liralık mali yardım yapılacak.
      
MAAŞ POLİTİKASINA ELEŞTİRİ

Bu arada ekonomik programın hazırlıklarını yürüten Türk heyetinin değerlendirmeleri arasında ilginç bir not da yer aldı. Başbakanlık, dışişleri ve ekonomi bürokrasisinden oluşan heyet, KKTC hükümetinin maaş politikasını eleştirdi.

Temmuz ayından geçerli olmak üzere kamu personeline yapılan maaş zamlarının programda öngörülenin üzerinde yapıldığına dikkat çekilen yazıda, KKTC hükümetine bu konuda duyulan rahatsızlığın iletilmesi istendi. Ayrıca, bu tür politikaların devam etmesi halinde ekonomik programın sekteye uğrayabileceği uyarısı da yapıldı.

Türk tarafı, maaşlara yüzde 13.6 artış yapılmasını isterken, KKTC hükümeti yüzde 14’lük artış yaptı. Böylece Kuzey Kıbrıs, ekonomik programdaki artışın binde 8 üzerine çıkmış oldu.

1093400cookie-checkTürkiye’den KKTC’ye 40 trilyon lira

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.