‘Türkiye’nin nükleer silah kapasitesi var’

İngiltere’de yayınlanan The Independent gazetesi, dünkü manşetinde Başbakan Tony Blair’in ülkesinin nükleer silahlarını güncelleme yolunda gizli bir karar aldığını yazarken, birinci sayfada verdiği şemada Türkiye’yi nükleer bomba yapımı için gerekli nükleer reaktörlere sahip olduğu sanılan 33 ülkeden biri olarak gösterdi.


Nükleer denemelerin yasaklanmasıyla ilgili CTBT anlaşması ve uluslararası barış ve güvenlik konusunda araştırmalar yapan SIPRI enstitüsünü kaynak gösteren gazetenin yayınladığı haritada Türkiye ile birlikte 32 ülke daha aynı kategoride yer alıyor. Bu ülkeler arasında Almanya’dan Kongo’ya kadar çok sayıda sanayi ülkesiyle birlikte gelişmemiş ülkeler bulunuyor.


İsrail, Hindistan, Kuzey Kore ve Pakistan ise nükleer silahların yayılmasının engellenmesi anlaşması (NPT) dışında kalıp nükleer silah sahibi olan ülkeler olarak gösteriliyor. NPT çerçevesinde nükleer silah sahibi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın yanı sıra NPT içinde yer alıp da nükleer silah geliştirdiğinden şüphe duyulan tek ülke olarak İran’a yer veriliyor.


Blair’in 10 milyar sterlinden fazlaya mal olacak caydırıcı yeni nükleer silahlar geliştirmeye gizlice karar verdiğini ileri süren The Independent, bu kararın seçim öncesi Blair’i güç durumda bırakacağına işaret etti.  


TÜRKİYE’DEKİ ABD SİLAHLARI


Sivil toplum örgütü Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (Natural Resources Defense Council-NRDS) ABD bilgi edinme yasasından yararlanarak elde ettiği belgelerden, askeri yayınlardan, ticari uydu görüntülerinden derlediği rapora göre, ABD’nin İngiltere’de 110, Almanya’da 150, Türkiye ve İtalya’da 90’ar, Belçika ve Hollanda’da ise 20’şer nükleer bombası bulunuyor.


ABD’nin soğu savaş döneminde nükleer silahları Akıncı, Balıkesir ve İncirlikte tuttuğu ve silahların 40’ı Türkiye’nin kullanıma verilmek üzere tamamını İncirliğe taşındığı öne sürüldü.


ABD’nin 1952-68 arasında NATO ülkeleriyle şu anda 58’i yürürlükteki 68 gizli nükleer anlaşması imzaladığı ortaya çıktı. 1984’de Kanada ve 2001’de Yunanistan NATO’nun nükleer  grubundan çekildi. 6 NATO ülkesi, Türkiye, Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Hollanda ve İtalya nükleer anlaşmayı sürdürüyor.


İLGİLİ HABER: Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!

1020640cookie-check‘Türkiye’nin nükleer silah kapasitesi var’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.