Türkiye’nin yeni Kıbrıs planı

Gül, “gelin, tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak aynı anda kaldıralım” dedi.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Annan Planı referandumunun ardından Kıbrıs için tarihi bir öneri getirerek, ‘Kıbrıs’ta her iki tarafa uygulanan kısıtlamaları, tüm ilgili taraflarca aynı anda kaldıralım’ çağrısı yaptı. Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer ile Ankara’da son şekli verilecek Yeni Kıbrıs Planı’nı BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a da ileteceklerini belirterek, ‘Kalıcı barış için Türkiye hazır. Sayın Kofi Annan’a tekrar bunu söyleyeceğiz’ dedi.


Gül, Turkish Daily News’a verdiği demeçte Türk tarafının kısıtlamaların kaldırılması yönünde şimdiye kadar önemli adımlar attığını söyledi. Gül, 23 Nisan 2003 tarihinde KKTC makamlarının tek taraflı kararı doğrultusunda sınırdan geçişlerin serbest bırakılması kararının ve Türk hükümetinin Kıbrıs Rum vatandaşlarının Türkiye seyahatlerinde sağlanan kolaylıkların, bunun somut iki örneği olduğunu söyledi. Gül sözlerine şöyle devam etti:


“Geçen yıl 24 Nisan referandumlarında Kıbrıs Türk tarafının olumlu oy kullanmasını takiben AB Konseyi, Kıbrıs Türkleri’ne uygulanan izolasyon politikalarına son verme yükümlülüğünü üstlenmiştir. Bu çerçevede, AB Komisyonu tarafından doğrudan ticaret ve mali yardımlarla ilgili gerekli hazırlıklar da yapılmış, ancak bu tüzükler şu ana kadar yürürlüğe konmamıştır. Bir tarafın bloke etmesi yüzünden çıkmayan şeyler, AB’yi de çok zor duruma düşürüyor. Şimdi buna karşı da biz bir adım daha atıyoruz ve adadaki bütün taraflar kimse, dolaylı dolaysız herkes her türlü kısıtlamayı hep beraber aynı zamanda kaldıralım diyoruz. Bu çok önemli bir şey Türkiye ve Kıbrıs Türkleri her türlü makul teklifi yapıyor ve her türlü makul adımı atıyor.”


DÜNYAYLA UYUM İÇİNDEYİZ


“Bu çağrımız, başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi olmak üzere, referandum sonrası tüm uluslararası camianın her vesileyle yinelemiş olduğu, Kıbrıs Türklerinin dünya ile bütünleşmelerine yönelik beklenti ve çağrılarla uyum içindedir” diyen Gül, bu çerçevede, özellikle ekonomik ve insani konulardaki mevcut kısıtlamaların her iki taraf için ve herkes tarafından bütünüyle kaldırılmasının, kapsamlı çözüme ve siyasal uzlaşıya giden yolda önemli bir aşama oluşturacağına inandığını söyledi.


YENİ KIBRIS PLANI


Gül, Türkiye’nin önerdiği ve ‘bir bütün halinde’ uygulanması gerektiğini belirttiği yeni önerinin ana hatlarını şöyle çizdi:


– KKTC’ne ve Kuzey ile Güney arasında karşılıklı olarak kişi, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımının sağlanması;


– Doğrudan uçuşlar dahil, hava ve deniz limanlarına uygulanmakta olan tüm kısıtlamaların kaldırılması;


– Üçüncü ülke uyruklarına uygulanan kısıtlamaların tümüyle kaldırılması;


– Kuzey Kıbrıs’ın da özel bir düzenlemeyle bir ekonomik birim olarak doğrudan AB Gümrük Birliği’ne dahil edilmesi ve bunun tüm getirilerinden yararlanması;


– Kıbrıs Türklerinin sportif, kültürel ve benzeri uluslararası etkinliklere katılmasının önündeki engellerin kaldırılması.


YENİDEN OYLASINLAR


Türkiye’nin de KKTC’nin de süreçte doğru tavır aldığını belirten Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ‘Biz adada kalıcı barışın sağlanması için inisiyatif kullanmaya devam edeceğiz. Kıbrıslı Türkler de hazır. Eğer Rum kesiminin reddetiği Annan Planı’nı bir kez daha referanduma sunarlarsa memnun oluruz. Biz buna hazırız. Değişiklik varsa benim de yazılı tekliflerim olur’ diye konuştu. Yusuf KANLI – Elif Ünal ARSLAN / Hürriyet


 

679860cookie-checkTürkiye’nin yeni Kıbrıs planı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.