‘Türkiye’ye sopa gerek’

Information gazetesi, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos ile Kıbrıslı Türklerin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, 2004’ten bu yana ilk kez Pazartesi günü buluşma haberini okurlarına duyurdu.

AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın, bu görüşmenin devamını sağlamak için ‘sauna diplomasisi’nden bahsettiğini hatırlatan gazete, “Türkler sauna ile hamam arasında benzerlik kuruyor ve Avrupa’da Türklere en olumlu bakan ülke olan Finlandiya’nın dönem başkanlığı sırasında, ülkenin geleceğinin biraz daha netleşebileceğini umuyor” yorumunu yaptı.

Gazete kuzey ülkelerindeki sauna geleneğinin bir parçası olan ağaç dallarıyla vücuda vurma yöntemine gönderme yaparak, “Ancak Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanması ve Türkiye ile AB arasında bu konuda bir krizin önlenmesi için buhardan daha fazlasına ihtiyaç olduğu açık. En azından, huş ağacından sopa ile en az bir kez vurmak gerekli” diye yazdı.

Bir başka Danimarka gazetesi, Berlingske Tidende de Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin Kıbrıs nedeniyle büyük bir krize sürüklenmek üzere olduğunu öne sürdü.

Türkiye’nin AB ailesine katılmak için önünde çok uzun bir yol olduğunu vurgulayan gazete şu değerlendirmeyi yaptı:

“Galiba gerçek şu ki, Türkiye bu konuda en iyimser olanların bile düşündüğünden daha az hazır Avrupalı olmaya. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Muhammed Peygamber karikatürleri krizi ardından bir Danimarka gazetesine verdiği demeçte sarfettiği, düşünce özgürlüğünün sınırlanması gerektiği yönündeki sözler gösteriyor ki, Türkiye ile Avrupa arasında somut bir anlayış farkı var. Kıbrıs krizi ve Kopenhag’dan yayın yapan Roj TV’nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı’na mektup yazan 56 Kürt belediye başkanına dava açılması, AB’ye girmek istediğine şüphe olmayan, ancak tam üye olmadan önce çok şeyini değiştirmesi gereken bir ülke tablosu çiziyor. “

 

1131590cookie-check‘Türkiye’ye sopa gerek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.