Türkmenistan'a çok partili hayat

Eski cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'un kurduğu ve parlamentonun etkisini zayıfaltamka eleştirilen Halk Konseyi, 2.500 yerel yönetim yetkilisi ve aşiret önde gelenlerini bir araya getiriyor.

Temsilciler, Aralık ayında düzenlenmesi hedeflenen seçimlerden sonra ise konseyin feshedilmesini ve meclisin üye sayısının iki katına çıkarılmasını kararlaştırdı.

Böylece mecliste 65 yerine 125 milletvekili olacak.

Yetkileri genişletilen meclise ayrıca cumhurbaşkanını kınama yetkisi verilecek.

Buna karşılık bölge valileri ve belediye başkanlarını atama yetkisi Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un elinde olacak.

Seçim komisyonu üyelerini de Cumhurbaşkanı atayacak.

Anayasa ayrıca "özel mülkiyet hakkı"nı koruma altına alıyor ve küçük işletmelerin desteklenmesini öngörüyor.

Devlet radyosu yeni anayasanın toplumun her kesiminde kalkınmaya yeni bir ivme kazandıracağını bildirdi.

Ancak sürgündeki muhalifler yeni düzenlemelerin yüzeysel olduğunu, Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov'a kararnamelerle ülkeyi yönetme ortamı yaratıldığını savundu.

Muhalifler Cumhurbaşkanı'nın hakiki bir denetime tabi olmadığını ve ülkede bir anayasa mahkemesi bulunmadığına dikkat çekiyorlar; ayrıca asıl amacın batılı ülkeleri reform söylemiyle memnun etmek olduğunu öne sürüyorlar.

Halen ülkenin tek siyasi partisi olan Demokratik Parti'nin lideri bizzat Berdimuhammedov. 2004'teki son genel seçimi oyların %100'ünü alarak kazanan parti Sovyet dönemindeki Komünist Parti'nin varisi olarak görülüyor.

Muhalif gruplarsa ülke dışında örgütleniyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü de Türkmenistan'ı Kuzey Kore ile birlikte dünyanın basın özgürlüğünü en fazla ihlal eden ülkelerinden biri olarak tanımlıyor.

Türkiye'nin beşte üçü büyüklüğündeki Orta Asya ülkesi, beş milyonluk nüfusa ve zengin enerji kaynaklarına sahip. Türkmenistan 1991'de bağımsızlığını kazanan Sovyet Cumhuriyetleri arasında en dışa kapalı olanlarından birisi olarak gösteriliyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Cumhurbaşkanına göre eski anayasa ülkenin katettiği ilerlemeyi yansıtmıyordu

1179340cookie-checkTürkmenistan'a çok partili hayat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.