TÜRK’ÜN AKLI NASIL ÇÖZÜYOR?

Yazı, Karikatür ve Fotoğraflarla
Türk’ün Aklı Nasıl Çözüyor?

Kâmil Yavuz’un Yeni Kitabı ‘Türk’ün Aklı Nasıl Çözüyor?’ Yayınlandı… Açık Gazete Karikatür Editörü olan karikatür çizeri Kâmil Yavuz’un Ocak 2006 sonunda yayınlanan yeni kitabında bu defa yazılar, fotoğraf ve karikatürler yer alıyor.

“Türk’ün Aklı Nasıl Çözüyor?”u yazarı ve çizeri şöyle anlatıyor:

“İnsanoğlu çok ciddi, hayatı sorunlara, olaylara mizah duygusunu katarak baktığında bu defa işin şekli değişir. Bu durum insanı bazen güldürür bazen de ciddi olarak düşündürür. Hatta ortaya öyle bir sorun çıkar ki sonuçta sorun bitse de izi kalır, unutulmaz. AB’ye ortak olmaya hazırlanan yurdum insanı kemikleşmiş sorunlarına nasıl çare buluyor, baş ediyor? Bunların bazılarını derleyip yazı, karikatür ve fotoğraflarla bu kitapta sizlere sunduk.”

Yavuz, “Türk’ün Aklı Nasıl Çözüyor?”un önsözünde şunları yazıyor:

“Şöyle bir düşündüm, defalarca değişik ülkelere gitmişim. Fransa, Çin, Bulgaristan, Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, İran, Almanya, Avusturya, İsviçre, Sırbistan-Karadağ, Uruguay ve Arjantin ilk aklıma gelenler. Gittiğim her ülkede insanları, yapıları, taşıtları ve yolları inceledim durdum. Zaten karikatürcülük de bir nevi inceleme, araştırma işi diye düşünülebilir. Gittiğim ülkelerin bizlere benzemeyen yanları hemen görülüyor. Benim memleketimin insanları onlara benzemiyordu. Paris’te nereye giderseniz gidin bir danışmaya veya bir bankoya gittiğinizde sonradan gelenler hemen arkaya doğru sıraya geçerler. Bu durum bizde böyle mi? Biri çıkar evde çocuğumu uyurken bıraktım, bir diğeri ise evde yemeğim ateşte veya bir başkası hastam var, işim acele der. Ya da ben ilk gelenim, yanda duruyordum gibi mazeretler birbiri ardına sıralanır durur… Bizde herkesin acele işi vardır.

Bu örnekte olduğu gibi benim yurdum insanı hemen diğer uluslardan ayrılır.

Çocukluğumda büyükler konuşurlar ben de dinlerdim.

Semt pazarcılığı yapan komşumuz bir gün mahallenin kasabıyla tartışmaya girmişti… “Arkadaş, 30 yıldır pazarcılık yaparım, bir Ortak Pazar diye tutturdular, ben pazarcılıkta ortaklık yapmam, çocuklarımla birlikte çalışırım…” demişti.

Halen tartışılan bir konu, Avrupa Birliği… Bunlar bizden neden

çekinirler ki? Dinimiz, konuştuğumuz dilimiz ve değişik yazı karakterimiz, yoğun nüfusumuz, bozuk ekonomimiz, çarpık kentleşmemiz, çiğ köftemiz, kelle-paçamız, işkembe çorbamız ve kokoreç’imiz… Neden bunlar mı, yoksa bu kitaptakiler ve daha niceleri mi?

Bir AB hayali için bu kitapta yer alan
Örnekler den vaz mı geçeceğiz yani… (!)

Kâmil Yavuz-Karikatürcü”

128 sayfa, 20x15cm ebatlarında, 120 gr 1. hamur kağıda, iplik dikişli olarak. Ederi 10 YTL

1090140cookie-checkTÜRK’ÜN AKLI NASIL ÇÖZÜYOR?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.