Trump’dan ‘hileli seçim’ iddiası

ABD’de başkan adayı Donald Trump’ın 8 Kasım’da yapılacak seçime ‘şimdiden hile yapıldığını’ iddia etmesi hem ülke çapında hem Cumhuriyetçiler arasında tartışmaya neden oldu. Demokrat Başkan Yardımcısı Adayı Tim Kaine ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ı eleştirdi.

Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump, “kendisine karşıt olan” medyanın seçimlere hile karıştırdığını öne sürdü.

Trump, attığı tweetlerde sandık noktalarında hile yapıldığını, ‘kadınların büyük bir kısmının oyunu, gerçekliği olmayan iddialar sonucu kaybettiğini’ söyledi.

 

Demokratların Trump’a yanıtı ise Başkan Yardımcısı Adayı Tim Kaine’den geldi. Kaine, Trump’ın iddialarını “korku yaratma taktikleri” olarak nitelendirdi.

Amerikan medyası ise ağır suçlamalar ve taciz iddiaları ile iyice sertleşen seçim atmosferinin, seçmen cephesinde nasıl sonuçlanacağını sorgulamaya başlamış durumda.

NBC kanalında katıldığı bir programda konu ile ilgili soruları yanıtlayan Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Adayı Mike Pence, seçmenlerinde ‘hileli ve taraflı bir seçim sürecinden geçtikleri intibası’ olduğunu söyledi ve ekledi:

“Seçimler her zaman sertleşebilir. Ama Amerikan demokrasi geleneğinde iktidarın transferi hep barışçı olagelmiştir”

Donald Trump tweet'leri
Donald Trump, hileli seçim iddiasıyla bu tweet’leri attı.

Ölü seçmen iddiası

Trump’ın “hileli sandık” iddiaları ile ilgili ise danışmanı ve eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, Philedelphia ve Chicago kentlerini işaret etti.

Rudy Giuliani, “Bu şehirlerde seçimlerin adil geçeceğini düşünmek için moron olmak gerekiyor” dedi.

Giuliani, sözlerine şöyle devam etti:

“Baktığınızda Cumhuriyetçilerin seçime hile karıştırdığı çok az olay görebilirsiniz. Çünkü Demokratlar gibi şehir merkezlerini kontrol edemiyorlar. Eğer etselerdi belki Cumhuriyetçiler de Demokratların bugün yaptığı kadar hile yapabilirdi. Üzgünüm ama şunu da eklemeliyim, ölü insanlar genellikle Demokrat adaya oy veriyor.”

Ancak “hileli seçim” iddiaları Cumhuriyetçi Parti’nin ileri gelenleri arasında da yeni bir ikilik yaratmışa benziyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin en üst düzey seçilmiş yetkilisi Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ise Donald Trump’ı eleştirerek, “Bizim demokrasimiz, seçimlerin adil yapılacağına olan güvene dayanır. Bunun bu seçimde de böyle olacağına inancımız tamdır” dedi.

Paul Ryan kızgın
Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Trump’ı hileli seçim iddiasıyla ilgili eleştirdi.

‘Amerikan demokrasisinin kalbini yaraladı’

BBC Washington Muhabiri Laura Bicker ise Trump kampanyasının, hile iddialarıyla dolu suçlayıcı tutumunun, Amerikan demokrasinin kalbi olan, adil ve özgür seçim düşüncesini yaraladığını aktardı.

Laura Bicker’e göre, Trump’ın söylemi Amerikan halkını daha fazla kutuplaştırdı ve Cumhuriyetçi seçmende, Hillary Clinton’ın olası bir galibiyetinin meşruiyeti ile ilgili şüpheler oluşturabilir.

ABD’de seçimlere yaklaşık 3 hafta kala yapılan son anketler Hillary Clinton’ı Donald Trump’ın ortalama 8 puan önünde gösteriyor.

2018680cookie-checkTrump’dan ‘hileli seçim’ iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.