TSK’dan, Suriye ve Irak’ın kuzeyine hava harekatı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye ve Irak’ın kuzeyinde çeşitli hedeflere hava saldırıları düzenledi.

Pazar günü erken saatlerde başlayan hava harekatıyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) resmi Twitter hesabından yapılan ilk paylaşımda, “Hesap zamanı. Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor!” yazıldı. Paylaşımda, havalanmakta olan bir F-16 savaş uçağının fotoğrafı paylaşıldı.

MSB’den daha sonra yapılan ikinci paylaşımda ise “Terör yuvaları tam isabet vuruşlarla yerle bir ediliyor” denildi ve bir video paylaşıldı.

MSB ardından operasyona Pençe Kılıç Hava Harekâtı adı verildiğini açıkladı ve operasyonun Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51. maddesinden doğan “meşru müdafaa” hakları doğrultusunda yapıldığı belirtildi.

MSB’nin açıklamasında atıf yapılan BM Antlaşması’nın 51. maddesi şöyle:

“Bu Antlaşmanın hiçbir hükmü Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez.

“Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen Güvenlik Konseyi’ne bildirilir ve Konsey’in işbu Antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez.”

Anadolu Ajansı, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan havalanan savaş uçaklarının görüntüsünü paylaştı.

KAYNAK,MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI
Milli Savunma Bakanlığı, harekat öncesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na geldiğini aktardı.

Hava saldırılarını buradan takip eden Akar, harekatın başarıyla tamamlandığını belirterek, “Maksadımız, 85 milyon vatandaşımızın ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, ülkemize yönelen her türlü hain saldırının da mutlaka karşılığını vermek” diye konuştu.

Akar, operasyonda sivillere zarar gelmemesi için “her türlü tedbirin alındığını” belirten Akar, “Teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, depolar büyük bir başarıyla tahrip edildi. Bunları yakından takip ettik. Terör örgütünün sözde karargâhları da tam isabetle vuruldu, tahrip edildi. Sadece ve sadece teröristler ve teröristlere ait yapılar hedef alındı” açıklamasını yaptı.

Hangi bölgede yapıldı?
Diyarbakır ve Malatya’dan havalanan uçakların, Kobani’den Derik’e kadarki sınır hattı boyunca hava saldırıları düzenlendiği bildiriliyor.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Ferhad Şami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kobani’nin de bombalandığını söyledi.

Şami, Tel Abyad’ın doğusundaki Kazali’de, Tel Rıfat’ta ve Zarkan’da Suriye hükümet güçlerinin de hedef alındığını; hava saldırıları sonucu ölenler ve yaralananlar olduğunu iddia etti.

Kobani, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Türkiye’nin Serik, Halep, El Rak ve El Haseke’de düzenlediği 25’ten fazla hava saldırısında 9 SDG savaşçısı ve 6 Suriye askerinin öldüğünü, 30 kadar da yaralı olduğunu öne sürdü.

SDG’nin omurgasını YPG (Halk Koruma Birlikleri) oluşturuyor. Türkiye YPG’yi, PKK’nın Kuzey Suriye’deki uzantısı olarak görüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım Pazar günü düzenlenen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı için, “PKK’nın sivilleri hedef alan tipik saldırısıdır” demişti.

PKK ise daha önce saldırıyla ilişkisi olmadığını açıklamıştı. BBC TÜRKÇE

2648450cookie-checkTSK’dan, Suriye ve Irak’ın kuzeyine hava harekatı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.