TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya hapis cezası ve tahliye

Eylem NAZLIER / Evrensel İstanbul – TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklu yargılandığı davada mahkeme Fincancı’yı 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı ve tahliyesine karar verdi.

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı davada mahkeme, Fincancı’yı 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı ve tahliyesine karar verdi.

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince yargılandığı davanın karar duruşması için sabahın erken saatlerinde çok sayıda kişi Çağla’yan’daki İstanbul Adliyesinde toplandı. “Şebnem Hoca’yı almaya geldik diyenlerin açıklamasında “Şebnem Korur Fincancı’ya, geleceğimize ve örgütümüze sahip çıkıyoruz” denildi. Duruşmada son sözleri sorulan Fincancı, yargılamadaki asıl hedefin TTB olduğunu söyledi, nedenlerini tek tek anlattı.

FİNCANCI DURUŞMAYA TTB AMBLEMLİ POLAR İLE KATILDI
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinin gördüğü duruşma için salona getirilen Şebnem Korur Fincancı, üzerinde TTB amblemi olan polarıyla dikkat çekti. Desteğe gelenler, “sizi almaya geldik” şeklinde seslendi, karşılıklı sevgi ifadeleri kullanıldı.

Fincancı’ya destek için gelenlerin önemli bir kısmı duruşma salonuna da girebildi. Desteğe gelenler arasında Cumartesi İnsanları, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP Milletvekili Sezgin Tanrikulu, HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Hüda Kaya, Filiz Keresticioğlu, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, Necdet İpekyüz, CHP İstanbul İl Başkanı Canan kaftancıoğlu, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, KESK, DİSK, SES, İHD, EMEP, Sol Parti, Demokrasi İçin Birlik temsilcilerinin yanı sıra CPME (Avrupa Hekimler Daimî Komitesi) Başkan Yardımcısı Dr. Ole Johan Bakke ile uluslarası hak örgütlerinin temsilcileri de yer aldı.

MSB’NİN KATILMA TALEBİ YİNE REDDEDİLDİ
Mahkeme heyetinin gelmesi ile duruşma başladı.

Çok sayıda izleyici mahkeme salonunda yer olmaması nedeniyle ayakta veya salonun açık bırakılan kapısının önünde duruşmayı takip ediyor. Mahkeme başkanı, Milli Savunma Bakanlığı avukatlarının bir kez daha katılma talebi geldiğini açıkladı. Duruşma savcısı, bir önceki celse açıkladığı esas hakkındaki mütalaasını tekrar ederek Fincancı’nın üzerine atılı suçtan cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını istedi.

DURUŞMANIN BÜYÜK SALONDA GÖRÜLMESİ VE AVUKAT SINIRLAMASININ KALDIRILMASI İSTENDİ
Diyarbakır Baro Başkanı avukat Nahit Eren, bu duruşma salonunda adil yargılama olmayacağını aktardı. Avukatların, izleyicilerin ayakta beklediğini söyleyen Eren, “Yargıç olarak sizin bu duruşmada düzeni sağlamanız gerek. Bir an önce duruşmanın büyük bir salonda yapılması avukat sınırlandırmasının ortadan kalkması gerek. Fiziki koşullar ve avukat sınırlaması adil yargılanma hakkını ihlal ediyor” dedi.

Eski İzmir Baro Başkanı avukat Özkan Yücel 3 avukat sınırının hukuka aykırı olduğunu belirtti, Çağlayan Adliye girişinin kuşatılıp gelenlerin engellendiğini ve aleniyet ilkesinin ihlal edildiğini anlattı. “Çağlayan adliyesinin önü teslim alınmış durumda. Hukuk adaleti temin etmek içindir. Kararlarınızda vicdanı göremiyoruz” dedi.

Mahkeme başkanı, bu itirazların daha önce değerlendirilerek reddedildiğini belirterek taleplerin oy birliği ile reddine karar verdi.

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI: YARGILAMANIN ASIL HEDEFİ TTB
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, savunmasını yaptı. Fincancı yargılamadaki asıl hedefin Türk Tabipleri Birliği olduğunu söyledi.

Savunmasına kendisi ve örgütü TTB ile günlerdir süren dayanışmadan söz ederek başlayan Fincancı, “Ne karar verdiğinizden bağımsız olarak bu dayanışmayı görmüş olmak buna tanıklık etmek çok önemli. (TTB) Ve bu yıl yasayla kuruluşunun yetmişinci yılını kutlayacağız biz. Tabii ki 1929’dan itibaren Ankara’da, İstanbul’da kuruldular. Ama anayasada yerini bulup böyle bir çerçeve dahilinde oluşumu 1953 sonrası diye düşünüyorum. Bir de ben geçtiğimiz duruşmalarda da ifade etmiştim. Yani beyanlarımda dile getirmiştim aslında bu saldırının tabii ki bana dönük yanı var. Tabii ki ifade özgürlüğüne, bilimsel özgürlüğe dönük yanı var. Toplumu susturmaya yönelip korku yaratmak konusunda irade koydukları muhakkak. Yani adliyenin önü bile bize bunu gösteriyor ki zaten ben röportaj verdikten sonra bir daha kimsenin ağzına hani kimyasal silah sözcülüğünü alamaması ve siyasi bu korku ikliminin yaratıldığını gösteriyor. Ama korkunun ecele faydası yok malum” dedi

“TTB NEDEN Mİ HEDEFTE?” DEDİ, TEK TEK ANLATTI
Yargılamadaki asıl hedefin Türk Tabipleri Birliği olduğunu söyleyen Fincancı bu durumu şu sözlerle açıkladı:

“Türk Tabipleri Birliğinin kapatılmasına dair davanamenin hazırlandı. Yargılamadaki asıl hedef Türk tabipliği. Şimdi tabii ki meslektaşlarımız böyle bir hedef alınmayı şaşkınlıkla izliyor. Ne kadar iyi? Çünkü şaşırma iradesini kaybetmek demek, mücadele irademizi de ortadan kaldıran bir durum. O yüzden biz şaşırmaya devam edeceğiz. Siz ne yaparsanız yapın, nasıl kararlar verirseniz nasıl bir emire itaat süreci işlerse işlesin bütün alanlarda ve hayata dair biz şaşırmaya devam edeceğiz. O nedenle neden hedefte olduğumuza dair tam da Cumartesi’ydi GYK’miz vardı. Bu hedef almanın gerekçelerini tek tek dile getirmişler. Neler bu gerekçeler?”

“TTB neden mi hedefte?” diyen Fincancı, tek tek anlattı.

  • Herkese anadilde, nitelikli, ücretsiz, eşit sağlık hizmeti istediği için.
  • Toplumsal, koruyucu sağlık hizmetlerini öncelediği için.
  • Sağlığın ticarileştirilmesine ve özelleştirilmesine karşı çıktığı için.
  • Şehir/şirket hastanelerine ödenecek paranın ülkemizin geleceğini 25 yıl ipotek almasına karşı çıktığı için.
  • Hekimlerin ekonomik ve özlük haklarına sahip çıktığı için.
  • Niteliksiz tıp eğitimine karşı çıktığı için.
  • Pandemiden sahadan aldığı verileri bilimsel verilerle güçlendirip hakikat üzerinden yaptığı açıklamalarla iktidarın turkuaz tablosunu kara tabloya çevirdiği için.
  • Sağlıktaki çöküşü herkese gösterdiği için…

FİNCANCI: TOPLUMUN YÜZDE 69’U ADALETE GÜVENMİYOR
Fincanı toplumun adalete güvenmediğini şu sözlerle anlattı:

“Türkiye hukukun üstünlüğü bakımından 139 ülke arasında 127’nciyken, toplumun %60’ı yargıya güvenmiyorken, yolsuzluk bakımından Avrupa birincisiyken; her türlü hukuksuzluğa karşı çıktığı için hedeftedir TTB. Düşman ceza hukuku ne kadar işletilmeye çalışılırsa çalışılsın, düşmanlaştırmaya çalıştıkları kitleler TTB’ye güveniyor. TTB, pandemi sırasında en güvenilen kurumdu ve bugün de bu güveni koruyor. Pandemi sırasında en güvenilen kurumdur TTB ve aynı zamanda ülkede en az güvenilen kurumlar arasında sonuncudur. Ancak toplumun yüzde 69’u adalete güvenmiyor. Ayrıca her iki kişiden biri insanların düşünceleri nedeniyle cezaevinde olduğunu, her üç kişiden biri de siyasi muhaliflerin cezalandırıldığını düşünüyor. Hakkınızda böyle şeyler düşünülüyor olması sizi çok üzüyor olmalı.”

“SAVCI MEĞER BELGESEL ÇEKMEYİ DE BİLİYORMUŞ”
Fincancı yargılamaya, mahkeme heyeti ve savcıya yönelik eleştirilerine devam ederek, “Bu davada bana işimi öğretmeye çalışan savcı; meğer belgesel çekmeyi de biliyormuş, koğuş arkadaşım belgesel sinemacı Sibel Tekin’e de belgeselciliği öğretmeye çalışıyormuş, ‘Karanlıkta belgesel çekilmez’ demiş” diye konuştu.

“BU ÜLKENİN YAZGISINI BİRİLERİNİN ELLERİNE TESLİM EDEMEM”
Fincancı şöyle devam etti:

“8 gün sonra yoldaşım Hrant Dink’in katledilmesi üzerinden 16 yıl geçmiş olacak. Sevgili arkadaşım Tahir Elçi’nin katlediği Dört Ayaklı Minare’yi bir daha gidip göremedim ben. Atanmış bakan siyasi cinayet yok demiş. Daha geçtiğimiz günlerde Sinan Ateş katledildi. Bu cinayetleri kimler işliyor? Bu ülkede insan öldürmek birisini cezaevinde tutmaya yetmiyor ama bilimsel görüş belirtmek birisini cezaevinde tutmaya yetiyor. Araştıranlar cezaevine girmek zorunda kalıyor bu ülkede. Çünkü biz vatan hainleri olarak lanse ediliyoruz. Bu ülkenin yazgısını birilerinin ellerine teslim edemem. Hiç unutulmasın ki onlar da yargılandılar mahkemelerde. Bizim karşısında durduğumuz şey budur, kötülük kimseye bulaşmasın. Bu ülkenin de Eichmann’ları var.”

Fincancı, “Çıkar karşılığı bu ülkenin yazgısını birilerinin ellerine teslim eden gerçek vatan hainleri de yargılanacak! Emre itaat etmek kimseyi sorumsuz kılmıyor. Bizim karşı duruşumuz budur; kötülük hiç kimseye bulaşmasın diye…” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın konuşması salondaki izleyiciler tarafından alkışlandı.

AVUKAT BEYANLARINDA SİYASİ İKTİDARIN DAVAYA BASKISINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Ardından söz alan Av. Öztürk Türkdoğan, Fincancı’ya yöneltilen “örgüt propagandası” suçlaması yönünden Anayasa’ya aykırılık olduğuna dikkat çekti. Türkdoğan, Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini anımsatarak Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkındaki suçlamaların, tutukluluk kararının ve üst dereceden ceza talebinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını vurguladı.

“Siyasi iktidarın bu davada baskısını çok net görüyoruz” diyen Av. Öztürk Türkdoğan, itirazların ciddiye alınması gerektiğini belirtti ve AİHM’nin Polonya hakkındaki kararlarını hatırlatarak “İktidarın siyasi kazanım elde etmek amacıyla yaptığı tüm bu yargılamalar AİHM’den dönecektir” dedi. Anayasa aykırılık itirazının dilekçelerini sunan Türkdoğan, davanın durdurulmasını ve Fincancı’nın beraatini talep etti. Türkdoğan, mahkemenin aksi fikirde olması halinde ise Fincancı’nın tutukluluğuna son vermesini istedi.

Ardından Av. Hülya Yıldırım söz aldı ve “Üç duruşmada da davanın Anayasa’ya aykırılığını anlattık. Tüm bunlara karşın ısrarınız, kararların siyasi olduğunu gösteriyor. Biz de ısrarcıyız, suç unsurları oluşmamıştır. Hangi gerekçeyle adli kontrol yetersiz. Buna dair neden belirtmiyorsunuz. Toplanması gereken delil yok, kaçma şüphesi yok, bu durum da hukuksuzluğa neden oluyor. Bilime de avukatlığa da sınır belirlemeye çalışıyorsunuz. Kabul etmiyoruz. Dr. Şebnem Korur Fincancı insan onurunu korumuştur; şimdi sıra sizde!” dedi

Av. Meriç Eyüpoğlu da salonun küçük olmasına yeniden vurgu yaptı: “Ne söylersek söylemeyelim bir kara delik var sözlerimizi boşluğa düşüyor. 19 Ekim’den gelen süreçten bahsediyoruz. Duvardan çarpıp sözlerimiz tekrar bize geliyor.”

Duruşma savcısının ilk celseden önce esas hakkındaki mütalaasını hazırlamasının, değiştirmeden her celse tekrar etmesinin davadaki adil yargılanma hakkı ihlalini gösterdiğini aktaran Eyüpoğlu, “Bu da adil yargılanma hakkı açısından bu davayı bir tiyatroya çeviriyor” dedi.

Savunmaların ardından mahkeme başkanı, “Yargılamayı bitireceğiz” diyerek Şebnem Korur Fincancı’nın son sözünü sordu. Av. Özkan Yücel müdafilerden birinin esasa ilişkin savunma yapmadığını belirtti. “Anayasaya aykırılık var “ diyen Yücel, dolayısıyla bir avukatın daha savunmaya ilişkin söz hakkı alması gerektiğini söyledi. Mahkeme talebi kabul etti.

Yücel, “Helvadan bir put yapmışsınız acıkınca yiyorsunuz. Buradan adil bir karar çıkacağı konusunda endişeliyiz umarım utandırırsınız. Sizden hukuka uygun bir karar bekliyoruz. Bu sessizliğiniz teslimiyetin sessizliği. Buradan ceza verirseniz Hukuku yaralamış vicdanı yaralamış olacaksınız. Adalete güveni sarsacaksınız. Bir an önce müvekkilimin tahliyesine karar verin” dedi.

FİNCANCI’NIN KARAR ÖNCESİ SON SÖZLERİ: BU TTB’Yİ YOK ETMEK ÜZERE, HUKUKİ DEĞİL SİYASİ BİR DAVADIR
Yargılamaya son verileceğini belirten Mahkeme Heyeti, Şebnem Korur Fincancı’ya karar öncesindeki son sözünü sordu.

“10 Ocak çalışan gazeteciler günü değil Türkiye’de hapishanede gazeteciler günü” diyen Fincancı, gazeteciler gününü hatırlatarak, basın mesnuplarına teşekkür etti. Fincancı ayrıca köşe yazarı olduğu gazetemiz Evrensel’in duruşma salonunda bulunan Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’a da teşekkür etti.

Fincancı “Hukuk iktidarların fahişesidir. Bu hukuki değil, siyasi bir dava. TTB’yi yok etmek üzerine… TTB’yi demokratik ilkelerimizi, toplumun haklarını arama iradesini yok etmeyi hedefliyor bu dava” diye konuştu.

Selçuk Kozağaçlı’nın adının geçtiğini belirten Fincancı, “Son duruşmasında adımı anmış, benim de onun adını anmamam olmaz” diyerek dayanışma duygularını ifade etti. Şebnem Korur Fincancı, Adnan Yücel’in “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” şiiriyle sözlerine son verdi.

Fincancı’nın son sözlerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya 13.30’a kadar ara verdi.

MAHKEME, FİNCANCI’NIN TAHLİYESİNE KARAR VERDİ
Verilen aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. Şebnem Korur Fincancı’yı terör örgütü propagandası suçlaması ile 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme ve Fincancı’nın tahliyesine karar verdi.

Karar duruşma salonunda ve dışında büyük bir sevinçle karşılandı. Çok sayıda kişi, “Şebnem Hoca onurumuzdur”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “TTB yürüyor mücadele büyüyor” sloganları adliye önüne yürüdü. Adliye önündeki açıklamayı TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten yaptı.

Ardından çok sayıda kişi Fincancı’nın tahliye edileceği Bakırköy Cezaevine gitmek üzere yola çıktı.

DURUŞMA ÖNCESİNDEKİ AÇIKLAMA
Çağlayan Adliyesi önü, önceki duruşmalarda olduğu gibi sabahın erken saatlerinden itibaren kolluk kuvvetleri tarafından, TOMA araçları ve demir bariyerler ile ablukaya alındı. Duruşma öncesindeki basın açıklamasına hekimler beyaz önlükleriyle katıldı. Çağlayan Metro çıkışında bir araya gelen onlarca kişi, Fincancı için adalet talep etti.

Açıklamada konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, TTB’nin, üçüncü defa demokrasisi ve hukuku açısından yaşanaan utanç verici bir dönemin sonlanması için toplanıldığını belirterek; “Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması az sonra başlayacak. Dün, 10 Ocak 2023 Pazartesi günü ise Ankara’da TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması için açılmış olan davanın duruşmasındaydık. Bu adliyelerin önünde bizlere bedel ödetme niyetinde olanlar şunu bilmeliler, tarihin çöp sepeti bu niyeti besleyenlerle doludur” dedi.

“ŞEBNEM KORUR FİNCANCI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI”
Tamamen siyasi hedeflerle ve hukuksuzlukla sürdürülen sürecin sonlandırılmasını, hukuki hiçbir dayanağı olmayan kararlarla halen tutuklu bulunan Merkez Konseyi Başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasının beklendiğini ifade eden Ökten şunları söyledi: “Geldiğimiz noktada mevcut iktidar çevreleri topluma demokrasi ve halk sağlığı için yıkım dışında bir şey vaat etmemektedir. Bu yıkım, hekimlerin meşru örgütü olan TTB’nin yargı eliyle muktedirler tarafından baskı altına alınmasında, Merkez Konseyi Başkanı’nın keyfi ve hukuksuz bir biçimde tutuklanmasında kendini göstermektedir.”

Sürecin hep birlikte, dayanışmayla aşacağını vurgulayan Ökten; “Şebnem Hocamızı özgürlüğüne kavuşturacağımızı ve yine hep birlikte hekimlik değerleri, mesleki bağımsızlık, toplumun sağlık hakkı, demokrasi ve özgürlük için mücadelemizi sürdüreceğiz. Geçmişte olduğu gibi bugün de kazanan, hekim meslek örgütümüz olacaktır” dedi.

2660440cookie-checkTTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya hapis cezası ve tahliye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.