Tük-İş ve Hak-İş, hükümet ile anlaştı; kamu işçisi enflasyona ezdirildi

Kamuda 700 bin işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolünde Türk-İş ve Hak-İş, AKP iktidarıyla anlaştı. Yapılan anlaşmaya göre en düşük işçi ücreti net 3 bin 533 lirada kaldı.

Kamuda 700 bin işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolünde Türk-İş ve Hak-İş AKP iktidarıyla anlaştı. Yapılan anlaşmaya göre en düşük işçi ücreti net 3 bin 533 lirada kaldı. 2 yıllık sözleşmede kamu işçilerine ilk 6 ay yüzde 12 diğer aylar yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında anlaşmaya varıldı. Taşerondayken daha fazla ücret aldıklarını ifade eden işçiler, bu zammın bir fatura tutarına bile karşılık gelmediğini belirtti.

Kamu işçilerini ilgilendiren sözleşmede anlaşılan rakamları açıklamak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türk-İş yöneticileri, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız, Türk-İş binasında bir araya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda en düşük işçi ücretinin brüt 3 bin 577 liradan 4 bin 100 liraya çekildiğini, tüm kamu işçilerine ilk 6 ay yüzde 12, sonraki 6 aylar yüzde 5 artı enflasyon farkında anlaşıldığını açıkladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise yaptığı konuşmada, “Sendikacı hem mücadele hem müzakere yapacak” diyerek Hükümete teşekkür etti.

İŞÇİNİN CEBİNE NE GİRECEK?
Açıklanan rakamlarla en düşük taban ücretin 4 bin 100 liraya yükseltildiği algısı yaratılırken, net ücretler dile getirilmedi.

Net ücret hesabına göre brüt 3 bin 577 liranın 4 bin 100 liraya çekilmesiyle, kamuda en düşük işçi ücreti asgari geçim indirimi (AGİ) dahil 3 bin 199 lira oldu.

İlk 6 ve ikinci 6 aylık zam oranları da eklendiğinde, kamu işçisinin cebine ilk 6 ay net 3 bin 533 lira, ikinci 6 ay 3 bin 711 lira girecek.

TÜRK-İŞ YÜZDE 20 İSTEYİP YÜZDE 12’YE İMZA ATTI
Türk-İş ve Hak-İş kamu sözleşmesi öncesi hazırladığı taslakta en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 ay için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep etmişti. Masaya bu taleplerle oturan konfederasyonlar brüt 4 bin 100 lira ve yüzde 12 zamla kalktı.

ENFLASYONUN ALTINDA KALDI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon temmuzda yüzde 1.80 artarken, yıllık bazda yüzde 18.95 oldu. Veriler 18 yılın en yüksek temmuz enflasyonu olarak kayıtlara geçti.

Enflasyon araştırmaları yapan akademisyenlerin oluşturduğu ENA Grup ise 2020 enflasyon oranını yüzde 36,72, temmuz ayı enflasyonunu yüzde 4,89 olarak açıklamıştı.

TÜİK verilerinin güvenirliğinin tartışıldığı bir süreçte Türk-İş ve Hak-İş’in imza attığı rakamlar gerçek enflasyonun neredeyse yarısında kaldı.

“TAŞERONDAYKEN DAHA FAZLA ALIYORDUK”
696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen ve Yüksek Hakem Kurulu kararıyla iki yıl boyunca yüzde sadece 4+4 zamla asgari ücrete mahkum edilen işçiler ise bu rakamları yetersiz buldu. Taşerondayken daha fazla ücret aldıklarını ifade eden işçiler sosyal medyada yaptıkları yorumlarda şu ifadeleri kullandı:

– “Hak, adalet, eşitlik istiyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz.”

– “Sayın Bakan biz seyyanen 1300 bekliyorduk 500 verdiniz, oldu mu? Bu 1000 lirada anlaşılsaydı… diğer sendika başkanını ağzıma almıyorum da Sayın Ergün Atalay neredesiniz, işçiden yana hiçbir şey yok.”

– “Brüt bir şey değil ki, net önemli, ele kalan önemli. 4100 liranın neti 3199 ediyor. 200 lira elektrik faturasını karşılamaz. Yüzde 12’yi katsan 3 bin 600’de kalacak bu rakam.”

GERÇEK ENFLASYONUN ALTINDA
Kamuda yıllardır çalışan işçiler de zam oranlarının gerçek enflasyonun altında kaldığını ifade ederek tepkilerini dile getirdi.

– “Açıkla da takdiri bize bırak bakalım, ne verdiniz emeğimize karşılık? Sahte enflasyonla olmaz, gerçekleri yansıtın.”

– “Hakkımız olanı istiyoruz, sadaka istemiyoruz.”

– “Beyefendiler azıcık itibarınızdan tasarruf edin de işçiye hakkı olanı verin. Tuzunuz kuru, kendiniz çalıp kendiniz söyleyip durmayın.”

– “Bizlerden aldığınız ücret karşılığında hakkını vererek emek ve işçi sendikacılığı yapın. Haram yemekten utanmaz oldunuz.” EVRENSEL

2539550cookie-checkTük-İş ve Hak-İş, hükümet ile anlaştı; kamu işçisi enflasyona ezdirildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.