Turizmciler: İyiydik ama 2015’in de gerisindeydik

FARUK ESKİOĞLU  – Londra’ da her yıl düzenlenen dünyanın en büyük ‘ikinci’ turizm fuarı World Travel Market (WTM), bu yıl 39’nci kez kapılarını açtı.  6,7,8 Kasım tarihlerinde üç gün süren WTM boyunca ülke standları, atölye çalışmaları ve toplantılarda sektör temsilcileri biraraya geldi. Türkiye ilgi çeken ülkeler arasındaydı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş WTM’deki basın tolantısında Türkiye turizmi için pembe bir tablo çizdi…

Türkiye’den WTM’e katılan turizmciler temkinli başladıkları bu sezon kazançta olmasa da ağırlanan misafir sayısını tutturduklarını ve 2018 sezonunda 2015 rakamlarına ulaşmayı hedeflediklerini söylediler. Turizmcilerin çoğu “Türkiye’de OHAL’in kalkmasının turizmi olumlu etkileceği” ortak görüşünde birleştiler.

WTM’de mikrofon uzattığımız turizmcilerin yorumları şöyle:

EREN TURAN (Martı Hotels & Marinas)

EREN TURAN (Martı Hotels & Marinas): 2017, 2016’ya kıyasla daha iyi geçtiğini söyleyebiliriz. İngiliz pazarından ortaya çıkan açığı Ege ve Akdeniz hotelleri Rus pazarıyla doyldurdu. Avrupa’dan gelen turist sayısı düştü. 2018’deki beklentimiz İngiltere pazarından artış olması. Bu artış yalnız tur operatörleriyle değil online üzerinden de olacağını öngörüyoruz. Alman pazarında bir yükseliş bekliyoruz. OHAL’in kalkması durumunda turizm olumlu etkilenir çünkü OHAL nedeniyle Avrupada’ki sigorta şirketleri Türkiye’de sigortaları kabul etmiyorlar. Turistler Türkiye’ye geldiklerinde sigortaları devre dışı kalıyor. OHAL turizmde nedeniyle bir düşüş oldu. Olağanüstü hal normalleştikce bu durum da düzelecektir…

EMRE TATAR (Ela)

EMRE TATAR (ELA): Antalya’da 2017 sezonu 2015’in iyi rakamlarına yakın gerçekleşti. Özellikle Rus pazarının 2015, 15 rakamlarını egale etmesiyle birlikte 10 milyon seviyesine geldi. Fakat Almanya’nın oyunda olmaması finansal anlamda bizi zorluyor. 2018’de beklentilerimiz özellikle İngiletre’den iyi fakat İngiltere’den gelecek turist sayısı 300-400 bin. Bu da Almanya’nın açığını kapatmaz. Almanya’nın oyuna dönmesi gerekir. Biz 2018’de 2015 rakamlarıın turist sayısında yakalayacağımızı, felir anlamında da yaklaşacağımızı umuyorum. OHAL’in yurtdışını etkileyen durumundan daha çok yurt içindeki üst düzey bürokratlar rahatlatacaktır. OHAL’in kalkması iç pazarı rahatlatacaktır.

MURAT ALPMAN (Rixos Hotels)

MURAT ALPMAN (Rixos Hotels): 2017 yaraları kapatma anlamında güzel geçti. İstenilen doluluk oranlarına ulaşıldı ama kârlılık oranında hedeflere yaklaşılmadı. WTM’de Türkiye’ye ilgi olduğunu görüyoruz. Umarız 2018 iyi bir sezon olacak. OHAL’in turizmi direk etkilediğini düşünmüyorum. Fransa’da da OHAL süregidiyor.

ERDEM BAŞARIR (Vogue Hotel Bodrum)

ERDEM BAŞARIR (Vogue Hotel Bodrum): 2017’de 2015 rakamlarını yakaladığımız için iyi geçti. 2018’de beklentilerimiz daha iyi. WTM’de havayı kokladık. Aldıımız veriler çok iyi. Hotellerimizin İngiliz pazarından umduğuzu bulacağız. Bodrum’daki deprem ilk günlerinde etkilese de çabuk geçti. Özellikle partnerlerimizin yolcu taşımacılığında koltuk artırmaları da iyiye gidişi gösteriyor. OHAL kalkar kalkmaz turizme olumlu etkisi olacağına inanıyorum. Bize yansımasa da Avrupa’ya etkisi var. OHAL’in kalkması bize yararlı olacaktır.

RAMAZAN BUDAK (Titanic)

RAMAZAN BUDAK (Titanic): 2017 Bodrum için iyiydi. Hedefleri tutturduk. Bazı pazarlardan beklediğimizi alamadık. WTM’de 2018 beklentilerimizde daha çok umutlandık. Burada çok olumlu bir hafva esiyor. OHAL’in kalkması tabii ki turizmi olumlu değiştirir.

ÖZCAN ŞİRİN (Cyristal Hotels)

ÖZCAN ŞİRİN (Cyristal Hotels): 2017 başlarda zor olsa da iyi geçti fakat kârlılık oranları düşüktü. Sezonu iyi kapattık. 2018&den çok umutluyuz. WTM verileri 2018’de çok büyük bir artışı gösteriyor. İngiletre pazarında çok ciddi bir artış var. Diğer pazarlardan da beklentimiz öyle. Tabii kontrol edilebilir, istikrarlı bir artış olmalı. OHAL’in turizme etkisi araştırılmalı. Yabancılar Türkiye’nin hangi bölgesinde neler olup bitiyor iyi biliyorlar. Bu açıdan OHAL’in direk bir etkisi olduğunu düşünmüyorum.

Ş. ŞADUN ALP (Aurum Hotels)

Ş. ŞADUN ALP (Aurum Hotels): 2016’da yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle turizmde ciddi bir gerileme oldu. Özellikle Avrupa’dan gelen turistler açısından hotellerimiz çok ciddi bir sıkıntı yaşadı. Bundan dolayı da 2017’ye personel sayısını azaltma, ikramları düşürme gibi temkinli yaklaştık. Görüldü ki 2017 bir öncekine gore daha iyi geçti. Herkesin bu sezondan memnun olmasına karşın 2015’in hala gerisindeyiz. 2018’de İngiltere pazarında ciddi bir canlanma ve Rus pazarındaki olumlu gelişmeler iyimserliğimizi artırıyor.Ne yazık ki AB ile yaşanan sıkıntılar Avrupa pazarını etkilemeyi sürdürüyor. Eğer AB ile sıkıntılar aşılırsa Avrupalı turistler de Türkiye’ye gelirse Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkeleri tercih eden turistler yönünü Türkiye’ye çevirebilir. Her haliyle 2018 daha iyi geçebilir. OHAL kalkarsa tabii kri turizm çok olumlu etkilenir. OHAL, ciddi anlamda dünya ve  Avrupa tedirginlik yaratıyor.

Tulip Holidays’den Sevgi Er ve Itır Sökmen

“Sağlık turizminde rekabet şansımız giderek artıyor”

Londra’da faaliyet gösteren Tulip Holidays’in direktörü Itır Sökmen, “Sağlık turizminde rekabet şansımız giderek artıyor” dedi.

WTM’e katılan Sökmen, Türkiye’ye turist gönderme açısından geçen sezonun kötü geçmesine karşın bu sezonun daha iyi geçtiğini belirtti.

Sökmen Tulip Holidays olarak sağlık turizmine girdiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Sağlık Turizm Konseyi’nin Londra ofisiyiz. Saç ekimi, diş,  estetik, göz konularında doktorlarımız çok iyi. Fiyat konusunda da hemen hemen yarı yarıya. Hastalar haliyle hastalığına bağlı olarak tatil yapma şansı da buluyor. Örneğin dişini yaptıracak bir yolcunun Türkiye tatili bedavaya da gelmiş oluyor.”

Sökmen, Londra’da yaşayan Türkçe konuşan topluma da çağrıda bulunarak sağlık turizmine ilgi göstermeleri ve bu fırsattan yararlanmalarıın istedi.

2136430cookie-checkTurizmciler: İyiydik ama 2015’in de gerisindeydik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.