Turizmde İngiltere’de olup bitenler

İngiltere, Avrupa seyahat endüstrisinin ikinci büyük pazarıdır.

Bu ülke uzun yıllar Türkiye’nin ziyaretçi çekmede en hızlı geliştiği pazardı.

1992-1998 yılları arasında İngiltere’den Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yılda ortalama yüzde 25’in üzerinde artış gösteriyordu.

Bu artış önce duruldu, ardından kısmi bir gerileme sürecine girdikten  sonra üç yıldır bir milyon  cıvarında ziyaretçi sayısına deyim yerindeyse takılmış durumdadır.

Yurtdışına yılda 45 milyon seyahatin yapıldığı Almanya’dan üç milyonu aşkın ziyaretçi çeken Türkiye’nin yılda 60 milyonun üzerinde yurtdışı seyahatin gerçekleştiği İngiltere’den çektiği ziyaretçi sayısının 1 milyonlu rakamlarda kalması, elde olan ve olmayan nedenleri ile üzerinde durulması gereken bir konudur.

Türkiye’nin İngiltere pazarında bugünkü durumunun elde olan iki önemli nedeninden biri  pazarın ihmal edilmesi, diğeri de, bu ülkede güçlü bir Türk tur operatörünün olmayışıdır.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Ahmet Barut’un sektörün bu yıl İngiltere pazarına ağırlık vereceğine ilişkin açıklaması bu açıdan sevindiricidir.

Pazarın bugünkü durumunun elde olmayan nedeni ise İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, Irak’ta; savaş öncesi, savaş sırasında ve bugün hala ABD yanlısı bir politika izlemesidir.

Blair’in Irak’ta izlediği ABD yanlısı politikadan ençok zarara turizm sektörü gördü, görmeye de devam ediyor.

Blair’in Irak’ta ABD ile birlikte hareket etmesi, İngiltere seyahat pazarının daralmasına neden olurken, iş hacminin azalması nedeniyle peş peşe iflaslara yolaçıyor

İngiltere pazarında şirketlerin iflasına kadar uzanan süreçte pazardaki daralmanın yanı sıra başka gelişmeler de rol oynadı.

Bunlardan biri İngiliz tatilci/tüketicilerinin yurtdışı tatil tercihinde yüzde 20 ile birinci sırada gelen İspanya’daki fiyat artışlarıdır.

AB üyesi olduğu halde Euro’ya dahil olmayan İngiltere’deki tatilci/tüketici, Euronun değer kazanmasından dolayı İspanyadaki fiyat artışlarından olumsuz etkilendi.
Bu durum tur operatörlerinin kar oranlarının da düşmesine neden oldu.

Bu arada, İngiliz tur operatörleri İspanya’da her geçen gün biraz daha ağırlaşan
otellerle garantili kontrat anlaşmalarının getirdiği ağır yükümlülüklerin altından kalkılamaz duruma geldiklerini söylüyor.

Tur operatörleri tüketici/ tatilcilerin bu haklı taleplerini de kendilerini bunaltan garantili kontratların getirdiği yükümlülüklerden kurtulma çabalarına dayanak yaparak, tatilci tüketicileri yönlendirecekleri yeni bir destinasyon  arayışına sevketti.

İngiliz tur operatörlerinin bu arayışına karşılık verebilecek, tek ülke ise Türkiye’dir.

Zira Türkiye tatilci tüketicilerin yakındığı fiyat artışı dolayısıyla pahalılığa neden olan Euro bölgesi dışındadır. Türkiye aynı zamanda  tur operatörlerini bunaltan İspanya’daki otel anlaşmalarında garantili kontrat koşulları itibariyle de tur operatörleri için daha karlı bir ülkedir.

Bütün bunlar bir araya getirildiğini, Türkiye’nin İngiltere pazarında harekete geçmesi için elverişli  bir ortam olduğunu gösteriyor.

Ancak Türkiye’nin İngiltere pazarındaki bütün bu olumlu gelişmelerden hakkıyla yararlanabilmesi noktasında bir eksiklik var. Bu da İngiltere’de, Türk kökenli bir tur operatörünün olmayışıdır.

Türkiye’nin İngiltere pazarından yakın dönemde yılda iki milyon ziyaretçi çekmemesi için bir neden yoktur. Ama bunun için bu ülkede de; Almanya, Rusya, ve Hollanda’daki gibi bir Türk tur operatörü olmalıdır.

1088120cookie-checkTurizmde İngiltere’de olup bitenler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.