Türk dünyasına Ağa olmanın fiyatı 3 milyon!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Yörük Türkmen Festivali için 3 milyon TL bağış aldığı holding patronu Türk dünyasının yeni Ağa’sı ilan edilmişti. Festivalin sona ermesinden 10 gün sonra kabul edilen bağışların oylanması için meclise sunulması tartışma yarattı…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 6-8 Mayıs tarihlerinden düzenlediği Yörük Türkmen Festivali 10 gün önce sona erdi. Ancak festival için sponsorlardan alınan paraların kabulü bugün yapılacak meclis toplantısının gündemine getiriliyor. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı devam oturumunun 22. Maddesinde, festival sponsorlarından alınan şartlı bağışlar oylanacak. Etkinlikten 10 gün sonra Meclis kararı alınmak istenen bağışçılar arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in festival sırasında ‘Türk dünyasının Aga’sı kılıcını takdim ettiği iş adamı Şahin Kırbıyık’ın adı öne çıkıyor. Oylanmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine sunulan maddeye göre Kırbıyık’ın 3 milyon TL bağışta bulunduğu belirtiliyor.

Antalya’da Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Yörük Türkmen Festivali 10 gün önce sona erdi. Ancak festivalle ilgili tartışmalar halen bitmiş değil. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ‘Tertip Komitesi Başkanı’ olduğu festival, yüksel maliyetinin yanı sıra VİP tribün, protokol yağlığı ve VİP otopark gibi uygulamalarla tartışma konusu olmuştu.

Ülke genelinden kimi Yörük derneklerinin de tepkisini çeken festivaldeki uygulamalar, Yörük kültürüne aykırı olduğu eleştirisini aldı. Etkinliğin katkıda bulunanlar listesinde FETÖ ile ilgili olduğu gerekçesiyle 15 Temmuz’dan sonra kapatılan ancak aynı yıl içinde KHK ile yeniden açılan vakfın üniversitesi de yer alınca tartışmalar iyice büyüdü.

BAŞKAN ‘GELECEK’ DİYE MESAJ ATTI, GENEL BAŞKAN GELMEDİ

Tayyip Erdoğan’ın adamıyım, Fethullah Gülen idolümdür” sözleriyle kamuoyunun gündemine gelen iş adamı Fettah Tamince’nin yöneticisi olduğu vakıf üniversitesine festival destekçileri arasında yer verilmesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun etkinliğin açılışına katılmaktan son dakikada vazgeçtiği yorumuna neden olmuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve CHP Antalya İl Başkanlığı’nın bir gün önce festivalin açılışına katılacağı duyurulmasına rağmen etkinliğe katılmamıştı.

‘HİÇ KİMSE UMURUMDA DEĞİL’ DEDİ, TOPU BÜROKRATLARA ATTI

Festivalin ardından kamuoyundan gelen eleştirilere “Hiçbir kimse umurumda değil” sözleriyle karşılık veren Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yerel bir televizyon kanalına verdiği demeçte etkinliğin bütçesine ilişkin de rakamlar vermişti. Başkan Böcek, festivalle ilgili sponsorlar konusunda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Arslan ve Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı İsmail Oskay’a yetki ve görev verdiğini belirterek şunları dile getirmişti: “Bu sponsorlarımızla onlar görüştüler. Sponsorlarımızın bir tanesi 3 milyon lira verdi. Bir tanesi, yabancı bir hanımefendi 750 bin lira verdi. Elmalı Güreş ağası Gök (Mehmet Gök) de 500 bin lira yardım etti. Biz bugüne kadar vatandaşların paralarını koruyarak geldik. 6 milyon 700 bin lira olacak bizim ihale bütçemiz. 4 milyon 250’sini zaten biz normal sponsordan aldık.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in bu açıklamalarının da yer aldığı televizyon röportajı videosunu daha sonra silmesi dikkat çekmişti.

FESTİVAL BİTTİ, 10 GÜN SONRA ALINAN BAĞIŞLAR MECLİSE SUNULUYOR

Festival için toplanan bağışların, etkinliğin bitmesinden 10 gün sonra Belediye Meclisinin oyuna sunulması da akılları karıştırdı. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı devam oturumunun 22. Maddesi, festival sponsorlarını ve yapılan bağış miktarlarını içeriyor.

TÜRK DÜNYASINA AĞA SEÇİLEN KIRBIYIK’TAN 3 MİLYON BAĞIŞ

Büyükşehir belediyesi meclis üyelerinin oylamasına sunulacak olan ilgili maddede şu bilgilere yer veriliyor: “Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivalinde kullanılmak üzere; Şahin Kırbıyık tarafından 3.000.000,00TL, Barno Usmanov tarafından 750.000,00TL ve Mehmet Gök tarafından 250.000,00TL şartlı bağış talebinin kabulü ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu.”

BAŞKAN DAHA ÖNCE ‘GÖK 500 BİN LİRA YARDIM ETTİ’ DEMİŞTİ

Festivalin sona ermesinden 10 gün sonra kabulü için meclis gündemine listede yer alan rakamlar arasında Mehmet Gök adlı bağışçının ödediği tutar, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in önce paylaşıp, sonra silinen açıklamasındaki rakamla çelişiyor. Başkan Böcek, daha önce yaptığı açıklamada ”Güreş Ağa’sı Mehmet Gök 500 bin lira yardım etti” ifadesini kullanmıştı.

FESTİVALDE ANA SPONSORA ‘TÜRK DÜNYASI AGASI’ UNVANI VERİLDİ

Bağışçı listesinde yer alan isimlerden biri olan Şahin Kırbıyık, Antalya Aksu’da alkollü içecek üreten bir firma olan Kırbıyık Holding’in sahibi. Daha önce Tarsus İdman Yurdu Kulübü’nün başkanlığını da yapan Kırbıyık’a ana sponsoru olduğu Antalya Yörük Türkmen Festivali sırasında Türk dünyasının Aga’sı unvanı verildi.

GENEL SEKRETER YARDIMCISI ARSLAN: ‘KENDİSİNE MİSYON YÜKLEDİK’

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in takdim ettiği kılıçla Türk dünyasının yeni Aga’sı seçilen holding patronunun ödediği paranın karşılığını vermek için servis edilen haberde, Kırbıyık’ın gençliğinde Karabağ’da Azerbaycan saflarında Ermenistan’a karşı savaştığı bilgisine de yer verildi. Azerbaycan’dan gelen davetlilerin görüşlerine de yer verilen haberde Kırbıyık ile ilgili değerlendirmede bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Arslan, şunları dile getirdi: “Kendisini doğrusu Türk dünyasının yardımsever iş adamı, Aga’sı olarak gördüğümüz için o şekilde hitap etmeyi uygun bulduk. Kendisine dedik ki, ‘siz artık sadece Antalya’nın, Türkiye’nin değil, bütün Türk dünyasının Aga’sısınız. Kendisine bir misyon yükledik. Şahin Kırbıyık Aga’mıza da çok teşekkür ediyoruz bu arada.”

KIRBIYIK: ‘OTUZ ÜLKE ARASINDAN BENİM SEÇİLMEM GURURLANDIRDI’

Festivale Türk dünyasından 30 ülkeden katılım olduğunu dile getiren ana sponsor Şahin Kırbıyık ise “Otuz ülke arasından benim seçilmem, ona layık görmeleri beni gururlandırdı. Biz Türk’üz, Türklüğümüzle gurur duyuyoruz. Yani duymalıyız. Gerçekten araştırdığımız zaman bundan duyulması gerektiğini çok daha iyi, daha daha iyi anlıyorum. Türk dünyasının daha birleştirici, daha güçlü olması için ne gerekiyorsa yapacağım” ifadelerini kullandı.

FESTİVAL İHALESİ 11 NİSAN’DA YAPILDI, SONUCU HALEN AÇIKLANMADI

Öte yandan tartışmalara neden olan Antalya Yörük Türkmen Festivali’yle ilgili EKAP’ta yer verilen ihale bilgilerine halen ihale sonucunun eklenmemesi dikkat çekiyor. 11 Nisan 2022’de yapılan ihalenin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmiş olmasına karşın 18 Mayıs 2022 tarihi itibari ile halen ihaleyi kimin aldığı bilgisi eklenmiş değil.

ORGANİZASYON FİRMASIYLA BELEDİYE YETKİLİLERİNİN TOPLANTISI

İhaleye günler kala Antalya merkezli özel bir organizasyon firması yetkilileriyle Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin festivalle ilgili toplantı yaptığı öne sürülmüş, söz konusu toplantı “adrese teslim ihale” eleştirilerine neden olmuştu. Festival süresince adı “katkıda bulunanlar” listesinde yer alan söz konusu organizasyon firmasının logosu, etkinlik sonrasında kaldırılmıştı.

‘BU BİR TÜR DAYATMADIR, MECLİSİN İRADESİNİ YOK SAYMAKTIR’

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, festivalden 10 gün sonra yapılan bağışların meclis gündemine sunulmasının yanlış olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Bu yapılan Belediye Meclisi Üyelerine bir tür dayatmadır. Demokrasiyi, katılımcılığı hiçe saymaktır. Tıpkı 16 Mayıs 2022 tarihinde yapılan meclis toplantısının gündemine sunulan 85. Maddede yer verilen bir vatandaşın cami yapımı için verdiği 6 milyon TL’lik şartlı bağış örneğinde olduğunu gibi, festivalle ilgili bağışların daha kabul edilmeden önce meclisin gündemine getirilmesi gerekirdi. Şimdi etkinlik bitmiş, paraları harcamışsınız ve bunun ardından meclise ‘bunu kabul edin’ diyorsunuz. Bu, meclisin iradesini yok saymaktır ve kabul edilemez.”

 

2608040cookie-checkTürk dünyasına Ağa olmanın fiyatı 3 milyon!
Önceki haberBağdat’tan Kuzey Irak’ta enerji hamlesi
Sonraki haberEkonomist Atilla Yeşilada’ya göre erken seçim tarihi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.