Türk turizmciler WTM’den yurda SOS gönderdi

FARUK ESKİOĞLU – WTM’deki Türkiye bölümü geçen yıla kıyasla sakin ve katılımcısı azdı. KKTC ise Kıbrıs evi ile çarpıcı bir dekorasyonla WTM’de yer aldı. Türkiye bölümünde görüş aldığımız turizmciler 2016 sezonunun çok kötü geçtiğini ve önümüzdeki sezon iyileşme olmazsa sektör için felaket yaşanacağı ortak görüşünde birleştiler.

WTM'deki Türkiye bölümü bu yıl sakindi
WTM’deki Türkiye bölümü bu yıl sakindi

Gazetemize görüş bildiren ve adını belirtmeyen deneyimli bir turizmci AKP iktidarının sektörü fuhuş ve alkol olarak gördüğünü öne sürerek gerekli acil önlemleri almakta imtina ettiğini belirtti. Hükümetin eleştiri ve gerçeklerle yüzleşmekten hoşlanmadığı için ismini vermediğini belirten deneyimli turizmci şunları söyledi:

“Sektörde iç ve dış borçlarla yapılan yatırımlar korunmalı. Turizmciler borçlarını döndürmekte çok zorlanıyorlar. Mafya ve tefeciler tıpkı bir akbaba gibi bu güzide yatırımları kapmak için gerçek turizmcilerin tepelerinde. Ne yazık ki devlet elini uzatmaz ve önümüzdeki sezon herhangi bir iyileşme olmazsa akbabalara gün doğacak, daha kötüsü turizmci intiharlarına tanık olacağız. Turizm tek başına 20’ye yakın sektöre katkı sağlıyor. Domino etkisi şimdiden kendini gösterdi. ‘Turizmdeki S.O.S’i duyun!’ diyoruz.”

TANITMA GENEL MÜDÜRÜ: BARDAĞIN DOLU TARAFINA BAKIYORUZ

İrfan Önal
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal

İrfan Önal (Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü): Terör hadisesi bütün dünyayı ve başta Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’yi de çok olumsuz etkiledi. Turizm sektörünün bu tür olaylardan çok kolay etkilendiğini biliyorsunuz. Ama biz bardağın dolu tarafına bakıyoruz. Biz şunu gördük ki Türk turizm sektörü çalışkanlığı ve bugüne kadar edindiği tercübe ile her türlü krizi yönetebilecek güçte. Evet yüzde 30 kadar turizm kaybımız var fakat getirdiğimiz turistlere baktığımız zaman bu üstün çalışmanın gayretin eseri oldu bu. 2017’de kaybettiğimiz pazar payını tekrar kazanmak için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Hem kamu hem özel sektör olarak elbirliğiyle 2017 ve 18’de 2015’deki rakamların da üzerine çıkarak Türkiye’yi tekrar popüler yapacağız inşallah.

TÜRKİYELİ TURİZMCİLER: YİNE DE UMUTLUYUZ

Kerim Çete (Hilton Dalaman Satış Müdürü)
Kerim Çete (Hilton Dalaman Satış Müdürü)

Kerim Çete (Hilton Dalaman Satış Müdürü): 2016 beklentileri iyiyde fakat oluşan olumsuzlar ve darbe girişiminden çok etkilendik. Biz Antalya’da daha kurtarılmış bir bölgede olmamıza karşın bizim de rakamlarımız geride kaldı. Ne olacağımızı bilmiyoruz. Kapalı kutuyuz. Herşeyin yolunda gitmesini umuyoruz. WTM’i çok iyi buldum. Bizim için de verimli geçtiğini söyleyebilirim.

Tolga Kilit (Kilit Yönetim Kurulu Üyesi)
Tolga Kilit (Kilit Yönetim Kurulu Üyesi)

Tolga Kilit (Kilit Yönetim Kurulu Üyesi): 2016 hepimiz için zorlu bir sezon olarak geçti. Sektör umut üzerine kurulu. İngiltere’de buluştuk yine hepimiz. Tabii turizmin toparlanması 2-3 yıl alacak. Eğer stabilize giderse herşey toparlayacağını umut ediyoruz. Bu sene kadar herşeyin kötü olacağını sanmıyoruz, Avrupa kanadında olmasa da diğer pazarlarda artış bekliyoruz. Bu yıl Türkiye’ye ilgi düşük olsa da WTM önemli bir fuar.

.Mert Aygün (Titanic Satış ve Pazarlama)
.Mert Aygün (Titanic Satış ve Pazarlama)

Mert Aygün (Titanic Satış ve Pazarlama): Sezon sektör için kötü denilse de bizim açımızdan normal geçtiğini söyleyebiliriz. Bir önceki yıla göre düşüş olsa da aldığımız önlemlerle kötü geçmedi denilebilir. Önümüzdeki sezonda fiyatları artırarak daha iyi grafikleri yakalamayı umuyoruz.

 

Fulya Okutur (Dalyan Resort-Muğla)
Fulya Okutur (Dalyan Resort-Muğla)

Fulya Okutur (Dalyan Resort-Muğla): Bu yıl WTM’i biraz daha hareketli gördüm. 2016 sezonu bütün sektör için çok zayıftı. Bütün turizmci arkadaşlar ne yazık ki bu sezonda ciddi sıkıntılar yaşadı. 2017 bizim için daha iyi olacak diyorum çünkü “hiç bir yıl bu yıldan daha kötü olamaz” diye düşünüyorum…

 

Hasan Arslan (Turizm Aktüel)
Hasan Arslan (Turizm Aktüel)

Hasan Arslan (Turizm Aktüel): 10 yıldır WTM’e katılıyorum. İlk kez Türkiye bölümünün bu kadar sakin ve katılımın az olduğunu gördüm. İster istemez bu insanın canını acıtıyor. Umarım önümüzdeki yıllarda eski gücümüze ulaşırız. 2016 çok kötü geçti. 2017 için bütün turizmcilere sinerji ve enerji vermeye çalışıyoruz. Moralimizi bozmamaya çalışıyoruz. Bu ülke hepimizin. Turizm gözardı edilemeyecek bir sektör.

WTM'de KKTC bölümü göz doldurdu
WTM’de KKTC bölümü göz doldurdu

KIBRISLI TURİZMCİLER: TANITIM EKSİK

Muhammet Yaşarata (Cyprus Premier Holidays Direktörü)
Muhammet Yaşarata (Cyprus Premier Holidays Direktörü)

Muhammet Yaşarata (Cyprus Premier Holidays Direktörü): WTM dünya turizmi açısından önemli. WTM’in İngiltere’de olmasının bir nedeni de İngiliz turistin yılda 4-5 kez tatile çıkmasından dolayıdır. Türkiye’nin olduğu kadar KKTC açısından da İngiltere pazarı çok önemlidir.

Ne yazık ki Kuzey Kıbrıs olarak bu pazarda büyük kan kaybı yaşıyoruz. 2006’da yalnızca biz yılda 98 bin yatak satarken şimdi bütün tur operatörlerinin sattığı yatak sayısı 30 binlerde. İngliz turisti ne yazık ki ülkemize getiremiyoruz. ‘İngiltere’den Kıbrıs’a İngilizlerin gitmek istemiyor’ gibi bir neden öne sürülemez. Güney Kıbrıs 1.2 milyon İngliz turist sayısını 200 bin daha artırdı. Ayrıca dünyadaki İngiliz turist sayısı da arttı.

‘Peki biz neden İngiliz turisti çekemiyoruz?’ Bir kere uçak yok. Tanıtım ve pazarlama yok! Bir tur operatörünün kendi çabalarıyla tanıtım ve pazarlama çok yetirsizdir. Ne zaman tanıtım ve reklam yapıldı, doğru orantılı bir şekilde giden turist sayısı da artıyor. Bunu verilerle kanıtlayabiliriz. Face ve google gibi reklama ihtiyacı olmayan kurumlar bile reklam yapıyor. Güney Kesimi ve Malta’nın ciddi reklam bütçeleri örnek alınmalı. Kuzey Kıbrıs’ın tarihi yerleri, bozulmamış doğası ve halkın misafirseverliğini de eklersek ciddi bir rekabet üstünlüğümüz var. C iddi bir reklamla boş oda bulunamaz hale getirebiliriz.

Türkiye’deki turizm krizi haliyle Kuzey Kıbrıs’ı da etkiliyor. Herşeyden önce Kıbrıs uçuşları Türkiye’den geçtiği için turistlerin çekincesi var. Turiste bir tehlike olmadığını anlattığımız da anlıyorlar. Bu kötü günlerin de bir an önce geçmesini temenni ediyoruz.

Özkul Beyzade (Diplomat Travel - Londra)
Özkul Beyzade (Diplomat Travel – Londra)

Özkul Beyzade (Diplomat Travel – Londra): WTM’deki Kuzey Londra ve Türkiye’nin standlarına özen gösterilmiş. Turizmciler tanıtım eksikliğinden yakınıyorlar. Turizmciler el birliğiyle tanıtıma katkı sunmalı. Biz yoğunlukla Türkiye’ye turist gönderiyoruz. Bu yıl ki turizmdeki geneldeki küresel kriz ve özeldeki Türkiye krizi bizi de çok olumsuz etkiledi. Önlem olarak Türkiye’nin yanısıra Latin Amerika gibi bölgelere de turist göndermeyi planlıyoruz.

İpek Tüccaroğlu (KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Müdürü)
İpek Tüccaroğlu (KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Müdürü)

İpek Tüccaroğlu (KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Müdürü): KKTC tanıtımlar doğru orantılı olarak turizm grafiklerini yükseltiyor. Bu yıl Ordu-Ercan direk uçuşları başlatılmıştı. Konya-Ercan da başlayacak. Önümüzdeki yıl 21 ülkedeki fura katılacağız. KKTC’nin Türkiye pazarında tanıtılması bizim için önemli. Azarbeycan ve Orta Avrupa’daki Road Show’lara katılacağız.

 

2027560cookie-checkTürk turizmciler WTM’den yurda SOS gönderdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.