Türk turizminin Londra’daki duayeni Özbay vefat etti

Londra’da ilk Türk  havayolu şirketini kuran, sektörün öncü isimlerden M. İlhami Özbay, 81 yaşında vefat etti.
İstanbul’un Pendik ilçesindeki bir hastanede bir haftadır yoğun bakımda yatan İlhami Özbay, Pazar günü saat 02.00 sıralarında kalp yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu.
Şanlıurfa doğumlu M. İlhami Özbay, aynı gün ikindi namazına müteakip Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Son 50 yıldır Londra’da yaşayan Özbay’ın eşi psikolog Çiğdem Yavuz, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda acı haberi, “Londra’da Türk turizmine 40 yıldan fazla bir süre hizmet etmiş, ‘Bosphorus Holidays’ ve ‘Turkish Travel Centre’in sahibi, ‘Bosphorus Airways’ ve ‘Bosphorus European Airways’ hava yollarının kurucusu ve yöneticisi eşim M. İlhami Özbay hayatını kaybetmiştir. Üzüntümüz büyük” sözleriyle duyurdu.
‘BİR DEVİR KAPANDI’
Yavuz, yaptığı açıklamada da “Eşimin ölümü ile bir devir kapandı. 40 yıldır Türk turizmine hizmet verdik. İngilizlerin, dünyada Türkiye’nin yerini bile bilmediği bir dönemde biz hem Türkiye’yi tanıttık hem de ülkemize turist gönderdik. Aynı zamanda bir okul gibi sayısız eleman yetiştirdik. Bizde yetişenlerin çoğu turizm ve seyahat acentesi sahibi oldu” dedi.
İlhami Özbay’ın yakın dostu ve eski çalışanlarından Betül Ekrem de, “Çok kıymetli iş insanı, İngiltere’deki Türk turizm sektörünün ilk ekolü Bosphorus Holiday’in kurucusu, 7 sene şirketinde çalıştığım, Londra’daki Türklerin çoğunda hakkı olan özel insan, abim Sayın İlhami Özbay’ın vefatını öğrendim. Allah rahmet eylesin. Çok ama çok üzgünüm. Hakkını helal et güzel insan. Mekânın cennet olsun, nur içinde yat. Yaptığın iyilikler o dünyada karşına çıksın” ifadeleriyle M. İlhami Özbay’a veda etti.
BÜYÜK MÜCADELE VERDİ
Özbay, turizm sektöründe ilkleriyle de öne çıkan Türk girişimcilerdendi. Türkiye’yi ve Türk turizmini tanıtmanın yanısıra, özel havayolu deneyimlerinin de ilk  yatırımcılarındandı. 1990’lı yılların ikinci yarısında kiraladığı uçakların Sırbistan menşeyli olması nedeniyle bağlanması sonrasında bürokrasiyle mücadele etti. Uçaklarından biri uzun süre İrlanda’da alıkonuldu. Maliyeti oldukça yüksek hukuk mücadelesi verdi. EUROVİZYON
2657460cookie-checkTürk turizminin Londra’daki duayeni Özbay vefat etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.