‘Türkçe Tiyatro Festivali’ne çağrı

FARUK ESKİOĞLU – Saray Karakuş, 27-28-29 Nisan’da gerçekleşecek “Türkçe Tiyatro Festivali”ne toplumun ilgi göstermesini isteyerek, “Bu yıl ikincisini yapacağımız Festival’de, gençlerimizin oyunlara ve Türkiye’den gelecek değerli sanatçıların atölye çalışmalarına katılmaları bir şans… Ayağımıza gelen bu sanat fırsatını iyi değerlendirelim” dedi.

Saray Karakuş ve Ümit Baysal’ın girişimleriyle başlatılan “Türkçe Tiyatro Festivali”nin ikincisi 27-28-29 Nisan tarihleri arasında Kuzey Londra’da bulunan Milfield Art Centre’de gerçekleşecek. “Türkçe Tiyatro Festivali” kapsamında, tiyatro oyunu, çalışma atölyesi ve söyleşiler yer alacak.

Karakuş ile “Türkçe Tiyatro Festivali” konuştuk…

– Festival düşüncesi nereden çıktı?
– Tiyatronun pozitif etkisini Londra Emek Sahnesi’ndeki faaliyetlerimde gördüm. Göstermiş olduğumuz oyunlarda seyircilerin vicdanlarına nasıl dokunabiliyoruz, onlara vermek istediğimiz mesajları ne kadar hızlı taşıyabildiğimizi tiyatronun gücüyle fark ettim. Ümit ile birlikte yollarımız kesiştiğinde tecrübelerimizi birleştirerek etkili olacağını ve Londra’da bir ilki gerçekleştirebileceğimizi düşündük. Sadece Londra’da yalnız Emek Sahnesi gibi Londra’daki oyunlarının yanı sıra Türkiye’den de nitelikli oyun ve oyuncuları ayrıca Londra’ya taşımayı da amaçladık. Bu beni çok mutlu etti. Bu oyuncuların her biri ayrı bir dünya ve ayrı bir değer. “Türkçe Tiyatro Festivali” çatısında bir araya gelen rengarenk insanları bir araya gelmesi ortaya pek çok pozitif düşünceler de çıkardı.

– Geçen yılki deneyimlerinizden söz eder misiniz?
– Geçen yıl çok tedirgin başladık. Yedi oyun, beş atölye toplam 12 etkinlik vardı. Yedi oyun 360 koltuklu sahnede oynayacaktı. Koltukları dolduramama endişesi vardı. Çok sıkı bir çalışma yürüttük. Çok güzel bir talep oldu. “Türkçe Tiyatro Festivali”ne toplum sahiplendi. Sosyal medyada yayıldı. Beklentilerimiz gerçekleşti.

– Sonra ikinciye mi karar verdiniz?
– Biz “Türkçe Tiyatro Festivali”nin yıllarca sürmesi amacıyla yola çıkmıştık. Birincideki deneyimlerimiz de ikinciye kapı açtı.

– İkinci “Türkçe Tiyatro Festivali”nde farklı neler olacak?
– Geçen yıl ki festivalde oyunu atölyeler küçük de olsa katkı payı koymuştuk. Bu yıl daha çok katılım sağlamak için bunu kaldırdık. Bu yıl Meltem Cumbul, Cezmi Baskın, Tamer Levent ve Kemal Başar’ın ayrı ayrı atölyeleri olacak. Bunların hepsi katkı payı olmayacak. Bu ustaların Londra’da tiyatro adına atölye yapmaları toplum için şans. Londra’da tiyatro yapanların yanı sıra genç ve çocukların da bu çalışmalardan etkileneceğini sanıyoruz. Atölye çalışmalarını yapacağımız sınıflar dolduğu için sanatçıların da izniyle kafeteryaya taşımak zorunda kaldık.

– “Türkçe Tiyatro Festivali”nde maddi destek sağladınız mı?
– Bu yıl Art Council bize destek olduğu için çok mutluyuz. “Türkçe Tiyatro Festivali”nin yapılacağı Milfield Art Centre’de üç gün boyunca bizim için kapatılacak ve kira ücretinin üçte ikisi Art Council tarafından karşılanacak. Ayrıca toplum üyesi iş dünyasından bize gelerek destek olmak isteyenlerin olması bizi çok sevindirdi. Bizim “Türkçe Tiyatro Festivali”ndeki amacımız maddi kazanç değil, toplumsal bir fayda. Geçen yılki bütün masrafları cebimizden, salon kiralarını bilet paralarından karşılayabilmiştik. Festivalin maddi külfeti çok ağır. İstanbul’dan 30 konuğu karşılamak, konuk etmek ciddi bir bütçe gerektiriyor. Bizim için en büyük kazanım nitelikli oyun ve oyuncuları toplumla buluşturmak olacaktır.

– Bu yıl yapmayı planlayıp yapamadığınız bir şey oldu mu?
– Murathan Mungan’ı da festivalde görmeyi çok istemiştim fakat zamanlama uymadı. Gelecek yıl ki “Türkçe Tiyatro Festivali”nde oyun yazarlarını da görmeyi çok istiyoruz, bunun için çalışmalara şimdiden başladık. Ayrıca gelecek yıl “Türkçe Tiyatro Festivali” Nisan’ın sonunda ve 7 gün olacak. Bu yıl ki programlar sabah 9’dan gecenin 1’ine kadar sürecek. Gelecek yıl daha rahat bir program akışı sağlayabileceğiz.

– “Türkçe Tiyatro Festivali” programında gördüğümce sanatı öne çıkaran ve sistemle barışık olmayan sanatçılar yer alıyor. Festivale sanatçı ve oyuncu çağırırken kıssaslarınız nelerdi?
– Öncelikle sanatçıların toplumsal duyarlılıkları bizim için önemliydi. İçlerinde popüler kültüre yatkın sanatçılar da olsa biz mutlaka ayakları yere basan, toplumsal duyarlılığı olan sanatçıları çağırmaya çalışıyoruz.

– Son olarak siyasi yönünüzden de söz eder misiniz?
– Edmonton Labour Party’nin 2 yıldır başkanıyım. Mayıs’da olacak yerel seçimlerinden belediye meclis üyesi adayıyım.

– Söylemek istediğiniz bir şey var mı?
– Toplum üyelerinin “Türkçe Tiyatro Festivali”ne ilgi göstermeye çağırıyoruz. Özellikle gençlerimizin Türkiye’den gelecek değerli sanatçılarımızı tanımaları ve onların atölye çalışmalarına katılmaları bir şans… “Ayağımıza gelen bu sanat fırsatını iyi değerlendirelim” diyorum…

SARAY KARAKUŞ

Kahramanmaraş’ta 1976’da doğdu. 9 yaşındayken ailesiyle birlikte Londra’ya göçtü. 2007’de Camden Town’da küçük bir salonda tiyatroya başladı. İAKM-Cemevi’nde Londra Emek Sahnesi’nin kurucuları arasında yer aldı. Oyun yazarlığı ve yönetmenliğine başladı. 2012’de Milfield Art Centre’e taşınan Londra Emek Sahnesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. 2017’de Ümit Baysal ile toplumda bir ilk olan “Türkçe Tiyatro Festivali”ni gerçekleştirdi.

Saray Karakuş ve Ümit Baysal’ın girişimleriyle başlatılan “Türkçe Tiyatro Festivali”nin ikincisi 27-28-29 Nisan tarihleri arasında Kuzey Londra’da bulunan Milfield Art Centre’de…

ÜMİT BAYSAL

1987’de Adana’da doğdu, 2006’dan bu yana Londra’da yaşıyor. Türkiye’deyken Müjdat Gezen Sanat Merkezi ve Hacattepe yaz okullarında oyunculuk atölyesinde oyunculuk eğitimi aldı. Sinan Çetin Film Platosu’nda 2003’de film yapımcılığı eğitimi gördü. 2012’den bu yana da “cast director”lüğüne başladı. 2017’de Saray Karakuş ile birlikte “Türkçe Tiyatro Festivali”ni gerçekleştirdi.

“Türkçe Tiyatro Festivali”nden notlar

– 27-28-29 Nisan’da “Silver St. Edmonton London N18 1PJ” adresindeki Milfield Art Centre’de gerçekleşecek

– Türkiye’den konuk olacak sanatçılar arasında Tamer Levent, Cezmi Baskın, Meltem Cumbul, Rutkay Aziz, Füsun Demirel, Müfit Can Saçıntı, Belcim Bilgin, T. Yılmaz Öğüt, Kemal Başar, Eda Kandullu, Galip Erdal, Tuğçe Aydın, Özgün Uğurlu ve Savaş Özdemir de yer alıyor.

– 27 Nisan 11.30’da 0-5 yaş grubu için müzik atölyesi “World Beaters”.
– 27 Nisan 12.30’da Kemal Başar’ın “Shakespeare ile içsel yolculuk” başlıklı atölye çalışması.
– 27 Nisan 13.30’da Tamer Levent’in “Yazarlık Atölyesi”.
– 27 Nisan 18’de Gözlerin Ardında Müzikal
– 27 Nisan 22’deKemal Başar ve konuk sanatçı Özgün ile canlı müzik…
– 28 Nisan 11.30’da The Super Hero Children oyunu
– 28 Nisan 13.30’da Meltem Cumbul’un “The Instructor of Eric Morris System çalışması.
– 28 Nisan 15’de Müfit Can Saçıntı’nın tek kişilik güldürüsü Lafını Esirgemeyenler
– 28 Nisan 17’de Rutkay Aziz ile söyleşi.
– 28 Nisan 20’de Londra Emek Sahnesi’nin Akşama ‘Çay’a Gelecekler oyunu
– 29 Nisan 11.30’da The MastArt London’ın Sevimli Çiftlik
– 29 Nisan 15’te Pan Production’dan Seviyorum Ülenn! oyunu.
– 29 Nisan 17’de Cezmi Baskın’ın “Oyunculuk Atölyesi”.
– 29 Nisan 20’de Füsun Demirel’in rejisiyle Aşk Dersleri oyunu

2180100cookie-check‘Türkçe Tiyatro Festivali’ne çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.