Türkiye Almanlara İncirlik yolunu açtı!

TÜRKİYE, ALMANLARA İNCİRLİK YOLUNU AÇTI! PEKİ, BU KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Prof. Dr. FARUK ŞEN* – Türkiye ve Almanya arasında 1915 olaylarının Alman Meclisi’nde kabulünden sonra patlak veren İncirlik krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Alman basınına göre Türkiye, Alman milletvekillerine İncirlik yasağını kaldırdı.

Türkiye ve Almanya arasında Alman Federal Meclisi tarafından 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak kabulü sonrasında İncirlik krizi patlak vermişti. Bu doğrultuda Türkiye, İncirlik’te konuşlu bulunan Alman askeri kuvvetlerine, Alman milletvekillerinin ziyaretini engellemiş ve uzun süre bu olay gündemde kendisine yer bulmuştu.

Almanya, krizin çözülmesi için adımlar atmaya başlamış, Almanya Dışişleri Bakanı Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier trafından Alman Meclisi’nin siyasi konularda kendini ifade etme hakkı bulunduğunun ancak buradan çıkan her kararın yasal bağlayıcılığının olmadığının belirtilmesinden sonra Çin’de düzenlene G-20 Liderler Zirvesi çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında görüşme gerçekleştirilmiş ve görüşmenin ana nedeni olarak da İncirlik krizi olduğu iddia edilmişti.

Bu gelişmeler yaşanırken Alman basınından Türkiye’nin İncirlik yasağını kaldırdığı yönünde haber geldi. Bu haber Türkiye tarafından da doğrulandı.

Alman basının bu iddiası ne anlama geliyor? Türkiye’nin bu tutumunda ne yatıyor.

Alman basının haberine yönelik açıklama yapan Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, “Türkiye’nin bu kararı hiçbir karşılık alınmadan diplomatik açından çok büyük bir hatayı teşkil ediyor” ifadesini kullandı.

‘ALMAN BASININ BU BİLGİYİ PAYLAŞMASI HABERİN DOĞRULUNU GÖSTERİYOR’

Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ne gireceği yönündeki bilginin Türk tarafından daha doğrulanmamış olmasına karşın Alman basının bu bilgiyi duyurması haberin doğruluğunu gösteriyor. Türkiye’nin bu kararı hem Ermeni lobisi hem de FETÖ’nün lobisi olan Cem Özdemir gibi milletvekillerinin Türkiye’ye gelmesine ve büyük bir başarı elde etmesine yol açarmış olur. Türkiye’nin bu izni vereceğini düşünmüyordum.

‘DİPLOMATİK AÇIDAN BÜYÜK BİR HATA’

Türkiye’nin bu kararı hiçbir karşılık alınmadan diplomatik açından çok büyük bir hatayı teşkil ediyor. Bundan sonra Almanya ‘Türkiye bağırıyor, çağırıyor ama bizim istediğimizi yapıyor’ diye düşünerek hiçbir konuda Türkiye’yi ciddi almaz.

‘ALMANYA İNCİRLİK’TEN ÇIKARSA BİR DAHA GİREMEZ’

Alman hükümeti İncirlik Üssü’nde bulunan Alman varlığı üzerine 58 milyon euroluk bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bu paranın 30 milyonu Alman uçaklarının iniş kalkış yapması için pist yapımına harcanacak. Diğer kalan para ise ortak harcamalara sunulacak. Bu paranın Türkiye bir kuruşluk bir faydası yok. Almanlar kendi alt yapısını güçlendirmek için bu adımı atıyor. Almanya, İncirlik’ten çıktığı halde buraya bir daha giremeyeceğini ve ne Ürdün ne de Güney Kıbrıs’ın İncirlik’e alternatif olmadığını biliyor. Türkiye’nin daha iyi bir politikayla Almanya’ya fazla taviz vermemesi gerektiğini düşünüyorum.

‘TÜRKİYE, PYD’NİN AKDENİZ’E ULAŞMASINI İSTEMİYOR’

Fırat Kalkanı operasyonuna ne Almanya ne de ABD destek vermiyor. Bu harekete karşı da yapacakları hiçbir şey yok. Almanya’nın İncirlik’e gelmesi Türkiye’yi hiçbir şekilde rahatsız etmez. Türkiye Suriye’nin kuzeyinde haklı bir adım atıyor. IŞİD uluslararası bir sorunu teşkil ediyor. Bu örgütten en fazla zarar gören ülke Türkiye’dir. Türkiye esas olarak PKK’nın uzantısı olan PYD’nin Lazkiye’den Akdeniz’e ulaşmasını istemiyor ve bu yönde adım atıyor.

_____________

* Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı

 

2007320cookie-checkTürkiye Almanlara İncirlik yolunu açtı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.