İNGİLTERE… TÜRKİYE, GENÇ NÜFUS İŞSİZLİĞİNİN SİYASİ VE TOPLUMSAL SONUÇLARINI CİDDİYE ALMALI

Irak’tan Lübnan’a, İran’dan Mısır’a, sokaklara dökülenler, genelde gençler. Protesto ettikleri konular ise, yüksek işsizlik oranı ve yolsuzluklar.

Yaygın yolsuzluk ve ekonominin kötü yönetimi birbirini besleyen iki hastalık.

İnternet kullanıcısı, dünyadan haberdar ve ebeveynlerine kıyasla daha iyi eğitimli genç kuşaklar, işsizlik ya da düşük gelirli, eğitimlerine karşılık gelmeyen sınırlı iş olanakları yüzünden, yoksullukla ve belirsiz bir gelecekle karşı karşıya.

Orta Doğu’nun dört bir köşesinde gençlerin başını çektiği isyanlar, sadece iş talebiyle de sınırlı değil. Protestocular, başta yolsuzlukla mücadele olmak üzere, sistemde köklü değişiklikler talep ediyor.

Özellikle de gençler arasındaki işsizliğinin artması, bu ülkelerde nüfusun çoğunluğunu oluşturan gençleri, varolan düzene meydan okuyan ana güç haline getiriyor.

Avrupa’da da genç nüfusun işsizliği, ciddi bir toplumsal soruna dönüşmekte.

2019 Ağustos’unda Avrupa Birliği genelinde genç işsizliği yüzde 14,2 oranındaydı. Birliğin güneyindeki ülkelerde bu oran daha da yüksek. Yunanistan, yüzde 33 oranında genç nüfus işsizliği ile birinci sırada.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü  (OECD), genç işsizliğini, 15-24 yaş grubunda iş bulamayanların oranıyla ölçüyor.

Bir diğer temel gösterge de, kısaca NEET diye bilinen ‘ne eğitimde ne de istihdamda olanların’  oranı. İş bulamayan, öğretim ya da mesleki  eğitim almayan gençleri kapsıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kasım 2019 verilerine göre, 15-24 yaş grubunda işsizlik oranı yüzde 24,5. NEET göstergesi ise, yüzde 25,2.

Genel işsizlik oranı, 2019 Kasım ayında yüzde 13,3 ile 4 milyon 308 bin kişi.  Geçen yıl Ekim ayında bu oran 13,4 idi.

Hükümet yanlısı kuruluşlar ve medya, çok az bir puanlık düşüşü abartarak olumlu bir gidişat diye aktarıyorlar ama şu sıralar diğer ülkelerde Türkiye’den gelen ekonomiyle ilgili istatistiklere şüpheyle yaklaşma eğiliminin yaygınlaştığını unutmamak gerek.

Sözgelimi Londra’da özellikle enflasyon verileri  sözkonusu olduğunda “tabii eğer doğruysa”diyenlere pek sık rastlar oldum.

Türkiye’de de benzer şüpheler dile getirilmekte.

Nitekim, ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü Faik Öztrak , TÜİK’in enflasyon, işgücü ve istihdamla ilgili istatistiklerinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek, “artık kabak tadı vermeye başladığını” söyledi ve önümüzdeki günlerde TÜİK Başkanı hakkında ombudsmana yani kamu denetçisine başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN
https://www.firdevstalkturkey.com/tr/

2385060cookie-checkİNGİLTERE… TÜRKİYE, GENÇ NÜFUS İŞSİZLİĞİNİN SİYASİ VE TOPLUMSAL SONUÇLARINI CİDDİYE ALMALI

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.