Türkiye iklim krizine millet bahçeleriyle hazırlanıyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Almanya ve Yunanistan kömürlü termik santralleri kapatacağını, Rusya ise Paris Anlaşmasını imzalayacağını açıklarken anlaşmayı imzalamayan tek ülke olarak kalan Türkiye, iklim zirvesinde hedef olarak millet bahçelerini ve yeni metro inşaatlarıyla bisiklet yollarını gösterdi…

New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, millet bahçeleri projeleriyle yeşil alanların ve karbon emilimini sağlayan yutak kapasitesinin hızla arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan sıfır atık projesi ile plastik poşetlerin paralı hale getirilmesi uygulamalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sera gazı salınımını düşürmek için yeni metro hatları inşa ettiklerini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ev sahipliğinde Nwe York’ta düzenlenen BM İklim Eylem Zirvesi önemli duyurulara sahne oldu. Devlet liderleri ve özel sektör temsilcilerinin iklim eylemi hakkındaki duyurular yaptığı zirveye damgasını vuran ise 16 yaşındaki genç iklim aktivisti Greta Thunberg oldu.

16 YAŞINDAKİ GRETA, DÜNYAYI YÖNETENLERE ‘NASIL CÜRET EDERSİNİZ?’ DİYE SORDU

İklim ve enerji iletişimi uzmanı Devin Bahçeci’nin aktardığına göre BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten sonra söz alan Thunberg, dünya liderlerine seslendiği konuşmasında, “Bütün bunlar yanlış. Ben burada dikiliyor olmamalıydım. Okyanusun öteki tarafındaki okuluma dönmüş olmalıydım. Boş sözlerinizle benim hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız. Ama buna rağmen şanslılardanım. İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Bütün ekosistem çöküyor. Kitlesel bir yok oluşun başlangıcındayız. Ve bütün konuştuğunuz para ve ekonomik büyüme masalları. Nasıl cüret edersiniz!” dedi.

Thunberg’in konuşması tüm dünyada gün boyu konuşuldu. #Howdareyou (Nasıl Cüret Edersiniz!) twitter’da tüm gün dünya gündemindeydi.”

ZİRVEDE KONUŞMAYAN TRUMP GRETA’YI DİNLEYİP AYRILDI

Zirve’de somut eylem ortaya koymadığı için söz almayan ABD Başkanı Donald Trump da Greta’yı dinleyenler arasındaydı. Trump Greta’nın konuşmasını dinledikten sonra zirveden ayrıldı.

PARİS ANLAŞMASINI İMZALAMAYAN TEK ÜLKE TÜRKİYE

Zirve’de iklim eylemi konusunda önemli somut duyurular da yapıldı. Buna göre Rusya, Paris Anlaşması’nı onayladığını zirvede açıkladı. Bu duyuru ile birlikte G20 üyeleri içinde Paris Anlaşması’na taraf olmayan artık tek ülke olarak Türkiye kaldı.

TÜRKİYE DAHİL 14 ÜLKENİN SOMUT İKLİM PLANI YOK

Zirve sonu itibari ile resmi olarak 66 ülke sıfır emisyon hedefi üzerine çalışıyor. 59 ülke ise iklim planlarını kesin olarak 2020 sonuna kadar açıklayacak. Bu listede Hindistan, Çin ile AB de bulunuyor. Küresel emisyonların yüzde 26’sından sorumlu 14 ülkenden ise 2020 iklim planına dair somut adım gelmedi. Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

YUNANİSTAN VE ALMANYA KÖMÜRLÜ SANTRALLERİ KAPATACAK

İklim eylem planın dışında da ülkeler özellikle kömür  ve yenilenebilir enerji konusunda önemli duyurular yaptı. Bu duyurulardan en önemlilerinden birini Yunanistan yaptı. Yunanistan, 2028 yılı itibari ile ülkedeki tüm linyit kömürü santrallerini kapatacağını açıkladı. Ülkedeki mevcut toplam kurulu gücün yaklaşık dörtte birini linyit santralleri oluşturuyor. Ayrıca, Hindistan ise 450 GW’lık güneş enerjisi santrali kuracağını ilan etti. Almanya ise daha önce açıkladığı 2038’e kadar kömürlü termik santralleri kapatma planını yineledi ve Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı’na katıldığını açıkladı. Böylelikle ittifakın üye sayısı 91’e ulaştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İKLİM ZİRVESİNDE KONUŞTU

Türkiye ise özellikle ulaşım alanında önemli adımlar yapacağına dair açıklamalarda bulunurken, Paris Anlaşması’nın onay sürecine dair her hangi bir açıklama gelmedi. Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeryüzünde insanın istifadesine sunulmuş her şeyin, insanlara verilmiş emanetler olduğunu belirterek emanetin bir sonraki sahibine teslim edilinceye kadar en iyi şekilde korunması gerektiğini dile getirdi.

TÜRKİYE KENYA İLE BİRLİKTE EŞBAŞKANLIK YÜRÜTÜYOR

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in tüm ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele hususunda elini taşın altına koymaya davet ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu davet üzerine Kenya ve Birleşmiş Milletler-Habitat ile beraber Altyapı, Şehirler ve Yerel Eylem çalışma grubunun eş başkanlığını yürüttüğünü bildirdi.

‘TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİDE BÖLGESİNDE LİDER’

Dünyanın en kalabalık metropollerinden İstanbul’da 4,5 yıl boyunca Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını, son 17 yıldır da Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye hizmet ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul ile beraber 81 vilayetimizin tamamında katı yakıtlar yerine doğal gaz kullanımını yaygınlaştırdık. Türkiye bugün yenilenebilir enerjide bölgesinde lider ülke konumundadır. Halihazırda elektriğin yüzde 30’dan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023 yılında yaklaşık yüzde 39 seviyesine yükselteceğiz diye konuştu.

KARBONA KARŞI MİLLET BAHÇELERİ

İklim duyarlı, enerji verimli şehirler inşa ederken afet risklerini de azalttıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, millet bahçeleri projeleriyle yeşil alanlarının ve dolayısıyla yutak kapasitesini hızla artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

İKLİM KRİZİNE KARŞI METRO VE DEMİRYOLU İNŞAATI

Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Son 17 yılda 4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. 11 Kasım’da 11 milyon fidan daha dikiyoruz. 2023 hedeflerimizden biri orman alanlarımızı toplam alanın yüzde 30’una çıkarmaktır. Ayrıca şehirlerimizdeki trafik sorununu hafifletmek ve sera gazı salınımın  düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz. Demiryolunun toplam yük taşımacılığı içindeki payını yüzde 5’ten yüzde 10’a, yolcu taşımacılığındaki payını ise yüzde 1’lerden 4’e çıkarmayı hedefliyoruz. Hızlı tren hatlarımızı önümüzdeki beş yıllık dönemde yaklaşık 5 bin 600 kilometreye taşıyacak, şehir içi raylı sistem uzunluğumuzu ise yüzde 50 civarında artıracağız. Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi tarihî nitelikte projelerimizi hayata geçirdik dedi.

‘400 BİN BİNADA SIFIR ATIK SİSTEMİNE GEÇİLECEK’

Türkiye’de uygulamaya koydukları düzenlemeyle plastik poşet kullanım oranını 4’te 3 oranında düşürdüklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eşimin öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi, tüm şehirlerimizde ve kurumlarımızda hızla benimsendi. Sıfır Atık projemizi bütün Türkiye’ye yaygınlaştırıyoruz. 2023 itibariyle yaklaşık 400 bin binada sıfır atık sistemine geçmiş olacağız. Atıklardan geri kazanım oranını yüzde 13’ten 35’e taşıyacağız” şeklinde konuştu.

‘BİSİKLET YOLLARINI 4 BİN KİLOMETREYE ÇIKARACAĞIZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemdeki en önemli yatırım alanlarından birinin de bisiklet yolları olduğunu ifade ederek 2023’te bisiklet yollarını da bin kilometreden 4 bin kilometreye çıkaracaklarını açıkladı.

EMİNE ERDOĞAN DA İKLİM ZİRVESİNDE GÖRÜŞMELER YAPTI

Öte yandan zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesine öncülük eden Emine Erdoğan, zirvede BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da eşlik ettiği görüşmeyle ilgili detayları resmi twitter hesabında aktaran Emine Erdoğan, “Cevre Bakanlığımız ve UNEP arasında yürütülen işbirliklerinin yanısıra Sıfır Atık projemizi ele aldık. Karbon emisyonunu azaltmak, karada ve denizde bioçeşitliliğin korunması, plastik ve hava kirliliği konularında fikir alışverişinde bulunduk. Sayın Andersen’ın 2020’de gerçekleşecek Okyanus Zirvesine nazik davetinden memnuniyet duydum” ifadelerini paylaştı.

BM GENEL SEKRETERİ: ‘YENİ KÖMÜRLÜ SANTRAL YAPILMAMALI’

Zirve’nin kapanışında konuşan Antonio Guterres, “bu yarışı kazanabiliriz” dedi. Zirve’de önemli açıklamalar yapıldığını vurgulayan Genel Sekreter Guterres, “Bu zirvede önemli ilerleme kaydedildi, ancak gidecek daha çok yolumuz var. Ülkelerden ve şirketlerin daha fazla iklim eylemi yapması gerekiyor. Ülkelere daha önce söylediğimi yineliyorum: 2020 sonrasında hiçbir yeni kömür santrali yapılmamalı” dedi.

‘TÜRKİYE ENERJİDE FOSİL YAKITLARA DESTEĞİNİ ÇEKMELİ’

Türkiye adına zirvede yapılan konuşmayı değerlendiren 350.org Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Efe Baysal, “Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında dört milyonu aşkın genç, hükümetlerin iklim krizine karşı somut adımlar atması talebiyle seslerini yükseltirken, Türkiye’nin BM İklim Zirvesi’nde ileriye dönük bir taahhüt vermekten kaçınması maalesef ne günümüzün ne de geleceğimizin gerçekleriyle örtüşüyor. Şayet Türkiye iklim liderliğine oynamak istiyorsa, bir an önce Paris İklim Anlaşması’nı meclisten geçirmeli ve son derece yetersiz durumda olan Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı’nı güncellemeli. Bu çerçeve içinde Türkiye, enerji politikalarında köklü bir değişimle başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara desteğini çekmeli ve doğayla ve topluluklarla uyum içinde yenilenebilir enerji politikaları geliştirip bu yönde teşvik mekanizmalarını oluşturmalı” diye konuştu.

2337340cookie-checkTürkiye iklim krizine millet bahçeleriyle hazırlanıyor!
Önceki haberŞehit Şerife Bacı mangal dumanıyla anılıyor!
Sonraki haber“VERGİ MÜKELLEFİNİN PARASI” MI, “KAMUNUN PARASI” MI?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.