Türkiye solu: İşgale ve savaşa hayır

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısına Türkiye’de tepkiyle karşılandı. Yapılan açıklamalarda barış için kapsamlı müzakere ve diyaloğun bir an önce sağlanmasını istedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle siyasi partilerden savaş ve işgal karşıtı açıklamalar geldi. EMEP, HDP, SOL Parti ve TİP’ten Rusya saldırısına tepki açıklamaları geldi. Partiler yaptıkları açıklamada savaşın halkların yarına olmadığına vurgu yaptı. Emperyalist savaşa karşı olduklarını ifade eden siyasi partiler işgal ve saldırısının sonlandırılması isteyerek, barış için kapsamlı müzakere ve diyaloğun bir an önce sağlanmasını istedi. Denizli programını yarıda kesen CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidara Montrö Sözleşmesini hatırlatarak, sözleşmenin farklı uygulanmaması çağrısı yaptı.

HDP’DEN MÜZAKERE ÇAĞRISI

HDP Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde yaptığı basın açıklamasıyla güncel gelişmeleri değerlendirdi. Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Günay, “Yeni bir yıkım süreci de maalesef Ukrayna açısından başladı. Bizler buradan bir kez daha buradan sorunların askeri yöntemlerle, hegemonya savaşlarıyla çözülemeyeceğini dile getiriyoruz” dedi. Ukrayna’ya askeri harekatın NATO ve Rusya arasındaki hegemonya savaşı olduğunu belirten Günay, müzakere ve diyalog çağrısında bulundu. AKP’ye da çağrıda bulunan Günay, “AKP iktidarı bütün siyasetini savaş üzerine kuran bir iktidar. Özellikle dış politikada savaşları kışkırtarak, pozisyon alan bir iktidar. Bizler bir kez daha savaşın toplumlar için yarattığı yıkımı, yurtsuzlaşmayı ve ölümü hatırlatarak; savaştan yana değil, halkların iradesinden, barıştan yana tavrını koyarak, barışçıl bir rol oynaması gerektiğini iktidara hatırlatıyoruz” dedi.

SOL PARTİ VE TİP’TEN AÇIKLAMA

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyon başlatmasına ilişkin açıklama yapan SOL Parti, “Dünya bir kez daha emperyalist emeller peşinde, ekonomik çıkarlar uğruna, büyük devlet iddialarını kanıtlamak hevesiyle korkunç bir savaşın eşiğinde” denildi. Açıklamada, “SOL Parti anti emperyalist, savaş karşıtı tutumuyla Ukrayna’da ve bölgede kan dökülmesini önlemek, savaş karşıtlarını seferber etmek için bütün gücüyle mücadele edecektir” denildi. TİP’ten yapılan açıklamada, Rusya’nın başlattığı askeri saldırısına son vermeye çağrısı yapılarak, “Bölgeye istikrar ev barış getirecek kapsamlı müzakere süreci bir an önce başlamalıdır” denildi. Askeri çözüm arayışlarına, saldırganlığa, emperyalist ve yayılmacı girişimlere karşı olduğunu belirten TİP, bölgede barış için kapsamlı müzakerelerin yapılması gerektiğini belirtti. İktidara uyarının da yapıldığı açıklamada, “Herhangi bir taraftan Montrö Boğazlar Sözleşmesinin ihlali anlamına gelecek tüm talepler reddedilmelidir. İstikrarsız ve ateş hattındaki bir bölgeden savaşı ve silahlanmayı desteklemek halkımızın çıkarına değildir. Türkiye barışının tarafı olmalı, bunun için gerekli girişimler başlatılmalıdır” denildi.

EMEP: EMPERYALİST SAVAŞA KARŞI BARIŞIN SESİNİ YÜKSELTELİM!

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle EMEP de açıklama yaptı. Emperyalist savaş tehdidin sadece bombaların patladığı coğrafyayı değil, bütün dünya halklarını tehdit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu savaş haklı bir savaş olmadığı gibi halkların savaşı da değildir. Bu savaş pandemi ve ekonomik kriz sürecinde enerji şirketlerinin, kapitalistlerin, silah tekellerinin ve emperyalistlerin barbarlık savaşıdır. İşçi sınıfı, emekçiler ve halkların yapması gereken şey; her yerde savaşa karşı tepki göstermek, emperyalist politikalara karşı barışın sesini yükseltmektir. Bekleyemeyiz, izleyemeyiz!” ifadeleri kullanıldı. Türkiye’de sermaye kesimlerine ve tek adam hükümetine karşı devam eden emek ve demokrasi mücadelesi, gelinen aşamada emperyalist savaşa karşı mücadeleyle birleşmek zorunda olduğunu belirten EMEP, “Bu çerçevede yerel platformlar bir an önce toplanmalı, eylem, kampanya ve gösteri takvimi çıkarılmalıdır. Olmayan yerlerde savaş karşıtı platformlar kurulmalıdır. Emek Partisi, bütün işçileri ve halkımızı emperyalist savaşa karşı tutum almaya çağırmaktadır” dedi.

DİSK: RUSYA’YI SALDIRILARINI DURDURMAYA, NATO’YU YAYILMACI PLANLARINDAN VAZGEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin sıcak çatışmaya dönüşmesi ile ilgili olarak DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “NATO’nun Ukrayna’ya yönelik genişleme planı ve Ukrayna’yı silahlandırarak Rusya’yı kuşatma girişimleriyle artan gerilim, Rusya’nın işgal girişimi ile sıcak savaşa dönüşmüştür. Farklı emperyalist projelerin ve yayılmacı hayallerin çatışması emekçilere
yıkım getirmekte, dünyayı ve halkları felakete sürüklemektedir. Daha fazla can kaybı ve yıkım yaşanmadan acilen silahların susması,
Rusya’nın saldırılarına son vermesi acil önceliğimizdir. ITUC ve ETUC’un dünyanın daha fazla savaşa değil yeni bir toplumsal
sözleşmeye, insanlara, istihdama ve barışa yatırım yapılmasına ihtiyacı olduğu yönündeki uyarılarına katılıyor, sorunların müzakere ile çözülmesine dair çağrısını destekliyoruz. Bu çerçevede Rusya’yı saldırılarını durdurmaya, NATO’yu da yayılmacı planlarından vazgeçmeye çağırıyoruz.” denildi.

SOYER: ÇOK GEÇ OLMADAN DURUN

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Tarih kitaplarında bir insanlık suçunu daha kaldıracak yer yok. Masumlar ve çocuklar için çok geç olmadan, durun. #Ukraina” dedi.”

İMAMOĞLU: ASLA KABUL EDİLEMEZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tiwitter hesabından Dışişleri Bakanlığının açıklamasını paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve askeri müdahalesi asla kabul edilemez. Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarımızın bakanlığımızın yaptığı bu duyuruyu dikkate almaları önemlidir.”

SİYASET BİLİMCİ BİLECEN: DOĞRU TAVIR KARŞI ÇIKMAK

Siyaset bilimci Tuncay Bilecen de sosyal medya hesabından aşağıdaki yorumu yaptı:

“Kendini Soğuk Savaş döneminde sanan ve Putin’in peşine takılan yurdum solcusu Ukrayna’da “Naziler var”, “faşizmi eziyoruz” yaygarasıyla, işgali, savaşı meşrulaştırmaya çalışıyor. Ukrayna’nın ne 2014 Maydan olaylarında ne de bugün gündeminde faşizm diye bir şey var(dı). Bütün bunlar Rus propaganda makinesinin mahsulü söylemler. Faşizm konusu Frankfurt Okulu’ndan bu yana tartışılıyor. Bu işte bir yanlışlık yok mu? Faşist olan ülkenin başka ülkelere karşı bir saldırı ajandası olmaz mı? Peki, burada saldıran kim? Toprakları işgal edilen kim? Ha, sözü faşizmden açmışken, ülkesini yirmi yılı aşkın bir süredir demir yumrukla yönetip en ufak bir muhalefet hareketini ise zehirleme, trafik kazası ve hapis yöntemiyle bertaraf eden kim? ABD ve NATO’yu emperyalist olarak teşhir edenlerin Rusya’nın bölgedeki emperyalist politikaları hakkında bir tek kelam etmemeleri tuhaf değil mi? Frankfurt Okulu’nun temsilcilerinden Horkheimer “kapitalizm hakkında konuşmayan faşizm hakkında sussun” diyordu, Savaşı kınamayı geçtim, Rusya’daki otoriter rejim ve Rus emperyalizmi üzerine konuşmayan Ukrayna’nın Batı yanlısı siyaseti konusunda sussun lütfen!”

2586950cookie-checkTürkiye solu: İşgale ve savaşa hayır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.