T24’ten Cansu Çamlıbel, üst düzey PKK yöneticileri için İmralı seçeneğinin tartışıldığını yazdı.
Cansu Çamlıbel T24’teki haberinde hükümetin “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırdığı süreç kapsamında, PKK’nin üst düzey kadrosuna ilişkin yeni bir formülün devlet kulislerinde tartışıldığını yazdı. Çamlıbel’in aktardığına göre, devletin “PKK yöneticisi” olarak tanımladığı yaklaşık 200 kişilik listenin önemli bir bölümünün Türkiye’ye dönerek yasal siyaset içinde yer almak istediği, bu nedenle daha önce gündeme gelen “üçüncü ülkelere gönderme” seçeneğinin zayıfladığı iddia ediliyor.
Çamlıbel, bu tablo karşısında devletin yeni arayışlara yöneldiğini ve seçeneklerden birinin, PKK’nin üst düzey kadrosundan sınırlı sayıda ismin İmralı Ceza İnfaz Kurumu’na getirilmesi olduğunu belirtti. Yazıda, bu seçeneğin Abdullah Öcalan’ın da dahil olduğu bir kapsamda tartışıldığı ve “en güçlü formüllerden biri” olarak masada bulunduğu iddia edildi.
Çamlıbel, AKP’nin Erdoğan’a sunduğu komisyon raporunda, PKK’ye ilişkin yasal düzenlemelere geçilmesi için SDG’nin 10 Mart mutabakatına uymasının şart koşulduğu da öne sürüldü.
Çamlıbel, Oda TV’de yayımlanan ve İmralı’da yeni bir yapı inşa edildiği iddiasını da hatırlatarak, Adalet Bakanlığı’nın “villa ya da özel konut yok” açıklamasına rağmen Öcalan’ın mevcut koşullardan daha geniş bir alana ve iletişim imkanlarına kavuşmasının gündemde olduğunu iddia etti.
İddiaya göre “eve dönüş” paketi kapsamında PKK’nin 200 kişilik üst düzey kadrosundan 40-50 kişinin İmralı’ya getirilmesi seçeneği değerlendiriliyor. Çamlıbel, devletin tüm listenin bu seçeneği kabul etmesini beklemediğini, ancak sınırlı sayıda ismin gelmesinin sürecin işlemesi açısından yeterli görüldüğünü aktardı. Bu formülün gerekçelerinden birinin, sürecin “dış istihbarat servislerinin etkisinden korunması” ve PKK yöneticilerinin Öcalan’dan bağımsız çıkışlar yapmasının önüne geçilmesi” olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda Öcalan’ın bir “sözcü” belirlemesinin de gündeme geldiği, bu rol için Sabri Ok’un adının geçtiği iddia ediliyor.
Çamlıbel ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek verdiği ve “Barış Yasası” olarak anılan yasal düzenlemenin yaklaşık 18 bin PKK’liyi kapsayabileceğini, bunların yalnızca 4 bin 500’ünün Türkiye cezaevlerinde bulunduğunu yazdı. Düzenlemenin geçici ve özel olacağı, belirli süre içinde başvuru şartı içereceği ve yeniden suça karışma halinde ertelenmiş cezaların infaz edileceği öne sürüldü.
Çamlıbel Erdoğan’ın hangi seçeneğe ve hangi takvimle onay vereceğinin belirsiz olduğunu söyledi. (t24.com)
Bu habere emoji ile tepki ver




