Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), yüksek enflasyon ve artan vergi yükünün işçi ücretleri üzerindeki yıkıcı etkisini ortaya koyan “ücret kayıpları izleme raporu“nu yayımladı.
DİSK-AR’ın raporuna göre, yılın ilk 11 ayında enflasyon ve vergilerin işçi ücretlerine toplam faturası 2 trilyon 116 milyar TL oldu. Asgari ücretin yıl başına kıyasla alım gücü 15 bin 500 TL’ye gerilerken, sözleşme görüşmelerinin sürdüğü MESS grubunda ortalama ücretli bir işçinin ücretinin yüzde 42,1’i vergi kesinti ve enflasyon ile geri alındı.
Ortalama ücretin yaşadığı kayıp: 125 bin TL
Türkiye’deki sigortalı işçilerin genel durumunu yansıtan ortalama ücret verilerine bakıldığında, alım gücündeki kaybın derinliği dikkat çekiyor. SGK verilerine dayandırılarak yapılan hesaplamalara göre, ortalama bir işçinin ücretinde ocak-kasım 2025 dönemini kapsayan 11 aylık süreçte birikimli vergi ve enflasyon kaybı toplam 124 bin 835 TL olarak gerçekleşti. Sadece Kasım ayı özelinde bakıldığında ise ortalama ücretli bir çalışanın enflasyon ve vergiler kaynaklı aylık kaybı 18 bin 690 TL’yi buldu. Yıl içinde vergi dilimlerinin yükselmesi ve enflasyonun etkisiyle, ortalama brüt ücretin reel değeri Kasım ayında 24 bin 759 TL’ye kadar geriledi. Bu veriler, ortalama işçi ücretlerinin yarısından fazlasının vergi, kesinti ve enflasyon sebebiyle işçinin cebine girmeden yok olduğunu gösteriyor.
Kasımda asgari ücretin alım gücü 15 bin 500 TL
Milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyen asgari ücret tablosunda ise temmuz 2025’te ara zam yapılmamasının etkileri ağır bir şekilde hissediliyor. Asgari ücrete yıl ortasında artış yapılmaması nedeniyle enflasyon kaynaklı kayıplar yıl sonuna doğru iyice derinleşti. Kasım 2025 itibarıyla asgari ücretlinin sadece enflasyondan kaynaklı aylık alım gücü kaybı en az 6 bin 574 TL olarak hesaplandı. Kesintiler sonrası 22 bin 105 TL olan net asgari ücretin reel alım gücü, enflasyon etkisi arındırıldığında kasım ayında 15 bin 531 TL seviyesine düştü. Yılın başından kasım ayına kadar olan süreç bir bütün olarak değerlendirildiğinde, asgari ücretlinin vergi, kesinti ve enflasyon nedeniyle yaşadığı toplam birikimli kayıp 85 bin 351 TL’ye ulaştı ve asgari ücretin yaklaşık yüzde 30’u bu süreçte eridi.
Metal işçisinin cebinden 361 bin TL alındı
Rapor, metal iş kolunda MESS üyesi iş yerlerindeki ortalama ücrete denk gelen “brüt 3 asgari ücret” (78 bin 17 TL) düzeyinde gelir elde eden işçilerin kayıplarını da çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Metal işçisi düzeyindeki bir çalışanın ücreti, mayıs 2025 itibarıyla yüzde 27’lik vergi dilimine girmesi nedeniyle yüksek kesintilere maruz kaldı. Kasım 2025’te bu düzeydeki brüt ücretten yapılan vergi ve prim kesintisi 25 bin 582 TL’ye ulaşırken, aynı ayda enflasyon kaynaklı erime ise 15 bin 594 TL oldu. Böylece metal işçisi statüsündeki bir çalışanın sadece kasım ayındaki toplam kaybı 41 bin 176 TL olarak gerçekleşti. Yılın 11 aylık dönemi toplu olarak incelendiğinde ise bu ücret grubundaki bir işçinin enflasyon ve kesintiler nedeniyle yaşadığı toplam kayıp 360 bin 873 TL gibi rekor bir seviyeye çıktı. Sonuç olarak, bu ücret düzeyindeki gelirin yüzde 42,1’i vergi, kesinti ve enflasyon yoluyla işçinin elinden alındı.
Bu habere emoji ile tepki ver




