10.4 C
Istanbul
Friday, March 29, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE Türkiye’de ‘kaynağı belirsiz’ parada rekor!

Türkiye’de ‘kaynağı belirsiz’ parada rekor!

Ekonomist Mustafa Sönmez, 2022’nin ilk 7 ayında Türkiye’ye 24,4 milyar dolara yakın kayın kaynağı belirsiz paranın girdiğini duyurdu.

GERÇEK GÜNDEM – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi temmuzda 4,01 milyar dolarlık cari açık verdi. Böylece 12 aylık cari açık temmuz ayı itibariyle 36,6 milyar dolar oldu.

TCMB’nin bugün açıkladığı verileri paylaşan Ekonomist Mustafa Sönmez, kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarını gösteren ‘net hata ve noksan’ kaleminde temmuzda 5,5 milyar dolar daha kaynağı belirsiz döviz girdiğini ve 7 aylık tutarın 24,4 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

KAYNAĞI BELİRSİZ PARADA REKOR

Sönmez, “Temmuz ayında 5,5 milyar dolara yakın kaynağı belirsiz döviz girişi oldu. Bu, bir rekor!. En son rekor 2020 Kasım ayında 4,6 milyar dolar giriş ile gerçekleşmişti. Temmuz 2022 girişi, 4 milyar dolarlık cari açığın yüzde 136’sı. Dışarıdaki dövizin dibi kazınıyor” ifadelerini kullandı.

“BEYAN HATALARI GİBİ DURUMLARI KAPSAR”

Konuya ilişkin geçen ay açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Net hata noksan kalemi, farklı yerlere çekmeye çalıştığınız gibi ‘kaynağı belirsiz’ bir para girişi değildir. Teknik hesaplamalarda zaman uyumsuzlukları, beyan hataları gibi durumları kapsar” açıklamasını yapmıştı.

2632430cookie-checkTürkiye’de ‘kaynağı belirsiz’ parada rekor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.