Türkiye’nin 2020 hak ihlalleri karnesi

Türkiye, adil olmayan yargılamalar, uzun tutukluluklar, cezaevlerinde kötü muamele ve işkence iddialarıyla geçen bir yılı daha geride bırakıyor.

Cezaevleri, Türkiye’deki hak ihlallerinin dökümünde, işkence ve pandemi önlemlerinde ihmal iddiaları, siyasi davalar kapsamında uzun tutukluluklar, çıplak arama vakaları gibi başlıklarla öne çıkıyor.

Pandemi koşullarının hakim olduğu 2020 yılı boyunca Türkiye’de hak ihlallerinin hızı kesilmedi. İfade özgürlüğü üzerindeki sınırlamalardan uzun tutukluluğa, işkenceden cezasızlığa kadar yılın hak ihlallerine yol açan önemli gelişmelerini derledik.

15 Nisan’da yürürlüğe giren ceza infaz düzenlemesi ile Türkiye genelindeki 355 cezaevinde bulunan 300 bin tutuklu ve hükümlüden 90 bini tahliye edildi. AKP’nin MHP ile birlikte hazırladığı düzenleme kapsamında organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı da tahliye edilirken terör başlığı altında yargılanan ancak düşüncelerinden dolayı hapiste tutulan gazeteciler, yazarlar, aydınlar, hak savunucuları ve avukatlar, salgın riskine rağmen cezaevlerinde kalmayı sürdürdü. Tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevlerindeki uygulamaların salgını yaydığına dair ciddi iddialar öne sürdü.

Cezaevlerine ilişkin iddialar

Salgında en riskli grupların başında gelen hasta mahpuslar için de bir düzenleme yapılmadı. Ağır hastalar dışındaki hasta mahpusların hastaneye sevkinin yapılmadığı için tedavilerinin aksadığı, tedavi imkanına kavuşanların ise uzun süre karantina hücrelerinde tecrit koşullarında tutulduğu gündeme geldi.

Gergerlioğlu: Ya tabutla çıkıyorlar ya da ölüm döşeğinde

14 Ekim’de KHK’lı eski polis memuru Mustafa Kabakçıoğlu’nun Gümüşhane Cezaevi’nde tek kişilik bir hücrede plastik sandalye üzerinde hayatını kaybettiğinin ortaya çıkması, cezaevinde ihmal iddialarını kuvvetlendirdi.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun gündeme getirdiği çıplak arama vakaları tartışmalara ve tepkilere neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çıplak arama konusunu meclis gündemine taşıyan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Gergerlioğlu için “FETÖ’cü terörist” ifadesini kullandı. Uşak Emniyeti’nde görevli polis memurları da dile getirdiği iddialar nedeniyle, HDP’li milletvekili hakkında suç duyurusunda bulundu.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI DW‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.dw.com/tr/t%C3%BCrkiyenin-2020-hak-ihlalleri-karnesi/a-56060963

2479190cookie-checkTürkiye’nin 2020 hak ihlalleri karnesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.