Türkiye’nin çifte seçimi dünya basınında

Dünya basını Türkiye’deki seçimleri yakından takip etti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimaline vurgu yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmaları manşetlere taşındı.

Türkiye’nin 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi dünya basınında da yakından takip edildi.

Amerikan yayın organı The Washington Post, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasına değindi. Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki yarışın başabaş geçtiği belirtildi.

The New York Times da Erdoğan’ın açıklamalarını öne çıkardı. Cumhurbaşkanının ikinci turda yarışmak için hazır olduğu kaydedildi.

CNN International, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına geniş yer verdi. CNN, “Türkiye’nin kritik seçimi 2. tura gidiyor” manşetini attı.

İngiliz basını da seçimi yakından takip etti. BBC, “Çekişmeli bir yarışın ardından Türkiye muhtemelen seçimde ikinci tura gidiyor.” başlığını attı. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turda bitmesi için yeterli oyu alamadığına vurgu yapıldı. Ayrıca, Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın deprem bölgesinde elde ettiği başarı mercek altına alındı.

Seçimler, The Guardian’da canlı güncellemelerle takip edildi. Seçmenlerin rekor katılımına değinildi ve Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki “Açık ara lideriz” sözlerine yer verildi.

Financial Times “Erdoğan ve Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı için kıyasıya yarıştı” başlığını yazdı.

İki adayın da ilk turda cumhurbaşkanlığı seçiminde ipi göğüslemek için yüzde 50’lik oy oranını geçemediği vurgulandı.

ÇİN VE JAPONYA BASINI
Çin haber ajansı Xinhua, seçimlerle ilgili haberinde, “Oyların yüzde 93’ünün sayıldığı Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması muhtemel” başlığını kullandı. Haberde oy sayımının devam ettiği, adaylardan hiçbirinin henüz seçilmek için gerekli yüzde 50 oy çoğunluğunu sağlayamadığı belirtildi.

Merkezi Hong Kong’da bulunan South China Morning Post gazetesi ise seçimlerle ilgili haberini, “Türkiye, Erdoğan’ın önde götürdüğü seçimde tarihi ikinci tura hazırlanıyor” başlığıyla verdi. Haberde, “Türkiye’nin en uzun süre görev yapan lideri Erdoğan, rakibi Kılıçdaroğlu ile başa baş seçim mücadelesine kilitlenmiş durumda.” ifadesi kullanıldı.

Gazete, haberinde, seçim sonuçlarının, Türkiye’nin 100 yıllık tarihinde ilk kez ikinci tur seçime gideceğine işaret ettiğini belirtti.

JAPONYA
Seçimler, Japonya basınında da geniş yankı buldu. Devlet televizyonu ve kamu yayıncısı NHK’nin internet sitesinin ana sayfasında yer verilen haberde, “Hem görevdeki hem de muhalefet adayı çoğunluğa ulaşamadı, ikinci tura kaldı” ifadeleri kullanıldı. Haberde, Japonya’nın yerel saati 11.00 itibarıyla Anadolu Ajansının açıkladığı oy sayım oranına yer veren NHK, söz konusu sonuç itibarıyla her iki liderin 28 Mayıs’ta yeniden yarışacağını aktardı.

Japon haber ajansı JIJI de “Görevdeki Erdoğan önde” başlığıyla verdiği haberinde, “İktidar koalisyonunun meclis çoğunluğuna ulaştığını ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığı” vurgulandı.

Nikkei Asia ise “Türkiye ikinci turla karşı karşıya. Erdoğan önde” başlıklı haberde hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu’nun yüzde 50 barajını aşamadığı belirtildi.

Ulusal gazete Yomiuri Shimbun’un, “Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turda” başlığını kullandığı haberde, oyların yeniden sayım taleplerinin, muhtemel sonucun açıklanmasını önemli ölçüde geciktirdiği iddia edildi.

2688190cookie-checkTürkiye’nin çifte seçimi dünya basınında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.