Türkiye’nin korunan alanları artık ona emanet!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne 2019’da İstanbul-Sultanbeyli’de  AKP’den Belediye Başkan Aday Adayı olan Hacı Abdullah Uçar atandı…

Türkiye’nin korunan alanlarının emanet edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nde iki gün önce dikkat çekici bir görevden alma yaşandı. Aralık 2018’de Cumhurbaşkanı kararı ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü olarak atanan Mehmet Ali Kahraman görevden alınarak yerine 2019 yerel seçimlerinde İstanbul-Sultanbeyli’den AKP’den belediye başkan aday adayı olan Hacı Abdullah Uçar atandı.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne vekâleten genel müdür olarak atanan Uçar inşaat mühendisi kökenli bürokratlardan biriydi. 2006’da ‘nakil atama’ yoluyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde görevlendirilen Hacı Abdullah Uçar, bir süre kurumda vekâleten imar müdürlüğü yaptı. 2009’da yine atama yoluyla AKP’li Sultanbeyli Belediyesi’nde görevlendirilen Uçar, imar müdürlüğü, belediye başkan yardımcılığı gibi görevlerde bulundu.

İLİM YAYMA CEMİYETİ YÖNETİCİLİĞİ YAPTI

2019 yerel seçimlerinde AKP’den Sultanbeyli Belediye Başkan aday adayı olduğunu duyuran Uçar, projelerini de kamuoyu ile paylaşmıştı. Yerel seçimlerde adaylık yarışında başarılı olamayan Uçar, 2018’de ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü’ne ‘Genel Müdür Yardımcısı’ olarak atandı. Uçar’ın seçim çalışmaları döneminde yer verilen biyografisinde, İlim Yayma Cemiyeti’nin Sultanbeyli Şubesi’nde ve Yeni Dünya Vakfı’nın Ankara Şubesi yönetiminde görev aldığı bilgileri de bulunuyor.

2018’DEN BU YANA GÖREV YAPAN GENEL MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden görevden alınan Mehmet Ali Kahraman, 14 Aralık 2018’den bu yana kurumda genel müdür olarak görev yapıyordu. Kurumdaki görev değişikliği bugün itibari ile resmi internet sitesine de yansıtıldı. Ani görev değişikliği dikkat çekerken konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Bakanlık kaynakları bunun olağan bir görev değişikliği olduğunu savunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bu ani görev değişikliği konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

ÜLKE GENELİNDEKİ KORUNAN ALANLAR BU KURUMA BAĞLI

Ülke genelindeki doğal sit alanları ile ilgili iş ve işlemleri yürüten Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki toplam 27 Bölge Komisyonu’nu bünyesinde barındırıyor. Kurumun görevleri arasında, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların tescil, onay ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tescil etmek de yer alıyor.  Tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil, onay, değişiklik ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tespit ve tescil etmek, yönetmek ve yönetilmesini sağlamak da kurumun anayasal görevleri arasında.

 

 

2559270cookie-checkTürkiye’nin korunan alanları artık ona emanet!
Önceki haberKavala: Adil yargılama imkanı kalmadı, duruşmalara katılmam ve savunma yapmam anlamsız
Sonraki haberErdoğan, Bild’ın manşetinde: Artık kendini kaybediyor, her şey olabilir diye endişeliyiz!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.