Türkiye’nin Suriye askeri harekât planı sahayı nasıl şekillendiriyor?

Fehim Taştekin / Gazeteci-Yazar – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye yeni askeri harekât için hazırlıklara başlayıp tezkereyi Meclis’ten geçirmesinin üzerinden üç hafta geçmesine rağmen beklenen hamle gelmezken operasyon planının sahaya önemli yansımaları oldu.

10 Ekim’de Mare’da bir asker ve iki po lisin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra Fırat Nehri’nin batısında Menbic ve Tel Fırat, doğusunda Kobani, Ayn İsa ve Tel Temir’in hedefe konulduğunu gösteren açıklamalar sürerken belli yerlere askeri sevkiyatlar yapıldı.

Bu süreçte temas hatlarında “atış serbest” denildi. Fakat bu hareketlilik bir askeri harekâta dönüşmedi.

Rusya ve ABD yeni bir harekâta yeşil ışık yakmadıkları gibi sahada önleyici ya da caydırıcı pozisyonlara yöneldi. Müdahale hazırlıkları, ABD ile ortaklığı koruyan Kürtlerin liderliğindeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni seçeneklerini yeniden değerlendirmeye itti.

Rusya ve ABD’nin hamleleri ne anlama geliyor?

Bu kritik tırmanış karşısında Amerikan tarafı Kürtlere desteğin sürdüğünü hissettiren bazı adımlar attı.

2019’daki Barış Pınarı Harekâtı’ndan beri daha güneyde Deyr el Zor ve Haseke kırsalında varlık gösteren Amerikan güçleri M-4 yolunun doğu yakasını tutan Tel Temir’e asker konuşlandırdı. Bu hamle Türkiye’ye “Gelme” mesajı olarak algılandı.

13 Kasım’da ise Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Ethan Goldrich başkanlığında bir ABD heyeti bölgeye gitti. Heyet Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Suriye Demokratik Meclisi Başkanı İlham Ahmed ve Yürütme Meclisi Eş Başkanları Berivan Halid ve Abdulhamid el Mehbaş’la görüşüp desteğin süreceğini teyit etti.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie de Afganistan senaryosunun Suriye’de tekrarlanmayacağını göstermek için 10 Eylül’de Mazlum Abdi’ye konuk olmuştu.

Rusya ise İdlib’e karşı Kobani pazarlığı yaptığı iddialarına rağmen Kürtlere “Türkiye ile anlaşma olmadı” mesajı verdi. Daha önemlisi bununla yetinmeyip sahada caydırıcı kapasite artışına gitti.

Rusya, Haseke’nin kuzeybatısı, Tel Temir, Ayn İsa, Kobani, Menbic ve Halep’in kuzeyinde temas hatlarına doğru Suriye ordusu ile askeri tatbikatlar yaptı. Bu sırada Rusya, ABD’nin kontrol sahası olarak görülen Fırat’ın doğusundaki Kamışlı Havaalanı ile Rakka tarafındaki Tabka Hava Üssü’ne savaş uçakları indirdi.

Hatta Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Tabka’ya S-300 füze savunma sistemi yerleştirildi. Ayrıca Fırat’ın doğusu ve batısında Türk ordusu ve “Suriye Ulusal Ordusu” milisleriyle temas hatlarında Rus askeri polis güçlerinin sayısı artırıldı.

El Vatan gazetesine göre Suriye ordusu da Tel Rıfat ve Halep’in kuzeybatısında yeni sevkiyatlarla güçlerini tahkim ederken Kobani tarafında Türkiye sınırına yeni birlikler gönderdi. Bu durum Kürtlerin kontrol ettiği alanların peyderpey Suriye ordusuna bırakıldığı anlamına geliyor.

Bütün bu hamleler Rusya’nın artık Suriye ordusunun bulunduğu alanlara Türkiye’nin girmesini istemediği ve Fırat’ın doğusundan gelip Halep üzerinden Lazkiye’ye inen M-4 otoyolunu etkileyecek yeni bir saha gerçekliğine izin vermeyeceğini gösteriyor.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59280382

 

2565080cookie-checkTürkiye’nin Suriye askeri harekât planı sahayı nasıl şekillendiriyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.