Türkiye’ye 54 STK’dan nükleer yakıt uyarısı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Enerji Bakanı Fatih Dönmez seçim öncesinde 27 Nisan tarihinde Akkuyu Nükleer Santralı için ilk nükleer yakıtın Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Santralı yapan Rosatom’un ilk ünitenin 2023 sonbaharında tamamlanacağını açıkladığına dikkat çeken Nükleer Karşıtı Platform, yakıt çubuklarının getirilmesinin Türkiye için büyük tehdit olacağını duyurdu.

Ülke genelinden 54 sivil toplum örgütü, Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tarafından yapılan ‘Akkuyu’ya Nükleer Yakıt Getirilmemeli’ çağrısına destek verdi. Nükleer Karşıtı Platform Bileşenlerinin yaptığı ortak açıklamada, iktidar olmak için yarışan tüm siyasi partilere uyarılarda bulunulurken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in seçim öncesinde Akkuyu’yu siyasi araç haline getiren “Akkuyu`da sona yaklaşıyoruz. 27 Nisan’da ilk nükleer yakıt tesisimize geliyor” açıklamasına da tepki gösterilerek, “Rosatom şirket sorumluları birinci reaktördeki inşaat çalışmalarının 2023 yılı üçüncü çeyreğinde tamamlanabileceğini, ülke yöneticileri ise 27 Nisan 2023 tarihinde santrala nükleer yakıtların getirilerek santralın açılışının yapılacağı yönünde birbirleriyle tamamen çelişen açıklamalar yapmışlardır. Nükleer yakıt çubuklarının getirilmesi ülke geleceği için büyük bir tehdittir” denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ‘AÇILIŞA BELKİ PUTİN DE GELECEK’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 29 Mart 2023 tarihinde basına verdiği demeçte, “Akkuyu`da sona yaklaşıyoruz. 27 Nisan’da ilk nükleer yakıt tesisimize geliyor. Böylece Akkuyu nükleer tesis statüsü kazanacak” açıklamasında bulundu. Aynı günün akşamında bir televizyon kanalında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise santralın açılışıyla ilgili olarak “Nisan’ın 27’sinde bir ihtimal belki Sayın Putin de gelecek. Veya birlikte online sistemle bağlanacağız, Akkuyu’nun inşallah ilk adımını atacağız” ifadelerini kullandı.

ROSATOM, İNŞAAT 2023 SONBAHARINDA TAMAMLANACAK DEDİ

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nı inşa eden Rusya devletine ait Rosatom şirketi Genel Müdürü Aleksey Likhachev’in “Bu bahar santrala taze nükleer yakıt teslim edilecek ve böylece Akkuyu NGS sahası nükleer santral statüsü alacak. Üçüncü çeyrekte ise birinci ünitede genel inşaat ve montaj işlerini tamamlayarak devreye alma aşamasına geçeceğiz. Daha sonra birkaç ay içinde UAEA gerekliliklerine uygun olarak ekipmanı ve yakıtı doğrudan reaktörde test edeceğiz” şeklindeki açıklamasını anımsatan Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, ortak bir açıklama yaparak yetkilileri uyardı.

NÜKLEER SANTRALDE VAKTİNDEN ÖNCE AÇILIŞ UYARISI

Rosatom şirket sorumlularının birinci reaktördeki inşaat çalışmalarının 2023’ün üçüncü çeyreğinde tamamlanabileceğini, ülke yöneticilerinin ise 27 Nisan 2023 tarihinde santrala nükleer yakıtların getirilerek açılış yapılacağı yönünde birbirleriyle tamamen çelişen açıklamalar yaptığına işaret edilen açıklamada, “Nükleer yakıt çubuklarının getirilmesi ülke geleceği için büyük bir tehdittir” denildi.

DÜNYADAKİ İLK ‘YAP-SAHİP OL-İŞLET’ NÜKLEER SANTRAL

Meslek örgütleri, bilim insanları ve kamuoyunun tepkilerine rağmen nükleer santral projelerinin ısrarla gündemde tutulmaya çalışıldığına işaret edilen açıklamada, Akkuyu’da sorunlu inşaat sürecinin devam ettiği belirtilerek, “Sinop’ta ise 2019 yılında maliyet artışları nedeniyle Japon yüklenici şirketin projeden çekilmesi ve Sinop NGS Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılmış olan davanın daha sonuçlanmamasına rağmen Rus şirketler ile pazarlıklar yapılmaktadır. Dünyadaki ilk ‘Yap, Sahip ol, İşlet’ modeline sahip Akkuyu NGS,  hem ekonomik hem sosyal çevre felaketine yol açacaktır” denildi.

‘NÜKLEER YAKITIN AKKUYU’YA GETİRİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ’

Ülke genelinden 54 sivil toplum örgütünün imzaladığı ortak açıklamada şöyle denildi: “Nükleer santralın proje maliyeti içinde olmayan atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralın bertaraf maliyetini, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verdiği zararların maliyetini proje maliyetine eklediğimizde projenin iptalinden doğacak ekonomik kayıp ile karşılaştırılamayacak ölçüde ekonomik zarar önlenmiş olacaktır. Bizler, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren; meslek odaları, sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları olarak hiçbir koşulda nükleer yakıtın Mersin Akkuyu’ya getirilmesini kabul etmiyoruz.  Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Ülkemize felaket getirecek nükleer santrallara karşı duyarlı tüm kurumları ve nükleer karşıtlarını mücadeleye çağırıyor, mali açıdan büyük kamu zararı doğursa da ‘nükleer santralı kapatacağız’ demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceğimizin altını çiziyoruz. Nükleer yakıtın Akkuyu’ya getirilmesini istemiyoruz. Ülkemizi bu felakete sürüklenmesine seyirci kalmayacağız. Nükleere İnat Yaşasın Hayat!”

Açıklamaya imza veren meslek odası ve sivil toplum örgütlerinin isimleri şöyle sıralanıyor:

·         Nükleer Karşıtı Platform (NKP)

·         Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)

·         Türk Tabipleri Birliği (TTB)

·         Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)

·         Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)

·         Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre için Sağlıkçılar Derneği (NÜSED)

·         Jeoloji Mühendisleri Odası

·         Mersin NKP

·         Sinop NKP

·         İstanbul NKP

·         Ege Çevre Platformu (EGEÇEP)

·         Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER)

·         Taksim Gezi Parkı Koruma Güzelleştirme Derneği

·         Ekosfer, İstanbul Tabip Odası (İTO)

·         Mersin Tabip Odası (MTO)

·         Kuşadası Çevre Platformu

·         Yeşilırmak Çevre Platformu

·         Malatya Çevre Platformu

·         Ekoloji Birliği

·         İklim Adaleti Koalisyonu

·         Sinop Kent Hakları Derneği (KENTSAV)

·         Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği (SNKPDER)

·         Ekoloji Politik

·         Küçükçekmece Sinoplular Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Marmara Yaşasın Grubu

·         Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ)

·         Radikal Yeşiller

·         Silivri Çevre Derneği

·         Uluslararası Çevre Gazetecileri Derneği (UÇE)

·         Çevre Haberleri Ajansı (ÇHA)

·         Çepeçevre Gazetesi

·         Yeşil Sol Ekoloji Çalışma Grubu

·         Validebağ Savunması

·         Fırtına İnisiyatifi

·         Loc Vadisi Koruma Platformu

·         Karadeniz İsyandadır Platformu

·         Kuzey Ormanları Savunması

·         Mezopotamya Ekoloji Hareketi

·         Samandağ RES Karşıtı Mücadele

·         Bakırtepe Çevre Platformu

·         Adana Ekoloji Platformu

·         Munzur Çevre Derneği

·         Yaşam ve Dayanışma Yolcuları

·         Yeşil Direniş Ekoloji Yaşam Gazetesi

·         Muğla Çevre Platformu

·         İkizköy Çevre Komitesi

·         Gökova Ekolojik Yaşam Derneği

·         Enerji Sanayi Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM)

·         Veteriner Hekimler Derneği

·         Veteriner Hekimler Derneği Sinop İl Temsilciliği

·         Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP)

·         Sinop Çevre Dostları Derneği, Sinop Yazarlar Şairler ve Sanatçılar Derneği (SİYAŞAD)

 

2683950cookie-checkTürkiye’ye 54 STK’dan nükleer yakıt uyarısı
Önceki haber“Ya seçimi kaybeden Erdoğan rejimi gitmezse?”
Sonraki haberKılıçdaroğlu: Kaçırdıkları paraları son kuruşuna kadar getireceğim
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.