Tutarsız Zapatero’da utanmak arlanmak kalmadı: Sonuç ise üçkâğıtçılık!

Tutarsız Zapatero’da utanmak arlanmak kalmadı: Sonuç ise üçkâğıtçılık!

Başbakan Zapatero’nun, kısa süre önce, alınan hükümet kararlarına ilişkin olarak söylediği, “Burunlarını sıkmamalıydım” sözü tarif edilecek gibi değildir. Buna ne demeli: Gerçekten, bir insanın çıkardığı kötü kokuyu, en son kendisi fark eder, elbette kokunun kendisinden çıktığını görecek kadar duyarlı ve kör olmamalıdır.
Kokuşan Zapatero’nun –savunduğu- yeni liberal siyaset, içtenlikle ümit eder ve dilerim ki hiç bir insanın içinde olmayacağı bir kokuşmuş ideoloji, ahlak ve sisteme dönüşmüştür.

Asla hiç kimse adına dileyemem, umarım bu süreç acısız geçmelidir, çabuk tamamlanmalıdır.
Zapatero, kendi yarattığı ufûnet ve tayin edilmiş işçi sendikalarının (Sarı sendikacılık) liderlerinin taaffünü içindeki çamurda kaybolup yok olmaktadır.
Dürüst sosyalistler ve işçi sınıfının ahlaklı temsilcileri, bu uzayıp giden rezâlete daha bir süre katlanacaklardır.
Liderlerinizi çekmeye razı olduğumuz bu İspanya, hergün bir parça daha katlanılamaz, dayanılamaz duruma gelmiştir; bu bizim İspanyamız, kaygı ve hayal kırıklığı yaratmaktadır. Siz “sevgili yoldaşlar” ve emekçi liderleri gidişatı durdurmalıdır; daha ne kadar dayanılır.
PSOE- İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nin “koyun gibi güdülen” militanları, eğer en ufak bir gurura sahiplerse, gerçek sosyalist ve ilerici iseler, görmeleri gerekirdi; daha ne kadar hükümetin başında olan liderlerinin sağa kaydığını görmeyeceklerdir. Düzenbaz liderlerinin yalan ve dolanlarına inanmaya, böyle aşağılanmaya devam!:

• Bugün yalan söyledim, hepinize yalan söylüyorum: Kan ter içinde kazandığınız parayı, maaşları düşürerek size ilerde yarayacak diye bankalara, finans şirketlerine teslim ediyorum.
• Bugün siz de, biz de yalan söylüyoruz: Kapitalizmin rahat yüzü göreceği biçimde sosyal politikaların durdurulduğu yeniden yapılanma, esnek işgücü piyasasıyla endüstriyel düzeydeki ücretler düşürülecektir.
• Bugün yalan söyledim, hepinize yalan söylüyorum: Verimlilik ve rekâbet kuralları doğrudan ücretlerin indirilmesiyle ilgilidir, buradan kestikleriyle teknolojik üstünlük ve araştırma-geliştirmeyi karşılayacaklardır.
• Bugün yalan söyledim, hepinize yalan söylüyorum: Sağa dümen kırmış, dümeni kilitlemiş olarak bir duman perdesi ardındayız. Genç nüfus için çalışma politikalarının üstünü örtüyoruz. Yeni iş olanakları yaratmadığımız gibi varolanlarında devamına engel oluyoruz. Halkın parasıyla girişimcilere destek oluyoruz, yeni iş olanakları yaratmak, emeği nitel olarak değerini artırmak yerine… Kadınların, göçmen işçilerin ayrıma uğramadan emeğini değerlendirdiği koşullar yaratmıyoruz. Bunları ücret indirimiyle bir güzel yapıyoruz, adı da “Zapatero’nun maaşı” oluyor.
• Bugün bize yalan söyleniyor: Hepimizi ahmak yerine koyuyorlar ve ulusal gelirin yüzde 8’ini oluşturan emekli aylıklarından kesintileri bankalara vermek istiyorlar, işçi liderleri de buna seyirci kalıyor. Bu kesintileri özel emeklilik projesiyle hayata geçirmek isterken, sigorta poliçesi satan ve özelleştirme peşindeki Fransız ortağı olan Atlantis kuruluşu elinde kalıyor. Bu payların yüzde 25’ini de elinde tutuyor olacaktır, eldeki paralarla borsalarda yatırım yapacak, büyük kârlara sahip olacaktır. ( Ama bunları saklıyor, yalan söylüyorum!) “Kümese soktuğumuz, tavuk ve piliçleri teslim ettiğimiz bir hırsızımız” var, onunla yola devam ediyoruz.

Bu şirketlerin yatırım bütçeleri ve iş dünyasına ait açıklamalar hep elimizde birer belgedir! Fakat bunlara rağmen yalan devam ediyor.
Başbakan Zapatero, bunlardan utanmalısın. Ve bazılarının, kimilerinin “zekâ” saydığı basit şakaları bize yapmamalısın. Hiciv zekâ gerektirir ki sende bunun olduğunu sanmıyoruz. İspanya Millet Meclisi’nde sen ve partin (PSOE) sayısal olarak kötü bir durumda temsil edildiğinden, önünüze gelen yeni seçim ve dengeli-oransal temsilî yasa tasarısına ve oylamaya karşı geleceksin, biliyoruz.
Ama bunun anlamını da sen biliyorsun:
Zira gidiyorsun!

__________________

Açık Gazete’nin editör notu: İspanya’nın siyasi durumuna ait bir aydın haykırışıyla yazılmış bulunan metni yayınlarken, aynı zamanda İspanya’ya ait güncel bir durumu aktardığımızı düşünüyoruz. Değerli gazeteci, yazar Joseba Angulo’nun İspanyol aydınları adına bu seslenişinde, bir bakıma Başbakan Zapatero’ya yönelik bir açık mektup tınısı bulunmaktadır. Bu anlamda yazarımızın görüşleri İspanyol komünist-sosyalist solundaki aydınların ortak sesidir.

1634290cookie-checkTutarsız Zapatero’da utanmak arlanmak kalmadı: Sonuç ise üçkâğıtçılık!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.