Tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in eşinden mektup

Alman gazetesi Die Welt’in tutuklanan Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in cezaevinde hayatını birleştirdiği eşi Dilek Mayatürk, Yücel’in tutukluluğunun 100. günü nedeniyle “İçeride ve dışarıda: 100 gün” başlıklı bir mektup kaleme aldı.

Mayatürk mektubunda Yücel’in tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’ni, “‘İçeride ve dışarıda olmak’, yani haftada bir gün, bir saatle sınırlı, cam ardından telefonla yapılan görüşü beklemek demek. OHAL dolayısıyla iki ayda bir yapılan açık görüşü beklemek demek. Silivri, yolu güllerle döşeli bir yol değil. Size binbir duyguyu aynı anda yaşatıyor o yol. Heyecandan, özlemden, o yolun kendine has stresinden, birazdan göreceğiniz insana ulaşmak için geçtiğiniz turnikeler, göz taramaları ve tüm kontrollerle alabora oluyor ruhunuz. Her pazartesi Deniz’in koğuşuna doğru aşama aşama yol alırken, yoldaki tel örgüler tek tek kalbime batıyor. Ve onu göreceğim bir sonraki haftaya kadar, o telleri ellerimle kalbimden sökmeye çalışıyorum. Pazartesi günleri kalbim, geriye kalan günler de ellerim kanıyor. Bunu her hafta yaptığınızı hayal edin. Dışarıda olmak, haftaları böyle devirmek demek” sözleriyle anlattı.

Mektubunda “Tutsaklığın mekânla sınırlı olduğunu sanmayın. Dışarıda bekleyenlerin de rüyalarına kadar tel örgü çeken bir süreç bu. Dışarısı böyleyken, bir de içeriyi hayal etmeyi deneyin. Avukat, milletvekili ya da haftada bir gün, bir saat ile sınırlı aile görüşüne kadar hücre kapınızın açılmadığını ve tek başınalığı, tecriti hayal edin. İçeride olmak, bu demek” diyen Mayatürk, mektubunu şu sözlerle sonlandırdı:

‘Gurur duyuyorum’

“Deniz 100 gündür tutuklu; özgürlüğünden, severek yaptığı işinden ve sevdiklerinden uzak. Ben 100 gündür dışarıdayım, suyun dışında kalmış balığa ne kadar güzelse hayat, o kadar güzel işte 100 gündür dışarıda olmak. Ancak dışarıda olmak aynı zamanda içerideki diğer tutuklu gazetecilerin eşleri ve yakınlarıyla kocaman bir dayanışmayı büyütmek demek. İçeride veya dışarıda olmak -fark etmez-, haklı olmaktan kaynaklı güçlenmek, daha da dik durmak demek. Deniz’in bana bile güç veren sağlam duruşuna hayranım, işini doğru yapan bir gazeteci olmasıyla dün ve bugün gurur duyduğum, yarın da duyacağım gibi. Ve haklı olmak asaleti getirir beraberinde. Deniz’in hâlâ iddianamesiz, hâlâ sebepsiz tecritte tutukluluğunun sürmesine rağmen; ‘asil ve güçlü’ duruşu da zaten bundandır.”

2091850cookie-checkTutuklu gazeteci Deniz Yücel’in eşinden mektup

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.