'Tuz Gölü’nü yanlış politikalar kurutuyor!'

Doğa Derneği ve Atlas Dergisi Tuz Gölü’ne sadakat yolculuğu düzenleyerek yanlış su politikaları nedeni ile oluşan susuzluğa tepki gösterdi.


Ankara, İstanbul, Konya ve çevre ilçelerden katılan 300’den çok Doğa Derneği gönüllüsü kurumuş göl tabanına uzanarak bedenleriyle “İmdat!” yazdı.


Doğa Derneği'nden yapılan açıklama şöyle:


"Suyun yanlış kullanımı nedeniyle tümüyle kuruyan 2 milyon yaşındaki Tuz Gölü gerekli önlemler alınmadığı takdirde tümüyle yok olma tehlikesi altında. Türkiye'nin 305 Önemli Doğa Alanı'ndan biri olan Tuz Gölü, sanılanın aksine küresel ısınma sonucunda değil yanlış su politikaları nedeni ile kuruyor. Öyle ki, Tuz Gölü’nün yer aldığı Konya Kapalı Havzası’nda sulama faaliyetleri nedeniyle her yıl bir Tuz Gölü büyüklüğünde su israf ediliyor. Doğa Derneği ve Atlas Dergisi’nin bu yok oluşa dikkat çekmek üzere organize ettiği Tuz Gölü’ne sadakat yolculuğu çözümün mümkün olduğunu anlatmayı amaçlıyor."


300 ÇEVRECİ "İMDAT" YAZDI


Tuz Gölü’nün sesi olan Doğa Derneği gönüllüleri ve bölge halkı kurumuş göl tabanı üzerine uzanarak bedenleriyle “İmdat!” yazdı.


Tuz Gölü’nün imdat çığlığını dünyaya duyuran Doğa Derneği eylemcileri, yok oluşun durması için bölge belediyelerini “Tuz Gölü’nü Koruma Birliği” kurmaya ve Devlet Su İşleri’ni Türkiye’nin su politikasını değiştirmeye davet etti.


"TUZ GÖLÜ KURTARILABİLİR"


Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken eylem sonunda yaptığı açıklamada, Tuz Gölü’ne yeniden hayat vermenin mümkün olduğunu, havzada ürün deseninin değiştirilerek vahşi sulama yöntemlerinin terk edilmesi ve damla sulama başta olmak üzere basınçlı sulama yöntemlerinin uygulanması gerektiği söyledi.


Eken, “DSİ’nin bu yanlıştan bir an önce dönerek tüm Türkiye sathında suyun havza ölçeğinde yönetimini benimsemesi gerekiyor. Bugün harekete geçmezsek, çok geç kalacağız ve Orta Anadolu’da insan yaşamının yok oluşuna seyirci kalacağız” dedi.


Daha fazla bilgi için:
Yücel Sönmez [email protected] Tel: 533 485 0587

1066900cookie-check'Tuz Gölü’nü yanlış politikalar kurutuyor!'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.